Δεν ήταν ο πρώτος και ασφαλώς δεν θα είναι ο τελευταίος. Τέλη Φεβρουαρίου, είχε δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο, με ματσέτες, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Ντάκα ο 42χρονος Αβιτζίτ Ρόι. Τέλη Μαρτίου, είχε δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο, με ματσέτες, και πάλι στην Ντάκα, ο 27χρονος Ογιασικούρ Ραμάν. Χθες το πρωί ήταν η σειρά του 33χρονου Ανάντα Μπιτζόι Ντας. Τέσσερις μασκοφόροι τού επιτέθηκαν με ματσέτες την ώρα που κατευθυνόταν στη δουλειά του, σε μια τράπεζα στο Σιλέτ, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη του Μπανγκλαντές. Του κατάφεραν πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα κι έπειτα τράπηκαν σε φυγή.

Ο Αβιτζίτ Ρόι, ο Ογιασικούρ Ραμάν και ο Ανάντα Μπιτζόι Ντας είχαν όλοι ένα κοινό: ήταν ενεργοί μπλόγκερ και σφοδροί πολέμιοι του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Ηταν επίσης άθεοι σε μια, υποτίθεται, κοσμική χώρα, όπου όμως το 90% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και όπου καταγράφεται τα τελευταία χρόνια αύξηση των επιθέσεων από εξτρεμιστές. Ο Ανάντα Μπιτζόι Ντας μάλιστα έγραφε στο «Ελεύθερο Πνεύμα», το μπλογκ που είχε συνιδρύσει ο Αβιτζίτ Ρόι οραματιζόμενος μια κοινωνία βασισμένη «στη λογική, τη συμπόνια, την ανθρωπιά, την ισότητα και την επιστήμη». Λένε πως περιλαμβάνονταν όλοι σε μια λίστα «απίστων για εκτέλεση», φτιαγμένη από χέρια ισλαμιστών, διαρκώς εμπλουτιζόμενη. Αλλη όμως είναι η λεπτομέρεια που μας αφορά ενδεχομένως περισσότερο.

Σύμφωνα με το BBC, η Σουηδία επιβεβαίωσε πως τον περασμένο μήνα απέρριψε μια αίτηση χορήγησης βίζας από τον Ανάντα Μπιτζόι Ντας. Ο 33χρονος μπλόγκερ είχε προσκληθεί να παραστεί σε μια εκδήλωση για την ελευθερία του Τύπου από το σουηδικό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης συγγραφέων PEN. Μέσω της πρεσβείας τους στην Ντάκα, ωστόσο, οι σουηδικές Αρχές αρνήθηκαν να του χορηγήσουν βίζα επικαλούμενες «τον κίνδυνο να μην επιστρέψει στην πατρίδα του». Δεν ξέρω αν ο Ντας σκόπευε πράγματι να αιτηθεί άσυλο στη Σουηδία. Ούτε αν η βίζα θα του είχε σώσει, προσωρινά έστω, τη ζωή. Ειδικά σήμερα όμως, που η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη «στρατηγική [της] για τη μετανάστευση» και πολλοί λένε πως θα προτείνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή ενός συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ένας ευρωπαίος αξιωματούχος λέει πως αυτό πολλοί το βλέπουν ως casus belli, το «όχι» που άκουσε ο Ντας από την Ευρώπη μου φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη ντροπή.