Τα περισσότερα κράτη, μεταξύ των οποίων πολλοί στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, απαιτούν να ενημερωθούν τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν περάσουν τα αμερικανικά μαχητικά από τον εναέριο χώρο τους. Οχι όμως και η Αίγυπτος, η οποία προσφέρει σχεδόν αυτόματη άδεια για στρατιωτικές πτήσεις, προορισμός των οποίων είναι το Αφγανιστάν ή σε μαχητικά που εκτελούν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στη Νοτιοδυτική Ασία ή στο Κέρας της Αφρικής. Εάν δεν είχε στη διάθεσή της αυτή τη διευκόλυνση, η αμερικανική Αεροπορία θα έχανε πολύτιμο χρόνο σε ώρες πτήσεις στην περιοχή. Από την πλευρά τους, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν προτεραιότητα στο Κανάλι του Σουέζ σε περιόδους κρίσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι τα τάνκερ πρέπει να εγκλωβιστούν σε μια κατάσταση που θυμίζει μποτιλιάρισμα σε αυτοκινητόδρομο. Χωρίς τη συνεργασία της Αιγύπτου, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο.

Αυτοί είναι μερικοί από τους γενικά «αόρατους» τρόπους με τους οποίους ο αιγυπτιακός Στρατός υποβοηθά τις ΗΠΑ στη διαφύλαξη των συμφερόντων τους στην περιοχή. Και αποδεικνύουν ότι η ηγεσία του αιγυπτιακού Στρατού δεν στερείται τα μέσα για να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον όταν ο αμερικανός Πρόεδρος καταδικάζει τη βίαιη καταστολή των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι. Η πρώτη φανερή ποινή που επέβαλε ο αμερικανός Πρόεδρος ήταν να ακυρώσει την κοινή στρατιωτική άσκηση Λαμπρό Αστέρι, τη μεγαλύτερη και εμφανέστερη ένδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών. Το Πεντάγωνο, που στο μεταξύ έχει ματαιώσει την παράδοση τεσσάρων μαχητικών στην αιγυπτιακή Αεροπορία, δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων ακόμη. «Τους χρειαζόμαστε για το Κανάλι του Σουέζ, τους χρειαζόμαστε για τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, τους χρειαζόμαστε για τις πτήσεις και τους χρειαζόμαστε στον αγώνα εναντίον των ακραίων ισλαμιστών οι οποίοι απειλούν τόσο τη μετάβαση της Αιγύπτου στη δημοκρατία όσο και τα αμερικανικά συμφέροντα», επισημαίνει ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης.

Εδώ και δεκαετίες οι Αιγύπτιοι έχουν βοηθήσει τον αμερικανικό Στρατό με τρόπους που είναι άγνωστοι στην αμερικανική κοινή γνώμη. Οταν το 2003 η τουρκική Εθνοσυνέλευση αρνήθηκε να επιτρέψει στον αμερικανικό Στρατό να χρησιμοποιήσει το τουρκικό έδαφος για να περάσει στο Ιράκ από τον Βορρά, η Αίγυπτος προσέφερε άμεση δίοδο από το Σουέζ σε δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Ο ρόλος της Αιγύπτου στο Καμπ Ντέιβιντ ήταν επίσης αποφασιστικής σημασίας για το Ισραήλ. Ολα αυτά εξηγούν γιατί η αμερικανική κυβέρνηση διστάζει να άρει την οικονομική βοήθεια 1,3 δισ. δολ. προς τον Στρατό. «Και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τη σχέση τους», επισημαίνει αναλυτής. Και αυτή η επιθυμία μπορεί να προσφέρει διέξοδο στην κρίση.