Ο κίνδυνος η FIFA και η UEFA να διώξουν τις ελληνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις μεγαλώνει. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η χθεσινή μέρα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Γελοιοποίηση

Ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμφιβάλλω αν καταλαβαίνουν ότι όσα συμβαίνουν από την Κυριακή το βράδυ γελοιοποιούν διεθνώς εκτός από τη χώρα, και το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο στο εξωτερικό είναι μια αρκετά σοβαρή υπόθεση. Η αποβολή του ΠΑΟΚ από την ΕCA (European Club Association) είναι ένα μήνυμα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων στην UEFA: η ECA, που είναι αρκετά διεκδικητική τα τελευταία χρόνια, θυμίζει στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ότι έχει υποχρέωση να παρέμβει δραστικά. Το δεύτερο καμπανάκι είναι το γεγονός ότι η FIFA και η UEFA δεν έστειλαν στην Αθήνα αυτή τη φορά κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος. Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος κ. Αντζελο Ρηγόπουλο, ο κύπριος παράγοντας κ. Μάριος Γεωργίου και τα δύο από τα τρία μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ, που ήρθαν, δεν είναι παραγοντική αποστολή με μεγάλο κύρος. Για όσους καταλαβαίνουν, αυτό είναι κακό: δείχνει πως οι διεθνείς ομοσπονδίες θεωρούν την Ελλάδα μια προβληματική ποδοσφαιρικά χώρα, που δημιουργεί προβλήματα, κι όχι ένα σοβαρό μέλος της που χρήζει βοήθειας.

Χούμπελ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ, ο κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, που χθες έδωσε μια συνέντευξη στα γραφεία της ομοσπονδίας, το μόνο που έκανε είναι να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι το πρόβλημα είναι της Ελλάδας και όχι δικό του κι ότι αυτός δεν προτίθεται να προτείνει τίποτα. Υπογράμμισε επίσης ότι βρίσκεται εδώ απλώς για να μας υπενθυμίσει τον κίνδυνο ενός Grexit, για να παρακολουθεί τι κάνουμε και να στείλει την αναφορά του στη FIFA. Τι κάνουμε εμείς; Απολύτως τίποτα.

Κάδρο

Ο Βασιλειάδης μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση ότι δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο βελτίωσης του πρωταθλήματος. Αυτός και ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βαγγέλης Γραμμένος βρίσκονται μαζί στο ίδιο κάδρο. Ταυτίζονται, όχι μόνο οι απόψεις τους, αλλά και οι πράξεις τους: και οι δυο δεν κάνουν τίποτα! Χθες συμφώνησαν ότι μέχρι την Παρασκευή η Σούπερ Λίγκα πρέπει να τους φέρει προτάσεις και να δεσμευτεί εγγράφως για ένα πλαίσιο κανόνων, που η ίδια θα προτείνει, ώστε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Δεσμεύσεις ζητάς από κάποιον, όταν εσύ του προτείνεις κάτι: αυτό λέει η απλή λογική. Η οποία έχει πάει περίπατο, αφήνοντας τη θέση της στο απόλυτο αλαλούμ.

Τούμπα

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, ο Γραμμένος έκανε χθες κι άλλη μια τεράστια κουταμάρα, η οποία θα επιτρέψει σε κάθε ξένο δημοσιογράφο να συνεχίσει να περιγράφει στα μέσα του εξωτερικού την Ελλάδα ως μια Μπανανία: αποφάσισε την αλλαγή της έδρας του φιλικού της εθνικής ομάδας με την Ελβετία, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην Τούμπα στις 23 Μαρτίου –το ματς θα γίνει στο ΟΑΚΑ. Η Ελλάδα είναι και επισήμως μια χώρα, η ομοσπονδία της οποίας δεν μπορεί να διοργανώσει ένα ματς στο γήπεδο που η ίδια επέλεξε! Εγραψα ότι ο Βασιλειάδης και ο Γραμμένος δεν κάνουν τίποτα: λάθος μου. Προκαλούν γέλιο ανελέητο.

Πλαίσιο

Μπορεί η Σούπερ Λίγκα να διαμορφώσει μέχρι την Παρασκευή το πλαίσιο προτάσεων, που το δίδυμο Βασιλειάδη – Γραμμένου ζητάει; Μου μοιάζει αδύνατο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί κάποιος να έχει κρατήσει κάτι παλιές προτάσεις που είχε κάνει ο κ. Γιάννης Μώραλης, νυν δήμαρχος Πειραιά –θυμάμαι ότι είχαν ενδιαφέρον κι αν τις βρουν μπορεί να βγουν από το αδιέξοδο. Ομως προσοχή: για ποια Λίγκα μιλάμε; Είναι πραγματικά αμφίβολο αν υφίσταται. Τη Δευτέρα ο τυπικά πρόεδρός της κ. Γιώργος Στράτος είπε ότι οι ομάδες του συνεταιρισμού είναι κατά της διακοπής κι ο ΠΑΟΚ έβγαλε ανακοίνωση εναντίον του! Το τελευταίο ΔΣ διαλύθηκε λόγω διαφωνιών για τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η δίωξη του ΠΑΟΚ από τον αθλητικό εισαγγελέα κ. Σιμιτζόγλου προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη πανικό. Πώς όλοι αυτοί που αποτελούν τη Σούπερ Λίγκα θα συμφωνήσουν και θα δεσμευτούν σε ένα πλαίσιο προτάσεων, όταν ο ένας δεν λέει καλημέρα στον άλλο;

Ματαίωση

Τι καταλαβαίνω εγώ; Πως, αν η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο, αυτό είναι η ματαίωση του φετινού πρωταθλήματος, που θα δημιουργήσει de facto ένα μίνι Grexit: αν το πρωτάθλημα δεν τελειώσει, δεν θα δηλωθούν ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά η Εθνική δεν θα έχει πρόβλημα συμμετοχής στα προκριματικά του Euro, που αρχίζουν τον Σεπτέμβριο. Βέβαια κι αυτό για να γίνει πρέπει να συνεννοηθούν στην κυβέρνηση μεταξύ τους. Χθες ο κ. Κώστας Ζουράρις υπερασπιζόταν τον Σαββίδη λέγοντας ότι λειτουργεί σαν κωφάλαλος (!) κι ο κ. Νίκος Φίλης έλεγε ότι δεν τον ξέρει. Σε λίγο θα το πει στον Ιβάν και ο Τσίπρας. Ή θα του θυμίσει πως το «ή εμείς ή κανείς», που είπε ο γιος του Σαββίδη, «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».