Ο Μπίμπρας Νάτχο θα μπορούσε να μη βρίσκεται καν στην αποστολή του Ολυμπιακού την Κυριακή. Την Παρασκευή είχε κάποιες ενοχλήσεις – ένιωθε και λίγο επιβαρυμένος γιατί αγωνίστηκε έπειτα από καιρό δυο φορές σε τέσσερις μέρες με τη φανέλα της Εθνικής Ισραήλ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς μίλησε μαζί του και τον έπεισε να μπει στην αποστολή. Αυτός ήταν ο λόγος που τον χρησιμοποίησε μόνο για ένα δεκάλεπτο. Δεν ήθελε να τον επιβαρύνει – ήθελε όμως τη βοήθειά του. Στο 92′ ο ποδοσφαιριστής αποδείχθηκε καθοριστικός σημειώνοντας το γκολ της δύσκολης νίκης του Ολυμπιακού με τον Αστέρα. Αλλά και πάλι δεν είναι καθόλου δεδομένο πως θα ξεκινήσει με την Μπέτις.

Είκοσι

Γίνεται ήδη μεγάλη συζήτηση για τις επιλογές του Μαρτίνς και για την εμμονή του στην ενδεκάδα με την οποία έχει ξεκινήσει τη σεζόν. Οπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα όλοι κοιτάζουν τι κάνουν και οι άλλοι. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού βλέπουν πόσο πολύ αλλάζει από αγωνιστική σε αγωνιστική ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον ΠΑΟΚ ή ο Μαρίνος Ουζουνίδης την ΑΕΚ, κοιτάζουν και τον πλούσιο πάγκο του Ολυμπιακού και αναρωτιούνται γιατί ο Πορτογάλος παίζει με τους ίδιους και τους ίδιους. Η απάντηση είναι απλή: αυτό συμβαίνει γιατί οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού βασίζονται σε ένα ρόστερ έτοιμο από πέρυσι, ενώ ο Μαρτίνς ξεκίνησε φέτος και από την αρχή. Με είκοσι καινούργιους παίκτες.

Νάτχο

Ο Πορτογάλος δοκίμασε πάρα πολλά στα φιλικά ματς του καλοκαιριού. Σε αυτά έδωσε ευκαιρίες σε παλιούς και καινούργιους και με βάση αυτά ζήτησε ενισχύσεις. Χάρη σε αυτά βρήκε και μια ενδεκάδα βασικών, που αποτελείται από αυτούς που, κατά τη γνώμη του, ήταν οι καλύτεροι που είχε στα χέρια του. Κάμποσες από τις επιλογές του δεν ήταν απλές. Εδειξε εμπιστοσύνη στον Βούκοβιτς, που έναν χρόνο πριν δεν έβρισκε θέση ούτε στην ενδεκάδα που αγωνίστηκε στο Κύπελλο με τον Κισσαμικό. Εδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και στον Μπουχαλάκη που επέστρεψε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ, και βοήθησε τον Ομάρ Ελαμπντελαουί να σταθεί στα πόδια του. Προτίμησε τον Τσιμίκα από τον Κούτρη, που προερχόταν από έναν τραυματισμό. Τιμώρησε τον Σισέ για επιπολαιότητες, μολονότι προσόντα έχει, ενώ καθιέρωσε τον Καμαρά τιμώντας το τίμιο τρέξιμό του. Ο Μαρτίνς πόνταρε στην τετράδα Ποντένσε – Χριστοδουλόπουλος – Γκερέρο – Φορτούνης και τους έδωσε χρόνο συμμετοχής για να «δέσουν» και να μάθουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Δεν είχε στην προετοιμασία ούτε τον Νάτχο, ούτε τον Γκιγέρμε, ούτε τον Χασάν, ούτε τον Μεριά, ούτε φυσικά τον Τουρέ. Ο πονοκέφαλος του Μαρτίνς και οι συζητήσεις των οπαδών του Ολυμπιακού φουντώνουν από τη στιγμή που πλανάται η υποψία πως αυτοί μπορεί να είναι και καλύτεροι από κάποιους βασικούς. Ο Νάτχο π.χ. με το γκολ στο 92′ αυτή την υποψία τη μεγαλώνει.

Rotation

Μπορεί οι οπαδοί να «τρελαίνονται» για παίκτες που δεν έχουν δει; Ναι, ακριβώς επειδή δεν τους έχουν δει να κάνουν λάθη, να μπερδεύονται, να θυμώνουν, να απογοητεύονται. Στο μυαλό τους, αν ο Νάτχο ξεκινούσε, μπορεί να είχε βάλει γκολ πολύ πριν από το τελευταίο λεπτό. Αν ο Χασάν ήταν στη βασική ενδεκάδα μπορεί να εκμεταλλευόταν καλύτερα τις ευκαιρίες. Αν ο Γκιγέρμε έπαιζε βασικός μπορεί ο Αστέρας να μην περνούσε τη σέντρα. Ολα αυτά, που απλώς πιθανολογούνται, κάνουν τις επιλογές του προπονητή να μοιάζουν εμμονικές. Ενώ ο άνθρωπος προσπαθεί κάτι απλό: να βρει αρχικά μια βασική ενδεκάδα στην οποία θα μπορεί να κάνει rotation όταν και εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Στο μυαλό του Πορτογάλου προηγείται η ενδεκάδα και ακολουθεί το rotation: ανάποδα το πράγμα δεν λειτουργεί. Κάποιος θα πει ότι αυτό είναι λογικότατο. Αλλά όποιος το πει δεν ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα και τις ιδιαιτερότητές του.

Χτίσιμο

Στο ελληνικό πρωτάθλημα τα δύσκολα ματς δεν είναι πολλά. Κατά συνέπεια κάθε στραβοπάτημα πληρώνεται ακριβά. Η δυσκολία των αγώνων του Ολυμπιακού, στο 80% των αγώνων του πρωταθλήματος, είναι ακριβώς η ίδια: πρέπει να ανοίξει μια κλειστή άμυνα και πρέπει να τελειώσει το ματς όσο πιο γρήγορα μπορεί – ένα ματς τελειώνει μόνο αν ο αντίπαλος βρεθεί να χάνει τουλάχιστον με δύο γκολ, οπότε και μπορεί να βγει από το καβούκι του. Για να συμβούν αυτά, στο δικό μας πρωτάθλημα που έχει ένα σωρό ιδιαιτερότητες, χρειάζονται παίκτες ικανοί και επικίνδυνοι στην τελική προσπάθεια κι αυτό μπορεί να το κάνουν με δυο τρόπους: είτε γιατί είναι τεχνικά προικισμένοι, είτε γιατί έχουν ενέργεια για ξόδεμα. Ο Μαρτίνς ποντάρει στην ομοιογένεια, το δέσιμο, την εκμάθηση ενός τρόπου παιχνιδιού και πιστεύει φανερά στη δύναμη της σταθερής ενδεκάδας. Αλλά στην Ελλάδα τη διαφορά την κάνει η μονάδα, η ικανότητα του παίκτη να τελειώσει μια φάση σωστά ή να δημιουργήσει για τον συμπαίκτη. Ο κόουτς θέλει τρεξίματα, αλληλοκαλύψεις, συνεργασίες κι όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Ομως ο Ολυμπιακός παίζει το πρωτάθλημα κάθε αγωνιστική και χρόνος δεν υπάρχει. Εκτός και αν υπάρξει η ψύχραιμη απόφαση να μείνει κατά μέρους ο πρωταθλητισμός και να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος για να χτίσει ο προπονητής μια ομάδα χωρίς την υποχρέωση της νίκης σε κάθε ματς. Αλλά αυτό στην ιστορία του Ολυμπιακού δεν έχει συμβεί σχεδόν ποτέ.

Πρόοδος

Ο Μαρτίνς θέλει να δει την ομάδα να επιτίθεται πιο μεθοδικά, να αμύνεται καλύτερα, να αξιοποιεί το πλάτος του γηπέδου, να πρεσάρει. Ο κόσμος θέλει να δει τον Νάτχο, τον Γκιγέρμε, τον Ναουέλ, τον Χασάν, τον Τουρέ βασικό όσο πιο γρήγορα γίνεται! Ο Μαρτίνς πιστεύει ότι την πρόοδο θα την φέρει η μεθοδικότητα, η δουλειά, η ομαδικότητα κ.λπ. Ο κόσμος πιστεύει ότι για να είναι ο Ολυμπιακός πιο δυνατός από τους αντιπάλους, αλλά και από τους Τζήλους που θα βρει στον δρόμο του, οι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά πρέπει να παίζουν και οι καλοί εργάτες ή όσοι εύκολα κουράζονται, πρέπει να παίζουν λιγότερο.

Πανηγύρι

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η μέθοδος του προπονητή είναι λογική και απαραίτητη. Αλλά αν συνεχίσουν να παίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι θα είναι δύσκολη και η διαχείριση του τεράστιου ρόστερ και η διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ο Μαρτίνς λέει πως θα τους εντάξει όλους σιγά σιγά. Μόνο που αυτό προϋποθέτει ότι η ομάδα του θα κερδίζει διαρκώς. Διότι αν αυτό δεν συμβεί, πολύ φοβάμαι πως η γκρίνια για τις επιλογές του θα είναι όσο τεράστιο υπήρξε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και το πανηγύρι για το γκολ του Νάτχο. Που έκρινε το ματς με τον Αστέρα γιατί είναι καλός παίκτης κι ο Ολυμπιακός τέτοιους χρειάζεται.