Η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι πλέον στην τελική ευθεία. Από τους έντεκα υποψηφίους οι τέσσερις βρίσκονται σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης. Την προσεχή Κυριακή οι Γάλλοι θα ψηφίσουν και τα προγνωστικά δεν βοηθούν ιδιαίτερα στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας.

Με αστάθμητους παράγοντες να παίζουν τον δικό τους ανατρεπτικό ρόλο, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Φρανσουά Φιγιόν, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και η Μαρίν Λεπέν μοιράζονται την αγωνία των φιναλίστ. Ποιος θα κόψει το νήμα και ποιο ζευγάρι τελικά θα προχωρήσει στον μεγάλο τελικό στις 7 Μαΐου;

Από τους τέσσερις οι δύο εκφράζουν τα άκρα: ακροδεξιά η Λεπέν, νεοκομμουνιστής ο Μελανσόν, αποτελούν ένα «απειλητικό» δίδυμο όχι μόνον για τη Γαλλία αλλά κυρίως για την Ευρώπη. Δύο άκρα που αν κάνουν την έκπληξη και αποτελέσουν τους διεκδικητές της Γαλλικής Προεδρίας –κάτι που αν και φαντάζει εξωπραγματικό, μπορεί και να μην είναι –ουδείς μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα ούτε καν το μεσοδιάστημα των δύο εβδομάδων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αριστερός υποψήφιος τον τελευταίο μήνα αυξάνει τα ποσοστά του κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερο έδαφος: η υποστήριξη στο πρόσωπό του έρχεται από παντού. Νέοι, κυρίως φοιτητές, αλλά και πρώην ψηφοφόροι του Ολάντ φαίνεται να στρέφονται προς τον δρόμο που εκείνος τους προτείνει, έναν δρόμο που περνά και από το Frexit.

Παλιά γνώριμη η ακροδεξιά υποψήφια, αν και δεν αυξάνει τα ποσοστά της, έχει μια σταθερή πελατεία από την εργατική τάξη της Γαλλίας, η οποία και της δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό. Η ίδια άλλωστε δεν ξεχνά ποτέ τους «μικρούς και αδικημένους» της πατρίδας της ούτε βέβαια την έξοδο της χώρας της από το ευρώ.

Οι προβλέψεις θέλουν τον Μελανσόν λίγο κάτω από το 20% και τη Λεπέν λίγο πάνω από το ίδιο ποσοστό. Κάπου ανάμεσα στο Εθνικό Μέτωπο και την Ανυπότακτη Γαλλία μήπως κινδυνεύει να χαθεί η Ευρώπη;