Ο κ. Σόιμπλε, αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των εξελίξεων, είπε προχθές «αν φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, θα έρθει νέο Μνημόνιο», εννοούσε «πολύ χειρότερο». Πώς αλλιώς θα το περάσει από τη Βουλή του;

Είτε με εκλογές είτε χωρίς εκλογές, είτε με ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είτε με ΝΔ, Μνημόνιο θα ‘χουμε. Κάτι μου λέει ότι θα ‘χουμε και ΔΝΤ!

Οταν από το 2010 και μετά δεν καταλάβαμε, οι Ελληνες, ότι η κρίση έφερε το Μνημόνιο και όχι το Μνημόνιο την κρίση, όταν δηλαδή παραβιάζουμε την κοινή λογική, καλά να πάθουμε!

Χάθηκαν επτά χρόνια γιατί δεν μας ενδιέφερε η ουσία αλλά η εξουσία! Είχαμε τους αντιμνημονιακούς, βλέπετε, που έγιναν μνημονιακοί πρωθυπουργοί μέσα σε ένα βράδυ! Είδαμε τι έκαναν! Οι δε πολίτες πίστευαν σε «έπεα πτερόεντα» και θαυματοποιούς. Τώρα πληρώνουν, επιμένοντας ότι φταίνε κάποιοι άλλοι! Οσο για την αξιολόγηση, θα τελειώναμε το φθινόπωρο, μετά τον Δεκέμβρη, τώρα πάει Γενάρη, Φλεβάρη και βλέπουμε! Στη γωνία ξέρουμε ποιος και τι μας περιμένουν!

Πολλές φορές από τη στήλη αυτή κατακρίναμε τους «άλλους». Τώρα κι αυτοί πληρώνουν τις επιλογές τους και θα τις πληρώνουν περισσότερο όσο περνάει ο καιρός.

Νέο σκάνδαλο ανεφύη κατ’ αυτάς (Novartis), που αποδεικνύει κι αυτό, μαζί με τα άλλα που προηγήθηκαν (Ζίμενς, Φολκσβάγκεν), πόσο υγιής είναι και τι μεθοδεύσεις χρησιμοποιεί o ελεύθερoς ανταγωνισμός! Μετά απορούμε για τα πολιτικά αποτελέσματα στις δυτικές δημοκρατίες. Θα συνεχίσουμε να απορούμε!

Κι όμως, άλλο αυτό κι άλλο τι οφείλουμε εμείς να κάνουμε. Δεν είμαστε θύματα μόνο της κατεύθυνσης που έχει πάρει η παγκόσμια πολιτική, χάρη στους λίγους και οικονομικά ισχυρούς, αλλά είμαστε θύματα και του κακού εαυτού μας. Τα μεγάλα δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, μπορούμε όμως τα δικά μας, και δεν το κάνουμε! Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αλλάξει την Ευρώπη! Και πνίγεται στο χιόνι της Λέσβου! Εχουμε μια τάση να χάνουμε το μέτρο. Μικρομεγαλισμός λέγεται αυτό.

Προτιμούμε τις αλληλοκατηγορίες από τις συνεργασίες. Προτιμούμε να ικανοποιούμε τους εγωισμούς μας, παρά να αντιμετωπίζουμε την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι τιμωρούμε κάποιους, ενώ τιμωρούμε τους εαυτούς μας! Οι μεταρρυθμίσεις δεν μας αρέσουν, καμωνόμαστε ότι τις προωθούμε ενώ ταυτόχρονα τις σαμποτάρουμε, νομίζοντας ότι, ως πιο έξυπνοι, κοροϊδεύουμε τους κουτόφραγκους! Με αυτό το πλευρό κοιμόμαστε!

Το μέλλον μας είναι εξίσωση με πολλούς αγνώστους (γνωστούς όμως τελικά!). Δεν καταλαβαίνουμε ότι τα πραγματικά κορόιδα στο τέλος τέλος είμαστε εμείς, που «πληρώνουμε (και αναπληρώνουμε) τη νύφη»!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός