Σε μια κολασμένη ημέρα όπως η χθεσινή –με τη συμφωνία στον αέρα και τους δανειστές να απαιτούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα –η δραστηριότητα του κατ’ εξοχήν αρμοδίου υπουργού Οικονομικών περιορίστηκε στη διαδικτυακή αποποίηση της πατρότητας των ελληνικών προτάσεων (σελ. 4-5).

Ηταν το αποκορύφωμα μιας πεντάμηνης διαλυτικής παρουσίας στην πιο κρίσιμη υπουργική καρέκλα: ο Γιάνης Βαρουφάκης, με το δόγμα της δημιουργικής ασάφειας, συνέβαλε καθοριστικά στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος –κάτι που κόστισε πολύ στη διαπραγμάτευση.

Το ύφος που υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή –και οι συνεχείς διαξιφισμοί με τους συναδέλφους του –δεν αντανακλάται μόνο στην προσωπική του αξιοπιστία, αλλά και στην εμπιστοσύνη προς τη χώρα, η οποία έχει τρωθεί αποφασιστικά.

Σήμερα η Ελλάδα έχει περιθώριο μόλις τεσσάρων ημερών για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και για να συμβεί αυτό, η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει μια πολύ κακή συμφωνία –εν πολλοίς, έργο Βαρουφάκη –ώς το τέλος της εβδομάδας.

Την πιο κρίσιμη στιγμή, ο υπουργός θέλησε να αποστασιοποιηθεί από τα πεπραγμένα του και να ρίξει όλη την ευθύνη στον Πρωθυπουργό. Εχοντας χάσει κάθε προσωπική αξιοπιστία μεταξύ των ομολόγων του, ο Βαρουφάκης δείχνει να προτιμά να τοποθετηθεί στα εσωκομματικά ενόψει των όποιων εξελίξεων.

Δεν είναι βεβαίως ο μόνος. Θα έπρεπε όμως να προχωρεί σε τέτοιες κινήσεις έχοντας προηγουμένως απαλλαγεί από το βάρος της υπουργικής καρέκλας.