De Τoekomst στα ολλανδικά σημαίνει «μέλλον» και δεν είναι τυχαίο που ο Άγιαξ διάλεξε αυτόν τον τίτλο για την ακαδημία ποδοσφαίρου που διατηρεί κοντά στο «Αρένα» ώστε οι πιτσιρικάδες να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο βλέποντας το επιβλητικό στάδιο!

Κάποτε ο Άγιαξ αποτελούσε το πρότυπο συλλόγου για το πώς πρέπει να αναδεικνύονται και να προωθούνται οι νέοι ποδοσφαιριστές και πάνω στα ίχνη του βάδισαν οι γαλλικοί σύλλογοι με πρώτη την Οσέρ και στη συνέχεια οι ισπανικοί αλλά και οι αγγλικοί. Και ο Παναθηναϊκός όμως από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 αποτέλεσε την εξαίρεση στον ελληνικό κανόνα και με βάση τις καταπληκτικές εγκαταστάσεις της Παιανίας ανέδειξε πολλούς παίκτες από την ακαδημία του που αποτέλεσαν τον κορμό της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Εuro 2004.

Η πρώτη οργανωμένη ακαδημία ποδοσφαίρου δημιουργήθηκε από τον Άγιαξ τη δεκαετία του ΄60. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 ο ολλανδικός σύλλογος επένδυσε τεράστια ποσά τόσο για την κατασκευή του νέου του σταδίου, το «Αρένα», όσο και στις νέες εγκαταστάσεις του De Τoekomst.

Τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο ο Άγιαξ διοργανώνει τράιαλς στα οποία μετέχουν από 1.500 έως 2000 παιδιά ηλικίας από έξι μέχρι 18 ετών. Από αυτά και ανάλογα με τις κενές θέσεις επιλέγονται περίπου 160 παιδιά τα οποία ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικής εκπαίδευσης.

Από τη νεαρή ηλικία στον Άγιαξ διδάσκονται μόνο ένα αγωνιστικό σύστημα, το 3-4-3. Επίσης οι νεαροί παίκτες αποκτούν εξειδίκευση στη θέση όπου αγωνίζονται αφού δεν χρησιμοποιούνται πουθενά αλλού. Στους αγώνες της πρώτης ομάδας αναλαμβάνουν πολλές φορές τον ρόλο των μπολ-μπόις και κάθονται σε θέσεις που βρίσκονται κοντά σε παίκτες που στο μέλλον είναι πιθανόν να διαδεχτούν!

Στην Ισπανία ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης που μπορούν να αγοράσουν οποιονδήποτε παίκτη στον κόσμο έχουν διαφορετική αντίληψη για τις ακαδημίες, καθώς όχι μόνο επενδύουν εκατομμύρια ευρώ αλλά και προωθούν τους παίκτες στην πρώτη ομάδα.

Στην περυσινή ομάδα της Μπαρτσελόνα που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ προέρχονταν από τα σπλάγχνα της έξι παίκτες, μεταξύ των οποίων οι Τσάβι, Βαλντέζ, Γκάμπρι και Πουγιόλ, ενώ η Ρεάλ έχει αναδείξει τους Κασίγιας Παβόν, Μεχία και ο Ραούλ αν και «μεταγραφή» από την Ατλέτικο, προωθήθηκε από τις παιδικές ομάδες.

Στην Ιταλία ο μέσος όρος ετήσιας δαπάνης των ομάδων

«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»

Τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο, ο Άγιαξ περνάει από τεστ μέχρι και 2.000 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών, για να επιλεγούν μόλις 160 για το βασικό πρόγραμμα

στις ακαδημίες αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ (της Γιουβέντους φτάνει τα 6 εκατ. ευρώ).

Οι ομάδες ωστόσο που στηρίζονται ως επί το πλείστον σε παίκτες των ακαδημιών τους είναι οι μικρομεσαίες γαλλικές.

Η Τουλούζ κρατά τα σκήπτρα σ΄ αυτόν τον τομέα σε όλη την Ευρώπη καθώς το 64,8% των παικτών της προέρχονται από τα σπλάγχνα της. Ακολουθεί η Ναντ με 61,4% και η Νανσί με 58,6%. Επίσης οι Γάλλοι είναι αυτοί που διστάζουν λιγότερο να εμπιστευτούν τους νέους σε ηλικία παίκτες καθώς διαθέτουν τις δέκα πιο νεανικές ομάδες της Ευρώπης με μέσο όρο ηλικίας τα 23 χρόνια!