

Μια παραλλαγή συνταγής από την Προβηγκία στην οποία εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σολομό
Υλικά
4 πέστροφες ιχθυοτροφείου
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδου
2 ώριμες φρέσκες ντομάτες ή ένα μικρό κουτί με ντοματάκια
1 -2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ή 4 μικρά κλαδάκια θυμάρι
1 πρέζα ζάχαρη στη μύτη του μαχαιριού
Εκτέλεση
Καθαρίσουμε τις πέστροφες, τις ξεπλένουμε καλά, τις αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο πυρέξ ή ανά δύο σε μικρότερα ταψάκια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και το αφήνουμε να πάρει χρώμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου επίσης ψιλοκομμένες και τις αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματά τους για περίπου ½-1 λεπτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε το βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε τη σάλτσα.
Ρίχνουμε μια κουταλιά σάλτσας στην κοιλιά κάθε πέστροφας και την κλείνουμε. Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τα ψάρια, σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε καλά γύρω γύρω. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο και ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ανοίγει αμέσως το ψάρι όταν το τρυπάμε με το πιρούνι. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε λίγο ακόμη στο γκριλ (κρατάμε μισάνοικτη την πόρτα του φούρνου) για να κάνει κρούστα.
Εναλλακτικά προσθέτουμε στη σάλτσα 12 μαύρες ελιές (αφαιρούμε τα κουκούτσια) ή και 2 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη για να φύγει η άλμη.
Επίσης μπορούμε να τις ψήσουμε κάθε μία μόνη της μέσα σε αντικολητικό χαρτί που θα κλείσουμε σαν πακέτο. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε σάλτσα στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε όλα μαζί τα υλικά, τα ανακατεύουμε με το λάδι και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα πάνω μέσα σε κάθε πακετάκι μαζί με ένα ψάρι.
Σερβίρουμε με πατάτες βραστές, σπαράγγια και φετούλες λεμονιού.