Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν κατάρες, κακές παραδόσεις και πολλά ανεξήγητα. Ενα από τα πολλά είναι ότι συνήθως, όταν η Γιουβέντους αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό, στο τέλος του ματς έχουμε μια ιστορία θλίψης με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα της ελληνικής ομάδας.

Ελέ

Πρώτη και μεγαλύτερη από όλες τις ιστορίες αυτές είναι ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από την Κυρία στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τον Μάρτιο του 1999, με τραγικό ήρωα τον τότε έλληνα βασικό τερματοφύλακα Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Στο πρώτο ματς των δύο στο Τορίνο, που ο Ολυμπιακός είχε χάσει με 2-1, ο Ελέ είχε κάνει πιθανότατα το καλύτερο ματς της καριέρας του –σίγουρα σε αυτό καταγράφεται και η πιο σπουδαία του επέμβαση: μια τριπλή απόκρουση σε σουτ του Ιντζάγκι και του Ζιντάν. Ηταν τόσο καλός, που η «Γκαζέτα ντέλο Σπορτ» είχε γράψει πως άπλωσε το τεράστιο ελληνικό του επίθετο (E-le-fte-ro-pou-los) και κάλυψε ολόκληρο το τέρμα! Ολα αυτά έκαναν τη φάση του 88′ στο ΟΑΚΑ στη ρεβάνς αληθινά τραγική: τότε ο Αντόνιο Κόντε, αρχηγός της Κυρίας (κι αν προσέξετε τις φωτογραφίες της εποχής, με πολύ λιγότερα μαλλιά από σήμερα), πέτυχε ένα γκολ από το πουθενά ισοφαρίζοντας σε 1-1 και στερώντας από τον Ολυμπιακό μια πρόκριση που είχε στο τσεπάκι. Ο Ελευθερόπουλος έκανε μια κακή έξοδο, ο αέρας και η βροχή έκαναν την μπάλα να χορεύει, ο Κόντε την είδε στρωμένη μπροστά του.

Πάντα

Ο Ελευθερόπουλος έφυγε τέσσερα χρόνια αργότερα, με την γκρίνια για αυτήν τη φάση να τον καταδιώκει πάντα. Πριν φύγει, είχε ζήσει κι έναν ακόμα εφιάλτη: τα επτά γκολ από τη Γιουβέντους στο Τορίνο. Τότε είχε κατηγορηθεί (εντελώς άδικα, αλλά ποιος να τολμήσει να τον υπερασπιστεί…) ότι είχε πιέσει τον προπονητή του κ. Ολεγκ Προτάσοφ να τον χρησιμοποιήσει ως βασικό, μολονότι ήταν «σκουριασμένος» εξαιτίας ενός τραυματισμού. Στην πραγματικότητα, ο Προτάσοφ τον χρησιμοποίησε γιατί στο πρώτο ματς με τη Γιούβε στη Ριζούπολη είχε δει έναν άλλο έλληνα τερματοφύλακα, τον Φάνη Κατεργιαννάκη, να δέχεται ένα αστείο γκολ από τον Πάβελ Νέντβεντ στο τέλος του ματς. Ο Νέντβεντ είχε σουτάρει στο κέντρο της εστίας κι ο καλός Κατεργιαννάκης είχε πέσει στην αριστερή του γωνία (!) σαν να τον χτύπησε κεραυνός! Ο Ολυμπιακός είχε χάσει με 1-2, παρά την καλή του απόδοση.

Ρομπέρτο

Δεν έχουν γκίνια κόντρα στη Γιούβε μόνο οι έλληνες τερματοφύλακες: ατυχία μεγάλη είχε σε ένα ματς στο Τορίνο και ένας από τους καλύτερους ξένους που έχουν φορέσει τη φανέλα του πρωταθλητή, δηλαδή ο Ρομπέρτο. Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει, στη φάση των ομίλων, τη Γιούβε στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκης 1-0, με γκολ του Κασάμι. Ο Ρομπέρτο σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλητή. Δύο εβδομάδες αργότερα στο Τορίνο κι ενώ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 1-2, ο Ισπανός δέχτηκε δύο γκολ στα οποία φέρει απόλυτη ευθύνη –το πιο παράξενο είναι ότι τα δέχτηκε σε δύο λεπτά ακριβώς! Το πρώτο δεν μπαίνει ούτε σε σχολικό πρωτάθλημα: έπειτα από μια κεφαλιά του Λιορέντε, στον οποίο η μπάλα έφτασε από καραμπόλα, αυτή χτύπησε στο κάθετο δοκάρι και μετά στο πόδι του Ρομπέρτο, που την κοίταζε. Το δεύτερο γκολ ο Ισπανός το είχε δεχτεί ύστερα από ένα σουτ του Πογκμπά, καθόλου δυνατό και στη γωνία του. Ο Μίτσελ, τότε προπονητής του Ολυμπιακού, είχε βγει από τα ρούχα του και έλεγε στο τέλος ότι ο ισπανός τερματοφύλακας από τότε που χώρισε με τη γυναίκα του είναι άλλος άνθρωπος: η Μάρτα τα είχε μαζέψει και είχε φύγει από το σπίτι οριστικά μετά το πρώτο ματς του Ολυμπιακού με τη Γιουβέντους!

Τυχαίο

Αν ήμουν τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, θα έψαχνα κανένα φυλακτό πριν από το παιχνίδι με τη Γιουβέντους –ίσως να έπαιρνα και κάμποσα σκόρδα και να τα κρεμούσα πίσω από την εστία. Το λέω κυρίως για τον Προτό, που θα παίξει σίγουρα και ο οποίος στο πρώτο ματς στο Τορίνο ήταν και καλός. Επίσης η κακοδαιμονία χτύπησε και τον Καπίνο: χθες του ανακοινώθηκε ότι τον Ιανουάριο φεύγει και πρέπει να βρει ομάδα. Ολα αυτά ενώ ήταν στην Αθήνα η Γιούβε, πράγμα καθόλου τυχαίο.