Η υπόθεση κακοποίησης των παιδιών στο νησί της Λέρου είναι γνωστή. Το ζητούμενο στη δεύτερη φάση της τραγωδίας είναι το μέλλον τους: όταν οι προβολείς σβήσουν, τα παιδιά αυτά πρέπει να ζήσουν ήρεμα και προστατευμένα για να σταθούν κάποτε στα πόδια τους.

Μια ιστορία που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας διηγείται σήμερα η διευθύντρια της Κιβωτού του Κόσμου Μαρίνα Κατσίμπαλη. Το περασμένο Σάββατο, ο αστυνομικός διευθυντής Κω (όπου κρατούνταν οι δυο γονείς) Κωνσταντίνος Κοκορόσκος επικοινώνησε με την Κιβωτό διερευνώντας το ενδεχόμενο τα παιδιά να βρουν καταφύγιο στην «ανοιχτή αγκαλιά του πατέρα Αντωνίου» όπως ακριβώς είπε. «Το κοριτσάκι έχει αρχίσει δειλά δειλά να χαμογελάει» πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί πως τότε τα παιδιά φιλοξενούνταν δωρεάν σε ξενοδοχείο της Κω.

Το νέο τους σπίτι θα ήταν στη Χίο στη νέα μονάδα Κιβωτός του Κόσμου Αιγαίου. Τα τέσσερα παιδιά θα έμεναν μαζί σε ένα από τα 35 σπιτάκια (μπάνγκαλοους) που είναι χτισμένα σε μια μεγάλη δεντρόφυτη έκταση κι αποτελούν μια οργανωμένη κοινότητα με παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς κ.τ.λ.

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου η διευθύντρια της Κιβωτού επικοινωνεί με τον εισαγγελέα Κω Πασχάλη Ζάτκα προκειμένου να της δοθεί μια άδεια να επισκεφτεί τα παιδιά. Ο εισαγγελέας ακολουθεί την τυπική διαδικασία και ζητάει το αίτημα αυτό εγγράφως. Οι κοινωνικοί λειτουργοί της Κιβωτού συντάσσουν την επιστολή, επικοινωνούν με το γραφείο του εισαγγελέως κι επιβεβαιώνουν την παραλαβή της από τον ίδιο.

Τα παιδιά, στο μεταξύ, μεταφέρονται στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ενώ οι άνθρωποι της Κιβωτού ζητούν επίμονα να τα επισκεφτούν. Η άδεια αυτή δεν θα τους δοθεί ποτέ. Από τον ίδιο τον κ. Ζάτκα μαθαίνουν τελικά πως τα παιδιά θα αναλάβει το Χαμόγελο του Παιδιού.

Κανένας δεν αμφισβητεί το έργο του Χαμόγελου –άλλωστε, το όνομά του είχε εμπλακεί πολύ πριν στην υπόθεση αυτή. Ο λόγος που δημοσιοποιούμε σήμερα αυτό το «παρασκήνιο» είναι γιατί θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε με ποια κριτήρια το Τμήμα Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προτίμησε το Χαμόγελο κι απέκλεισε την Κιβωτό του Κόσμου. Και να ευχηθούμε η όποια απόφαση να είναι για το καλό αυτών των βασανισμένων παιδιών.