«ΟΜΗΡΟΣ είναι το ίδιο το πανεπιστήμιο. Οι βίαιες αντιπαραθέσεις και οι κομματικές αντιδικίες στα πανεπιστήμια μας συνθλίβουν…».

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια εξέφρασαν χθες οι πρυτάνεις τους, οι οποίοι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Ζάππειο κατέθεσαν 7 προτάσεις για την αναβάθμιση των ΑΕΙ και ζήτησαν την άμεση δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την Παιδεία, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση ώστε τα ιδρύματα να βγουν από τη σημερινή κρίση.

Επίσης οι πρυτάνεις υπαινίχθησαν ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο χρειάζεται αλλαγές, καθώς αρκετές από τις διατάξεις του δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε αντίθεση με άλλες, όπως η καθολική ψηφοφορία, που κινούνται προς θετική κατεύθυνση.

Με τον τρόπο αυτόν, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων πέταξαν πίσω στους πολιτικούς το… μπαλάκι που τους είχε πετάξει πρώτος ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης, λέγοντας ότι έχουν όλες τις δυνατότητες να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα των ΑΕΙ στο πλαίσιο της αυτονομίας των ιδρυμάτων.

Αφού καταδίκασαν τα φαινόμενα βίας που προκαλούν οι μειοψηφίες στα ΑΕΙ, οι πρυτάνεις έκαναν λόγο για τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που με την αδυναμία τους να συμφωνήσουν σε μία πολιτική για την ανώτατη Παιδεία έχουν μεταβάλει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε αρένα αντιπαραθέσεων. «Η συζήτηση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ συμβάλλει στην όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης» ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας, ο οποίος εκπροσώπησε όλους τους πρυτάνεις και πρόσθεσε: «Η βία φέρνει βία. Όλοι οι κομματικοί φορείς καταδικάζουν τη βία με τα λόγια, στην πράξη όμως υποδαυλίζουν την αναταραχή. Κάποια κόμματα μας καλούν να μην εφαρμόσουμε τον νόμο. Κάποια άλλα μας ζητούν να εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις του. Κι έτσι εμείς βρισκόμαστε στη μέση και συνθλιβόμαστε».