Τη μέθοδο «φασούλι το φασούλι» φαίνεται ότι ακολουθεί μερίδα ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καταγγέλλουν ιδιώτες ελεγκτές. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από την έως τώρα εμπειρία τους, το κόστος αυξάνεται κατακόρυφα από εξετάσεις που φαινομενικά δεν κοστίζουν ακριβά. Ετσι, για παράδειγμα, ενώ μια γενική αίματος χρεώνεται μόλις 5 ευρώ, οι ασθενείς υποβάλλονται άνευ ιατρικής ενδείξεως σε πιο ενδελεχή έλεγχο, με το κόστος να εκτοξεύεται ανά εξέταση στα 50 ευρώ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ένας νοσηλευόμενος μπορεί να υποβληθεί ακόμη και τρεις φορές σε μια τέτοια εξέταση, τότε διαπιστώνει κανείς ότι τα κέρδη για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια κρύβονται στις λεπτομέρειες. Το ίδιο ισχύει και για αδικαιολόγητες αξονικές ή μαγνητικές εξετάσεις, ενώ κάθε άλλο παρά σπάνια εντοπίζεται και η μη επιστημονικά ενδεδειγμένη μακροημέρευση νοσηλείας των ασθενών. Ομως μία μόνο παραπάνω ημέρα νοσηλείας χρεώνει τις ασφαλιστικές και τα Ταμεία με επιπλέον 200 ευρώ.

Οι διαγνωστικές νοσηλείες είναι ακόμη ένα τρικ που φαίνεται να φουσκώνει τη μαύρη τρύπα των Ταμείων. Για παράδειγμα, για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της υπερτασικής κρίσης (αύξηση της αρτηριακής πίεσης) δεν κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία του ασθενούς. Εάν όμως ο γιατρός γράψει στη γνωμάτευση «υποψία δευτεροπαθούς υπέρτασης», τότε αυτόματα ανοίγουν οι πόρτες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για νοσηλεία με τον λογαριασμό να αγγίζει ακόμη και τα 4.000 ευρώ.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες των τελευταίων ετών για να μπει φρένο στο πάρτι των δαπανών στην Υγεία φαίνεται να έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της σπατάλης υλικών –με πρωταθλητές τα στεντ που χρησιμοποιούνται στις αγγειοπλαστικές -, καθώς κατά το παρελθόν οι χειρουργοί τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά μετρούσαν κέρδη χιλιάδων ευρώ σε κάθε επέμβαση.

Ειδικότερα, το μαχαίρι στα τιμολόγια –από τα 4.000 ευρώ στα 600 –αποτέλεσε την αιτία για να κοπούν οι μαύρες αμοιβές στους γιατρούς από τους προμηθευτές οι οποίες παρέχονταν ως κίνητρο για να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τα υλικά της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν.