Μαύρα μαντάτα για την οικονομία φέρνουν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στις ετήσιες εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία- του ΟΟΣΑ δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ επίκειται η δημοσιοποίηση αυτής του ΔΝΤ- πιστοποιείται το ναυάγιο στην οικονομία και συστήνεται σειρά μέτρων- σοκ που περιλαμβάνουν την επιβολή νέων φόρων, επώδυνες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και παρεμβάσεις στα συστήματα Υγείας και Παιδείας.

Κοινός τόπος για τους οικονομολόγους των δύο Οργανισμών είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ύφεσης, από την οποία δεν πρόκειται ουσιαστικά να εξέλθει ούτε το 2010. Επίσης διαπιστώνουν ολική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, με αύξηση της ανεργίας και έκρηξη του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

Από την έκθεση του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι οι οικονομολόγοι του Οργανισμού δεν έχουν πεισθεί πως τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση επαρκούν για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3,7% φέτος (όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός) και υποχώρηση κάτω από το 3% το 2010 (όπως προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης). Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί φέτος- από το 5% το 2008 στο 6,1% το 2009- και ακόμη περισσότερο το 2010, φθάνοντας στο 6,7%.

Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης

Αντίστοιχη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πρόβλεψη για το έλλειμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ειδικότερα, προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 6% φέτος και θα εκτιναχθεί στο 7,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ύφεση της ελληνικής οικονομίας και παραμονή σε στασιμότητα τουλάχιστον και για το 2010. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι από ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2008, φέτος η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,3% και θα έχει στασιμότητα το 2010 (με ρυθμό ανάπτυξης 0,3%). Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος αρνητικός κατά 1,7% και πως θα παραμείνει αρνητικός τουλάχιστον και το 2010. Πρόκειται για εκτιμήσεις που ουσιαστικά «αδειάζουν» τις κυβερνητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη, καθώς το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μηδενικός.

Αύξηση της ανεργίας

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για την πορεία της ανεργίας. Αμφότεροι οι οργανισμοί, λόγω της καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας για τουλάχιστον δύο χρόνια (2009 και 2010), προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί φέτος σε επίπεδα πάνω από το 9%, ενώ το 2010 θα ξεπεράσει ακόμη και το 10% του εργατικού δυναμικούαπό 7,7% που ήταν μόλις το 2008.

Φόροι και μείωση δαπανών

Το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και σε εκείνο των δαπανών, προκειμένου το έλλειμμα να μειώνεται κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως. Μόνο με αυτόν τον ρυθμό θα μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% μέσα στα επόμενα τρία, τέσσερα χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η έκθεση του ΟΟΣΑ, ο οποίος ζητά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου όχι μόνο να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% αλλά και να μηδενιστεί έως το 2014. Ειδικότερα ο ΟΟΣΑ στον τομέα της φορολογίας υποδεικνύει, μεταξύ άλλων:

●Την κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

●Τη μετάταξη σε συντελεστή ΦΠΑ 19% δεκάδων προϊόντων, τα οποία σήμερα φορολογούνται με τους μειωμένους συντελεστές 4,5% και 9%.

●Την αύξηση των συντελεστών φορολογίας στους φόρους ακινήτων, όπως είναι το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

●Τη μη επανάληψη στο μέλλον ρυθμίσεων για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

●Την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων.

Επίσης, ο διεθνής οργανισμός προτείνει σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, όπως:

●Την καλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

●Ενοποίηση των υπηρεσιών είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

●Ευκολότερη πρόσβαση των φοροελεγκτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχομένων.

Κοινός τόπος για τους οικονομολόγους των δύο Οργανισμών είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ύφεσης, από την οποία δεν πρόκειται ουσιαστικά να εξέλθει ούτε το 2010

Μαύρη τρύπα 5,2 δισ. στον προϋπολογισμό


Πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία των δημοσίων εσόδων και δαπανών το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει μαύρη τρύπα 5,2 δισ. ευρώ αποκαλύπτοντας και τους λόγους για τους οποίους το οικονομικό επιτελείο καταφεύγει συνεχώς σε όλο και μεγαλύτερο δανεισμό.

Τα στοιχεία

Από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι το εξάμηνο Ιανουάριος- Ιούνιος:

– Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του περασμένου έτους και ενώ το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει ρυθμό αύξησης 14,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που αντανακλά την έξαρση της φοροδιαφυγής και την καθίζηση στην οικονομία, στις μειωμένες σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες εισπράξεις από τους φόρους στα ακίνητα (κυρίως από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων) και στην πτώση των εσόδων από τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων λόγω της πτώσης στις πωλήσεις τους και της μείωσης των σχετικών συντελεστών.

– Οι δαπάνες του προϋπολογισμού αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 13,3%, ενώ στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας είναι η συγκράτηση του ρυθμού αύξησής τους στο 9,8%.