Το σύνδρομο του Σισύφου στοιχειώνει την Ελλάδα: από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες –αλλά σε κάθε συνεδρίαση του Eurogroup οι θετικές προσδοκίες σβήνουν, για να αναζωπυρωθούν λίγες ημέρες αργότερα.

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι πολλοί βλέπουν και πάλι ευοίωνα σημάδια: είναι χαρακτηριστικό ότι το έγκυρο πρακτορείο Bloomberg συνδέει την αισθητή πτώση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, με την προεξόφληση μιας συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Ωστόσο είναι προφανές ότι οι διαφορές με τους δανειστές δεν είναι μεν τόσο μεγάλες πλέον, αλλά δεν έχουν αμβλυνθεί τόσο ώστε να επιτρέπουν αισιοδοξία για άμεσες θετικές εξελίξεις.

Επομένως έχει φτάσει η ώρα των αποφάσεων: η κυβέρνηση ξόδεψε αρκετό χρόνο προσπαθώντας να πείσει τους πιστωτές να προχωρήσουν σε εκταμιεύσεις χωρίς τη λήψη μέτρων που θεωρούνται υφεσιακά. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι διπλά αρνητικό –οι δανειστές επιμένουν, ενώ η αβεβαιότητα εντείνεται δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να τελειώσει ο χρόνος πριν τελειώσουν τα χρήματα. Και αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε πολιτική θυσία. Η κυβέρνηση, έχοντας αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι άλλαξε το ύφος της διαπραγμάτευσης, έχει τώρα υποχρέωση να κάνει το επόμενο βήμα και να επιδιώξει τον έντιμο συμβιβασμό –τον οποίο άλλωστε επιθυμεί διακαώς η κοινή γνώμη. Αλλωστε κάθε υποχώρηση μπορεί να διορθωθεί εφόσον η οικονομία μπει σε τροχιά.