Η Ναζανίν Μαχαμπάντ Φατεχί που σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της μπορεί τελικά να γλιτώσει τη θανατική καταδίκη έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου ότι η πράξη της δεν αποτελεί φόνο εκ προμελέτης.


Τ ον Μάρτιο του 2005 και ενώ η 17χρονη τότε Ναζανίν βρισκόταν σε ένα πάρκο στην πόλη Καράζ, λίγο έξω από τη δυτική Τεχεράνη μαζί με την 16χρονη ανιψιά της, τους επιτέθηκαν τρεις νεαροί. Η Ναζανίν μαχαίρωσε θανάσιμα έναν στο λαιμό, άλλον στο χέρι ενώ ο τρίτος διέφυγε. Στην πρώτη δίκη της τον Ιανουάριο του 2006, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Η απόφαση αυτή όμως άλλαξε έπειτα από παρέμβαση της Ναζανίν Αφσίν- Τζαμ, της ιρανικής καταγωγής τραγουδίστριας και πρώην Μις Καναδά, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 300.000 υπογραφές για τη σωτηρία της νεαρής κοπέλας. Η εκστρατεία αυτή και με τη συνεργασία της Μίνα Αχαντί, επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ενάντια στην εκτέλεση και τον λιθοβολισμό, οδήγησε στη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών, του καναδικού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Αμνηστίας ότι θα πιέσουν την ιρανική κυβέρνηση για να σωθεί η ζωή του κοριτσιού.

Έτσι, ύστερα από εντολή του επικεφαλής του θρησκευτικού δικαστηρίου Αγιοταλάχ Μαχμούντ Σαχρουντί, η υπόθεση της Ναζανίν άνοιξε ξανά στις 10 Ιανουαρίου. Οι δικαστές αποφάσισαν πως η ενέργεια της κατηγορουμένης δεν ήταν προμελετημένη. Οι δικηγόροι υπεράσπισης είναι σίγουροι πως η Ναζανίν θα αποφύγει τη θανατική καταδίκη και αναμένουν την ετυμηγορία σε 10 ημέρες. Επικεφαλής της ομάδας υπεράσπισης είναι η Σαντί Σαντρ η οποία στο παρελθόν είχε αναλάβει την υπόθεση της Ασράφ Καλχορί που είχε καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού επειδή είχε σκοτώσει τον άντρα της, καθώς και την οικογένεια της Ατεφέχ Ραχαμπί, μιας 16χρονης που το 2004 κατηγορήθηκε για μοιχεία και καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό. Το Ιράν, ενώ έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν τη θανατική ποινή σε άτομα κάτω των 18, συνεχίζει τις εκτελέσεις.

Η Ναζανίν, μιλώντας για την πράξη της στην πρώτη της δίκη είχε πει: «Ήθελα μόνο να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την ανιψιά μου. Δεν ήθελα να σκοτώσω αυτόν το νέο. Δεν ήξερα τι να κάνω, γιατί κανένας δεν ερχόταν να μας βοηθήσει».

Μέσα από την ιστοσελίδα www. heplnazanin. com δίνεται η δυνατότητα σε όλον τον κόσμο να διαβάσει για την ιστορία της Ναζανίν, να δηλώσει συμπαράσταση και να χρηματοδοτήσει τον αγώνα για τη σωτηρία της.