Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επικυρώνεται απόψε από τη Βουλή περιλαμβάνεται και η «διάθεση ποσού 30 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα της πρώην Αγροτικής» για τη χρηματοδότηση της ελλειμματικής ώς εκεί που δεν παίρνει Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Πριν προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόφαση η κυβέρνηση, προηγήθηκε μια τρομερή ιστορία, την οποία θα περιγράψω ως έχει, για να γίνει αντιληπτό το περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται στη χώρα.

Ο αρμόδιος υπουργός και φίλος μου Παναγιώτης Λαφαζάνης καλεί υψηλότατο, στην ιεραρχία ιδιωτικής τράπεζας, στέλεχος και έχει μαζί του τον διάλογο που ακολουθεί.

Λαφαζάνης: Σας ζητώ να χρηματοδοτήσετε τη Βιομηχανία Ζάχαρης για να επαναλειτουργήσει.

Στέλεχος: Κύριε υπουργέ, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Η Βιομηχανία Ζάχαρης έχει λάβει δανεισμό 160 εκατ. από την τράπεζά μας και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τη δανείζουμε. Ελεγχόμαστε και εμείς.

Λαφαζάνης: Δεν καταλάβατε κύριε, δεν σας παρακαλώ, σας το ζητώ. Εντέλλεστε να το κάνετε.

Στέλεχος: Κύριε υπουργέ είναι αδύνατον, πρόκειται για μια ελλειμματική επιχείρηση χωρίς κανένα μέλλον. Πεταμένα λεφτά.

Λαφαζάνης: Μάλλον δεν έχετε καταλάβει, κύριε, ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα στη χώρα εδώ και δύο μήνες. Το δάνειο θα το δώσετε.

Στέλεχος: Εγώ τέτοια απόφαση δεν μπορώ να πάρω, είμαστε μια ιδιωτική τράπεζα που τελεί υπό έλεγχο.

Λαφαζάνης: Είσαστε μια κρατική τράπεζα, όπως και όλες οι υπόλοιπες και θα δώσετε το δάνειο γιατί αυτό ζητάει ο υπουργός.

Κάπου εκεί έληξε η συζήτηση. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε ο πρόεδρος Αλέξης, η ΕΒΖ θα λάβει 30 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός απέδειξε πως όπως και το καλό το παλικάρι «ξέρει κι άλλο μονοπάτι»!

Νομοσχέδιο Κατρούγκαλου (1)

Ενα άλλο «καλό παλικάρι», ο Κατρούγκαλος, ο αδελφός μας ο Γιώργος, δεν φεύγει από την κυβέρνηση, όπως έχουμε καταλάβει από ημέρες –άρα, πάμε στο επόμενο στάδιο αυτής της άθλιας ιστορίας, η οποία «μουντζουρώνει» την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρόεδρο Αλέξη, ο οποίος πήρε και την ευθύνη πάνω του, να μην τον διώξει.

Ο Γιώργος λοιπόν ετοίμαζε ένα νομοσχέδιο, με το οποίο θα προσλάμβανε και πάλι στο Δημόσιο σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς, διοικητικούς των ΑΕΙ, γιατρούς εκτός ΕΟΠΥΥ, καθαρίστριες.

Εγώ είχα σημειώσει εδώ ότι πρόκειται για τις κατηγορίες των υπαλλήλων από τις οποίες προερχόταν ένας σημαντικός αριθμός πελατών του –οι λεγόμενοι Katrougalos clients. Και είχα διερωτηθεί πώς είναι δυνατόν υπουργός να νομοθετεί για τους πελάτες του. Διότι αυτό δεν είναι μια απλή παρατυπία, είναι σκάνδαλο/-άρα, που εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ε, λοιπόν (του) έχω νέα του υπουργούλη μας: με «εντολή Τσίπρα» (έχουμε και τέτοια τώρα, κατά το «εντολή Σαμαρά») το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου δεσμεύθηκε. Δεν προχωράει. Παγώνει μέχρι νεωτέρας!

–Ποιας νεωτέρας; ρώτησα αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα.

Μέχρι πολυυυυύ νεωτέρας μου απάντησε. Απάντηση από την οποία συνήγαγα ότι θα αφήσουν το πράγμα να ξεχαστεί και μετά βλέποντας και κάνοντας.

Δεν είναι κακό ως τακτική, αλλά όταν σπρώχνεις τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, τι να σου κάνει και αυτό; Κάποια στιγμή θα καργάρει.

Νομοσχέδιο Κατρούγκαλου (2)

Επίσης υπάρχει ένα τόσο δα μικρό ζητηματάκι, σε σχέση με το πάγωμα του νομοσχεδίου: ότι ταυτόχρονα μετατίθενται για το μέλλον και οι επαναπροσλήψεις όλων αυτών των κατηγοριών υπαλλήλων, τις οποίες ο αγαπημένος ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία στον καιρό της συγκυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου ως μνημείο μνημονιακής αναλγησίας.

Θυμίζω τις αδάμαστες καθαρίστριες, τους αγωνιστές διοικητικούς των ΑΕΙ και άλλους, για να υπογραμμίσω ότι αυτά είναι επιεικώς ντροπής πράγματα! Και κοροϊδία ανεπανάληπτη εις βάρος όλων αυτών των ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας ότι με την ανάδειξή του στην εξουσία θα τους έδινε πίσω τις θέσεις τους.

Να πω τη μαύρη αλήθεια, εγώ γνώριζα ότι αυτά τα κάνουν αστικά κόμματα, γερμανοτσολιάδες, προσκυνημένοι, νενέκοι κ.λπ., όχι «η πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση. Τελικά, παιδί μου, μην το συζητάς, όλοι ίδιοι είναι.

Σήκωσε παντιέρα

Μπορεί το νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου να καταψύχεται στους -18 βαθμούς, αντιθέτως όμως, όπως με διαβεβαίωσε πηγή μου κατά τη χθεσινή επικοινωνία μας, σε ώρα σχετικώς ακατάλληλη για τέτοιες συζητήσεις (προετοιμαζόταν για την Κυβερνητική Επιτροπή του απογεύματος και εγώ ψιλότρωγα με κάτι φίλους οι οποίοι με κοιτούσαν με μισό μάτι και κάθε τόσο μου φώναζαν «άντε κλείσε το τηλέφωνο»), προωθούνται άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και άλλα τέτοια φιλολαϊκά μέτρα.

–Και πότε θα τα ψηφίσετε; ρώτησα με ενδιαφέρον ειδικά για την ΕΡΤ, διότι εικάζω πως καίγεται να μάθει και εκείνος ο Καλφαγιάννης της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο οποίος αισθάνεται τον κόσμο να φεύγει κάτω από τα πόδια του πληροφορούμενος διατάξεις του νομοσχεδίου.

Για την ΕΡΤ, αν προλάβουμε, ίσως και πριν από το Πάσχα. Το άλλο μετά. Να δούμε, βέβαια, τι θα αποφασίσει και η Πρόεδρος της Βουλής!

Από την απάντηση και από κάτι άλλα που μου είπε, και δεν τα μεταφέρω γιατί δεν είμαι τέτοιος τύπος εγώ, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η Πρόεδρος Ζωή έχει ήδη σηκώσει παντιέρα και δεν μπορούν να της πουν και τίποτε. Πολιτειακός παράγων είναι, κάνει ό,τι θέλει.

Φόρος στους ευτραφείς

Στο μεταξύ, νιώθω την ανάγκη να συνδράμω το έργο της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης, εισηγούμενος από την πλευρά μου κάτι ρηξικέλευθες ιδέες που κατέβασε το μυαλό μου, αναφορικά με την εντυπωσιακή ιδέα της κυβέρνησης να φορολογήσει το λίπος στο φαγητό.

Διάβασα ότι πρόκειται για μια ιδέα του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά και αφορά την επιβολή φόρου για κάθε γραμμάριο λίπους που εμπεριέχεται στις έτοιμες τροφές.

Διευρύνω τη σκέψη του, με πρόταση η οποία τα σπάει: αντί να φορολογούνται μόνο οι τροφές, να φορολογούνται και οι ευτραφείς, όπως εκείνος αλλά και εγώ εσχάτως! Να υπάρχουν δηλαδή σε κάθε γωνία κεντρικών οδών των πόλεων κρατικοί ζυγιστές, οι οποίοι θα σε ζυγίζουν, θα έχουν μπροστά τους και έναν πίνακα με τα κιλά που πρέπει να έχεις ως μέλος αυτής της κοινωνίας, η οποία διέπεται από τον «λιτό βίο» του «ουάου» Βαρουφάκη, και αν τα υπερβαίνεις θα φορολογείσαι αντιστοίχως και για όσα κιλά είσαι υπέρβαρος.

Εκτιμώ ότι με το σχέδιο «δημόσιος ζυγισμός και φόρος επιτόπου» η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει τουλάχιστον δύο τρυγόνια με ένα σμπάρο: αφενός «ζεστά» χρήματα που τόσο της λείπουν και αφετέρου θα μας κάνει όλους fit για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα όσα φρικώδη αναμένονται.

Καλό; Ελάτε, πείτε, δεν είναι ωραία η ιδέα μου;