Είναι η δίψα για διάκριση που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να πάει στο Παρίσι για να τιμηθεί με το βραβείο Πολιτικού Σθένους; Η κρυφή ικανοποίηση που νιώθει κάποιος όταν αναγνωρίζεται επιτέλους το έργο του; Ή απλώς η εκτίμησή του ότι ποτέ δεν έκανε κακό μια βράβευση, κι ας είναι το βραβείο ό,τι να ‘ναι;

Με βάση την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από το Παρίσι, μπορεί να ποντάρει κανείς με ασφάλεια στην τρίτη υπόθεση. Και θα έχει δίκιο επειδή από εδώ αυτό που διακρίνεται είναι γενικώς ένα «γαλλικό» βραβείο. Η προέλευση δίνει και το απαραίτητο πρεστίζ –το ίδιο που σε ένα τραπέζι θα είχε ένα γαλλικό κρασί. Εάν εστιάσει όμως κανείς περισσότερο θα παρατηρήσει και άλλα πράγματα εκτός από την προέλευση. Θα δει ότι η επιθεώρηση «Politique International» που έχει θεσπίσει το βραβείο έχει βραβεύσει για το «πολιτικό τους θάρρος» τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 2004 και τον Νικολά Σαρκοζί το 2008, αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ και την Ανγκελα Μέρκελ. Καμία έκπληξη: ο ιδρυτής της επιθεώρησης είναι ο Πατρίκ Βαϊσμάν, πολιτικολόγος με θητεία συμβούλου στη γαλλική Δεξιά.

Αν αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς γιατί ο συριζαίος πρωθυπουργός παίρνει το βραβείο, ακόμη ευκολότερα καταλαβαίνει γιατί του το δίνει ένα δεξιό έντυπο. Καταλαβαίνει ότι αυτό που επιβραβεύεται στην ουσία είναι η στροφή του Τσίπρα –η στροφή που έκανε διεθνή καριέρα ως kolotumba και που η γαλατική ευγένεια επιβάλλει να αποκαλείται, ακόμη και στη δική του περίπτωση, courage politique. Μόνο που έτσι δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ούτε τη σκηνή: ο Πατρίκ Βαϊσμάν θα παραδίδει το βραβείο στον Αλέξη Τσίπρα. Και θα είναι σαν να τον τρολάρει.