Μια από τις πιο ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία από την επικαιρότητα που δημιούργησε η παρουσία του Πρωθυπουργού στην 75η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν ότι αναζωπύρωσε μια σχεδόν ξεχασμένη συζήτηση: για τα κίνητρα που απαιτούνται ώστε να υπάρξουν επενδύσεις ικανές να ξαναβάλουν τη χώρα στην τροχιά της ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε μια σημαντική κυβερνητική απόφαση: τη μείωση κατά τέσσερις μονάδες της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών που δεν διανέμονται, αλλά επενδύονται εκ νέου.

Αναμφιβόλως πρόκειται για μέτρο με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Είναι ένα ισχυρό κίνητρο, τουλάχιστον για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν πραγματικά να μετάσχουν στη συνολική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Αλλά από μόνο του αυτό το μέτρο δεν αρκεί.

Η απόδειξη βρίσκεται σε ένα έγγραφο που κοινοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (σελ 11).

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον ευχαριστεί προσωπικά για ενέργειές του που συνέβαλαν στην απεμπλοκή συγκεκριμένων έργων τα οποία είχαν κολλήσει σε γραφειοκρατικά τέλματα εδώ και αρκετά χρόνια. Ανεξάρτητα από την πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας του κ. Πάγκαλου να δώσει στη δημοσιότητα αυτό το έγγραφο, προκύπτει κάτι που όλοι γνωρίζουν: χωρίς ισχυρή παρέμβαση και ειδικούς χειρισμούς οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν προχωρούν. Εν προκειμένω χρειάστηκε να πιέσει τα πράγματα ο πιο ισχυρός κυβερνητικός παράγων μετά τον Πρωθυπουργό. Οπου δεν υπάρχει όμως αντίστοιχη πίεση, συνήθως υπάρχει απραξία και καθυστέρηση.

Αυτό επαναφέρει το ζήτημα της επάρκειας των κινήτρων που παρέχονται προς υποψήφιους επενδυτές.

Δεν αρκεί η επιμέρους μείωση της φορολογίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για να δημιουργηθεί ισχυρό επενδυτικό ρεύμα από εγχώριους και ξένους κεφαλαιούχους.

Απαιτούνται πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις.

Οπως, ενδεχομένως, η πλήρης φορολογική απαλλαγή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα των επανεπενδυομένων κερδών.

Και οπωσδήποτε η εξάλειψη κάθε γραφειοκρατικού εμποδίου, ώστε οι διαδικασίες να τίθενται σε κίνηση χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά ειδική παρέμβαση.

Εφόσον όλοι συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν επαρκεί εάν δεν συνοδευτεί από ισχυρές επενδυτικές δράσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη, η κυβέρνηση δεν πρέπει να διστάσει. Το κλίμα είναι κατάλληλο για ακόμη πιο γενναίες αποφάσεις στο μέτωπο της προσέλκυσης επενδύσεων. Και πρέπει να το αξιοποιήσει.