Ο Νικήτας Κακλαμάνης πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από τους άλλους υποψηφίους για τον Δήμο Αθηναίων «να ενώσουν τις δυνάμεις τους» ώστε να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ωραία πρωτοβουλία. Αλλά μάλλον περιττή.

Διότι είτε συμφωνήσει ο Κακλαμάνης με τον Αρη και τον Καμίνη, είτε διαφωνήσουν ο Σακελλαρίδης με τον Κασιδιάρη, είτε ομονοήσουν όλοι με μια φωνή και μια ψυχή, τρεις σκασίλες έχει το Βρετανικό Μουσείο.

Και αν δεν απατώμαι, τα Γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι πρέπει να διαγραφεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αλλά διαφωνούν για τη μέθοδο και το ποσοστό.

Να διαγραφεί ολοσχερώς ή μερικώς; Να διαγραφεί κατόπιν διαπραγματεύσεων ή μονομερώς; Να μείνουμε στο 5% που λέει ο Σταθάκης ή να βάλουμε κάτι παραπάνω;

Ωραία συζήτηση. Αλλά επίσης περιττή.

Διότι είτε συμφωνήσει ο Σταθάκης με τον Λαφαζάνη, είτε διαφωνήσει ο Τσίπρας με τον Τσακαλώτο, ακόμη και αν βάλει πλάτη ο Αλαβάνος, τρεις σκασίλες έχουν οι δανειστές.

Και αν δεν απατώμαι, βασική προϋπόθεση για να διαγραφεί ένα χρέος είναι να το θέλει κατ’ αρχήν εκείνος που έδωσε τα λεφτά.

Πήρα δύο παραδείγματα για να υπογραμμίσω ένα συνηθέστατο φαινόμενο της ελληνικής πολιτικής: τον εθνικό αυτισμό.

Μαζευόμαστε μεταξύ μας, συζητούμε μεταξύ μας, αποφασίζουμε μεταξύ μας τι θέλουμε ή τι μας συμφέρει να γίνει και μετά θεωρούμε ότι είναι περίπου υποχρέωση των υπολοίπων να υλοποιήσουν ό,τι εμείς μεταξύ μας αποφασίσαμε.

Κάπως έτσι λύνουμε όλα μας τα προβλήματα. Τα οικονομικά και τα εθνικά.

Και όταν δεν λύνονται, τότε δεν φταίμε εμείς που συμφωνήσαμε: φταίνε οι άλλοι που κάνουν του κεφαλιού τους.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO και στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει τώρα που τελειώνει η χρηματοδότηση του Μνημονίου, μικρές μειοψηφίες μόνο τάχθηκαν υπέρ της εξόδου στις αγορές έστω και με υψηλό κόστος δανεισμού (άρα υπέρ της κατάργησης του Μνημονίου) ή υπέρ ενός νέου δανείου με νέους όρους (άρα υπέρ της παράτασης του Μνημονίου).

Το 77% (οκτώ στους δέκα Ελληνες) δήλωσαν ότι θέλουν νέο δάνειο αλλά χωρίς νέους όρους. Επέλεξαν δηλαδή τη μαγκιά: και να μας δώσουν τα λεφτά και να μη μας ζητήσουν τίποτα.

Ομολογώ ότι η ιδέα είναι καλή και συμφέρει. Ομολογώ επίσης ότι η πλειοψηφία είναι συντριπτική –περίπου οκτώ στους δέκα Ελληνες…

Από εκεί και πέρα ας αναλάβουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τις ευθύνες τους.

Διότι πρέπει να καταλάβουν επιτέλους πως όταν συμφωνούν μεταξύ τους τόσοι Ελληνες δεν μπορεί να έρχεται ο κάθε κουτόφραγκος να τους χαλάει το χατίρι!