Εδώ η συμφωνία, εκεί η συμφωνία, πού είναι η συμφωνία; Το ερώτημα δεν είναι δικό μου, είναι όσων άκουσαν χθες το «ουάου» αγόρι Βαρουφάκη να δηλώνει ευθαρσώς στη Βουλή ότι αναζήτησε στο υπουργείο τη συμφωνία δίμηνης παράτασης του Μνημονίου, την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση του αξέχαστου ντουέτου «Αμποτ και Κοστέλο» με τους δανειστές, αλλά δεν τη βρήκε. Οτι έψαξε φακέλους, ρώτησε υπηρεσιακούς παράγοντες, έψαξε σε φωριαμούς, βιβλιοθήκες, ερμάρια, ακόμη και κάτω από το χαλί, αλλά συμφωνία πουθενά. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τη συμφωνία την πήρε σπίτι του, «φεύγοντας να πάρεις ό,τι θες/πράγματα αναμνήσεις και ενοχές» ο Πασχάλης Τερζής –συγγνώμη ξεχάστηκα, ο Γκίκας Χαρδούβελης ήθελα να πω. Αποτέλεσμα της ατελέσφορης αναζήτησης ήταν να αποκτήσει ένα αντίγραφο από το ΔουΝουΤου έπειτα από σχετικό αίτημα.

Τον Χαρδούβελη δεν τον πήρε, αλλά στο συμπέρασμα κατέληξε.

Αυτό που δεν έκανε το «ουάου» αγόρι υπουργός Οικονομικών, διότι προφανώς δεν προλάβαινε (από συνέντευξη σε φωτογράφιση, από φωτογράφιση σε τηλεοπτικό κανάλι και με μερικές στάσεις ενδιάμεσα σε καθρέφτες κάθε είδους πού να τον βρει τον χρόνο;), το έκανα εγώ. Τηλεφώνησα στον Γκίκα. Τον πέτυχα σπίτι του –δεν πολυβγαίνει τελευταία. Τον πρόλαβα λίγο πριν να ανέβει στα κεραμίδια. Φυσικά λόγω Βαρουφάκη.

–Μα τι είναι αυτά τα πράγματα; Πήρατε τη συμφωνία στο σπίτι σας, όπως σας καταγγέλλει ο διάδοχός σας; Του επιτέθηκα με τη μία –κόλπο δημοσιογραφικό είναι αυτό.

Ε, όχι και έτσι! Αν ρωτούσε τις υπηρεσίες του υπουργείου θα του έλεγαν ότι η συμφωνία έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και το κείμενο υπάρχει και στο υπουργείο και στα πρακτικά της Βουλής. Ετοιμο, μεταφρασμένο στα ελληνικά. Αλλά δεν ρωτάει. Ο άνθρωπος είναι ξερόλας!

–Ξερόλας ακούω.

Ναι, ξερόλας, κύριε! Οταν προσπάθησα να του πω πέντε πράγματα κατά την παράδοση – παραλαβή του υπουργείου όλο «ξέρω, ξέρω» μου έλεγε. Και όταν επιχείρησα να του μιλήσω για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως χώρα, αυτό της ρευστότητας, και πόσο σημαντικό είναι να εκταμιευθεί η δόση των 7,2 δισ., το μόνο που μου είπε ήταν «άσε, τα ξέρω». Τι ξέρει; Τίποτε δεν ξέρει!

Αναλώσιμος

Με ζητούμενο τι ξέρει και τι δεν ξέρει, μου προξένησε έκπληξη το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αλέξης μετέβη στις Βρυξέλλες χωρίς τον υπουργό του των Οικονομικών. Ρώτησα διαφόρους για αυτή την απουσία και το «αν συμβαίνει κάτι». Κυβερνητικός παράγων, όχι πρώτης γραμμής, μου είπε σε ύφος σκωπτικό «τον άφησε για να γνωρίσει και το υπουργείο, δύο μήνες υπουργός και δεν έχει πατήσει σε αυτό πάνω από μερικές ώρες». Φυσικά δεν μάσησα και συνέχισα την αναζήτηση. Ρώτησα και άλλους. Μέχρι και τον εκπρόσωπο Γαβριήλ. Με διαβεβαίωσε ότι «δεν τρέχει τίποτε». Και μου εξήγησε ότι «ο υπουργός Οικονομικών δεν συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στις Συνόδους Κορυφής». Σκέφθηκα να τον διακόψω ρωτώντας «από πότε» και γιατί τον συνοδεύουν ο Τσακαλώτος με τον Χουντή, αλλά το μετάνιωσα. Το κακό –για τον «ουάου» Βαρουφάκη –είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση για το αν θα συνοδεύσει τον πρόεδρο Αλέξη στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Αναλώσιμος. Το έχω πει εδώ και καιρό.

Καλύτερα baby sitter

Στο μεταξύ λύνονται ένα ένα τα μυστήρια της συριζαίικης διακυβέρνησης. Οπως γιατί έμεινε εκτός κυβέρνησης ο αδελφός μου, το αίμα μου, Αλέξης «είμαι το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ» Μητρόπουλος. Ο ίδιος το ζήτησε, όπως ο ίδιος αποκάλυψε. Και τώρα, είπε, το έχει μετανιώσει. Αν συνέβη αυτό, γιατί ο ίδιος ο Τσίπρας δεν έχει τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου, τον ενημερώνω ότι με τον ανασχηματισμό συμβαίνει ό,τι και με τα ταμεία: μετά την απομάκρυνση ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Επίσης, μπορώ να καταλάβω γιατί το έχει μετανιώσει: άμα είσαι αντιπρόεδρος της Βουλής, κάτω από τη Ζωή, αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη ημέρα ότι προτιμότερο θα ήταν να έκανες νυχτερινή βάρδια baby sitter στα «τσιπράκια», παρά αυτό που σου έλαχε.

Τέλος, αισθάνομαι απολύτως ανακουφισμένος με τη δήλωση Αλέξη «είμαι το ΠΑΣΟΚ κ.λπ. κ.λπ.» Μητρόπουλου, διότι εγώ πίστευα έως χθες ότι ο Τσίπρας τον άφησε εκτός κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις μου για τα «τραβήγματα» που έχει ο ακατάβλητος Αλέξης με την Εφορία για το ευτελές ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Ο μόνος που κάνει αντιπολίτευση

Οι ανεπανάληπτες στιγμές που εξελίσσονται στο Κοινοβούλιο κατ’ αυτάς με πρωταγωνίστρια την ακαταμάχητη Ζωή έχουν αναδείξει το ταλέντο και τη μαεστρία στον χειρισμό του λόγου ενός φερέλπιδος πολιτικού με καταγωγή από την Εύβοια, αλλά ανδρωθέντος στη Θεσσαλονίκη, ονόματι Ευάγγελου Βενιζέλου. Οπως μου έλεγαν και χθες στο Περιστύλιο της Βουλής πολλοί και διάφοροι (από όλη την γκάμα του πολιτικού φάσματος, μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρουμένου), αυτός «ο Βενιζέλος είναι ο μόνος που κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και ουσιαστικά είναι ο μοναδικός ο οποίος με τις τοποθετήσεις του τους φέρνει σε δύσκολη θέση»!

Χαιρετίζω τις επιδόσεις τού εν λόγω Βενιζέλου, αλλά παιδιά, σας παρακαλώ, μην του βάζετε ιδέες, γιατί αυτός είναι ικανός να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για κάνα χρόνο ακόμη!

«Αιματηρές» οικονομίες

Ξελιγωμένες ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες, συνοδευόμενες και από φωτογραφίες τραβηγμένες με το κινητό, μας ενημέρωσαν ότι ο πρόεδρος Αλέξης και τα παλικάρια που τον συνόδευαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ταξίδεψαν, λέει, «οικονομική θέση» με την Aegean.

Εχω συγκινηθεί. Κάνω την καρδιά μου πέτρα πάντως, για να τους ενημερώσω ότι τέτοιες «αιματηρές» οικονομίες έκανε και ο Σαμαράς τον πρώτο καιρό, αλλά μετά δεν τον ξαναείδαν σε πτήση της γραμμής εξαιτίας της αγάπης του λαού Του.

Τούτου δοθέντος, και επειδή αυτού του είδους τούς ανέξοδους λαϊκισμούς τους έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν, θέλω να ευχηθώ στον πρόεδρο Αλέξη να μπορεί να συνεχίζει, ας πούμε, και σε έξι μήνες να ταξιδεύει οικονομική θέση με το αεροπλάνο της γραμμής.

Αλλο ένα θαύμα

Παιδιά, «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο»; Δεν επιθυμώ να υποδυθώ τον Καραμανλή, τον πραγματικό, ο οποίος σε απόγνωση ευρισκόμενος διατύπωσε κατά τον αστικό μύθο το προαναφερθέν ερώτημα, απλώς ερωτώ. Διότι μετά την προώθηση/αποκατάσταση του καραμανλογενούς εισαγγελέα Δημήτρη, «Μίμη» για τους φίλους του, Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, φίλος με παρότρυνε να ασχοληθώ με τις πρόσφατες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και ειδικά αυτές των υποστρατήγων και ταξιαρχών. Ρώτησα λοιπόν κάτι δικούς μου και μου υπέδειξαν τα ονόματα ορισμένων, κορυφαίων αξιωματικών, οι οποίοι «άνθησαν» την περίοδο 2004-2009 και προήχθησαν τώρα. Φυσικά δεν τα αναφέρω. Περιγράφω απλώς το θέμα, ως ένα από τα (πολλά) θαύματα της εποχής Αλέξη, και «κοτσάρω» το ερώτημα «άντε να δούμε τι άλλο μας περιμένει».