Η συζήτηση περί ενδεχόμενης άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου μπορεί να είναι απλώς σαπουνόφουσκα. Πού θα βρεθούν 200 βουλευτές να την εγκρίνουν όταν δεν βρίσκονται 180 για να βγάλουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ωστόσο, είναι διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Επιπλέον, η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας εις βάρος ενός κόμματος έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Το βασικό μειονέκτημα αυτής της ιδέας –εκτός από τον «κουτσογιωργισμό» που υποκρύπτει, όπως είπε με νόημα η Ντόρα Μπακογιάννη –είναι ότι από την πρώτη στιγμή φέρνει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ.

Πώς γίνεται να καλλιεργεί στους οπαδούς της την ελπίδα ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και ταυτόχρονα να περικόπτει την πριμοδότηση των 50 εδρών που έδωσαν στον Σαμαρά την ευχέρεια να γίνει Πρωθυπουργός το 2012;

Πώς γίνεται η σημερινή κυβερνητική συμμαχία από τη μια να μιλάει για τη σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα και από την άλλη να μεθοδεύει κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που την αποκλείουν; Προφανώς, δεν συνιστά πολιτική σταθερότητα μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αλλά και η ενδεχόμενη του ΣΥΡΙΖΑ –με ή χωρίς συμμάχους.

Το περίεργο είναι ότι η σπουδή για την κατάργηση του πριμ των 50 εδρών προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ αυτό το θέμα αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που είναι οι πιθανοί διεκδικητές του. Πώς εξηγείται αν η ηγεσία του δεν έχει κατά νου μια νέα μετεκλογική συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά και τη Δεξιά;

Η φωτογραφική τροποποίηση εκλογικών κανόνων, είτε μπορεί να υλοποιηθεί πρακτικά είτε όχι, δεν είναι καθόλου υγιής εξέλιξη. Οχι μόνο γιατί συνιστά αντιδημοκρατική πράξη επιστροφής σε μεθοδολογίες του παρελθόντος, αλλά γιατί είναι τυφλή ενέργεια. Πράγματι, με τον εκλογικό νόμο αναχαιτίστηκαν κατά καιρούς κόμματα που πλησίαζαν την εξουσία: το Κέντρο μεταπολεμικά και η ΝΔ μεταπολιτευτικά. Αλλά αυτοί που το έκαναν στη συνέχεια το πλήρωναν.

Ως μεθόδευση μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Τσίπρας, και πρώτος να είναι, θα αποτύχει χωρίς τις 50 έδρες του «μπόνους». Ψευδαίσθηση. Θα του δώσει ψήφους καθώς, όπως έγραφε χθες ο Γιώργος Παπαχρήστος, «θα στοιχίσει κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως δεν θα τον ψήφιζε ποτέ». Και το σίγουρο είναι ότι θα μείνει στην Ιστορία ως στίγμα για τους σαμαροβενιζελικούς. Γιατί όπως έλεγε ο πολιτικός Ντανιέλ Ο’Κόνελ, εθνικός ήρωας της Ιρλανδίας: «Τίποτε δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό αν είναι ηθικά λάθος».