Πράγματι, ο φαύλος κύκλος – περιοριστικά μέτρα, ύφεση, περισσότερα μέτρα – είναι αδιέξοδος. Αναμφίβολα, η εθνική έξοδος από την κρίση, χωρίς έλεγχο των βασικών παραμέτρων κρατικής παρέμβασης στην οικονομία (δαπάνες, επενδύσεις, νόμισμα, φορολογική πολιτική κ.ο.κ.), δεν είναι πειστική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει μια αφήγηση για το τι μπορούμε να κάνουμε.

Η επιλογή του κ. Σαμαρά είναι η αντιγραφή τής αποτυχημένης προσπάθειας Σαρκοζί να οικειοποιηθεί την ξενοφοβική ακροδεξιά ρητορική. Η στάση αυτή υποθηκεύει τις δημοκρατικές παραδόσεις της φιλελεύθερης παράταξης, διότι εάν μπει η Χρυσή Αυγή στη Βουλή, πώς θα υπερασπιστεί τα δημοκρατικά ιδεώδη κάποιος που μιλά για «ανακατάληψη των πόλεων» όπως πρόσφατα έκανε ο κύριος Σαμαράς; Και πώς αλήθεια θα πείσει το κοινό του να ψηφίσει Κέντρο και όχι «αυθεντική Ακροδεξιά»;

Η δεύτερη επιλογή του ΚΚΕ και ορισμένων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μονομερής αποκήρυξη των αδιεξόδων στα οποία μας έχει εγκλωβίσει η πολιτική Διευθυντηρίου του Βερολίνου. Η βασική ιδέα αυτού του πολιτικού κινήματος είναι ότι μπορεί κανείς να εγκαταλείψει την ΕΕ ή να εκβιάσει τους εταίρους μας με αυτή την απειλή. Ετσι, η θέλησή μας για συμμετοχή στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετατρέπεται από δεδομένη σε ζητούμενο. Στο μεταξύ, έχουμε τη ΔΗΜΑΡ, έναν χώρο με ανθρώπους που ορισμένοι διαχειρίστηκαν εξουσία, αφού πολλοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, που δεν θεωρούν όμως ότι ο απολογισμός των πεπραγμένων τούς αφορά. Εμφανίζεται ως χώρος επιλεκτικής διαδοχής του ΠΑΣΟΚ, χωρίς την ιστορία του και συνεπώς χωρίς τις αντιφάσεις του. Πράγματι, οι αντιφάσεις της ΔΗΜΑΡ είναι όλες δικές της.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως είναι αναγκαστικά κάθε κόμμα που έχαιρε της προτίμησης του 40%. Η εξουσία φθείρει. Και σίγουρα το Μνημόνιο έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, που δεν μας επιτρέπουν να αφομοιώσουμε τα δυο τελευταία χρόνια διακυβέρνησης. Ομως το ΠΑΣΟΚ παραμένει δεσμευμένο στα ιδεώδη μιας ανοικτής και πλουραλιστικής κοινωνίας, όπως άλλωστε και στην ευρωπαϊκή προοπτική. Επίσης, η ιστορία του, τα μέλη του και, τελικά, οι ψηφοφόροι του το καθιστούν δυναμική συνιστώσα μιας Αριστεράς που σε μπορεί ν’ ανοίξει τον δρόμο για μια συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Αυτή η προοπτική είναι υπαρκτή σήμερα. Κι αυτό το οφείλουμε στο ότι σε δεδομένες συνθήκες κάποιοι επέλεξαν να παραμείνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αυτό, τελικά, καλείται την επόμενη Κυριακή να αξιολογήσει ο κάθε έλληνας πολίτης.

Η Μαριλένα Κοππά είναι επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο