Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι αλλά όπως είμαστε. Είμαστε αισιόδοξοι, το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Είμαστε παοκτσήδες, η ανατροπή του Βαρέλα είναι πέναλτι. Είμαστε συριζαίοι, ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Το είπε με δικά του λόγια ο Ερνέστο Βαλβέρδε το βράδυ της Κυριακής όταν τον πολιόρκησαν οι δημοσιογράφοι για το πέναλτι που δεν δόθηκε εις βάρος της Μπαρτσελόνα: «Ο καθένας το κρίνει από την πλευρά του».

Η ιστορία του κυριακάτικου αγώνα των Καταλανών με την Αλαβές παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διαιτητής ήταν ο Ιγκλέσιας Βιγιανουέβα, ο ίδιος που δεν είχε δει την μπάλα να περνά μισό μέτρο μέσα στην εστία της Βαλένθια σε προσπάθεια του Μέσι.

Η Αλαβές ερμήνευσε την άρνηση του Βιγιανουέβα να δώσει το πέναλτι ως γραμμάτιο προς την Μπαρτσελόνα που έπρεπε να ξοφλήσει.

Οι εφημερίδες της Μαδρίτης το προχώρησαν πιο μακριά. Γύρισαν τον χρόνο στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, το 2016. Ο λόγος προφανής: ήταν η τελευταία φορά που είχε δοθεί πέναλτι εις βάρος της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα. Από τις 219 αποφάσεις των διαιτητών για να εκτελεστεί η εσχάτη των ποινών πέρυσι, καμία δεν αφορούσε την ομάδα της Βαρκελώνης. Το συμπέρασμα που συνάδουν οι αντίπαλοί της είναι άδηλο: οι τίτλοι της είναι πλαστοί γιατί ευνοείται από τη διαιτησία.

Η ποδοσφαιρική χύμευση της ανοητολογίας.