Θέλω να δηλώσω εξαρχής ότι ημέρα με την ημέρα τείνω να εξελιχθώ σε μέγα θαυμαστή της αδάμαστης όσο και αταλάντευτης πολιτικής που ακολουθεί η λαοφιλής κυβέρνηση έναντι των δανειστών. Πραγματικά, χωρίς πολλές φορές να το επιζητώ ή να το επιδιώκω, πιάνω τον εαυτό μου να θαυμάζει αυτή την εξαιρετικής σύλληψης τακτική που ακολουθείται και η οποία, με κάθε ειλικρίνεια, με γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Δεν λέω ακόμη βεβαιότητα, διότι φοβάμαι πως θα τους ματιάσω και δεν το θέλω. Μιλώ επί του παρόντος για αισιοδοξία, διότι όντως αυτά τα παλικάρια δεν έχουν προηγούμενο και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν και επόμενο –έσπασαν, εκτός από τα κοντέρ, και τα καλούπια!

Παράδειγμα, νέο, χθεσινό: έφθασαν τα κλιμάκια των δανειστών από τις Βρυξέλλες, εγκαταστάθηκαν στο Χίλτον (προφανώς ύστερα από συστάσεις του αξέχαστου αγοριού με το θεληματικό πιγούνι και τα προτεταμένα ζυγωματικά Πολ Τόμσεν) και από χθες άρχισε ένα ατελείωτο πηγαινέλα υπαλλήλων διαφόρων υπουργείων με φακέλους παραμάσχαλα για να υποστούν τη σχετική εξέταση. Θέλω να ελπίζω ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε ειδικό χώρο του ξενοδοχείου και όχι σε δωμάτια –για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις (εδώ δημοσίως, στα υπουργεία, γίνονταν και ο κυβερνοεταίρος Καμμένος έλεγε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματεύεται πεσμένη στα «τέσσερα»)!

Ελπίζω ότι έχει γίνει κατανοητό γιατί η κυβέρνηση έχει δίκιο όταν λέει ότι «τρόικα τέλος» και «δεν πρόκειται να τους δείτε ξανά σε υπουργεία». Οπως και δικαίως πανηγυρίζει!

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα

Βεβαίως υπάρχουν και διάφοροι δύσπιστοι, αλλά αυτοί πάντα θα υπάρχουν, οπότε δεν πρόκειται να ασχοληθώ μαζί τους –συστήνω δε το ίδιο να πράξουν και όσοι πραγματικά στηρίζουν το έργο της λαοφιλούς όσο και λαοπρόβλητης κυβέρνησης (τι λέω πάλι, τι λέω).

Εδώ μιλάμε για κοσμογονία στην πολιτική έναντι των δανειστών, δεν μιλάμε για αστεία. Παράδειγμα δεύτερο: τρεις, η περίφημη τρόικα, ήταν αυτοί με τους οποίους διαπραγματευόταν η ξεπουλημένη κυβέρνηση των δωσίλογων Σαμαρά – Βενιζέλου, τέσσερις τους έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα. Προστέθηκε και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, του γνωστού ESM! Η νέα, αδιαφιλονίκητη, επιτυχία της κυβέρνησης βασίζεται σε καθαρά λειτουργικούς λόγους: άμα βάζεις τα λεφτά από μέρους της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας, προφανώς θέλεις να έχεις και έναν λόγο στο τι ακριβώς κάνουν αυτοί που τα παίρνουν! Δεν το θεωρώ παράξενο, όχι.

Ολα είναι θέμα τάιμινγκ

Εγώ, παρά τα όσα λέγονται, επιτυχία θα χαρακτηρίσω και το ότι η κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία άνοιξε θέμα γερμανικών αποζημιώσεων. Πραγματικά ήταν αυτό που έλειπε, τη στιγμή που έπρεπε.

Αλλά, φευ, θα επισημάνω ότι έρχονται δεύτεροι και (περίπου) καταϊδρωμένοι: το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων το άνοιξε πρώτος ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ως υπουργός Δικαιοσύνης της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, τον Φεβρουάριο του 2013, αναφέροντας στη Βουλή ότι πρέπει να γίνει εκτελεστή η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη συντηρητική κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα ώστε να αποζημιωθούν οι κάτοικοι του Διστόμου.

Α, όλα κι όλα: τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και ουχί τω Ανθυπάτω.

Και εις ανώτερα

Στο ίδιο πλαίσιο των αδιαμφισβήτητα τρομερών επιτυχιών σε διεθνές επίπεδο θα κατατάξω ασφαλώς και την είδηση που μάθαμε από σπόντα, στον απόηχο της επίσκεψης της donna Delcy και μερικά άλλα Rodriguez, υπουργού των Εξωτερικών της φίλης (αδελφικής φίλης για την ακρίβεια) Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Ο πρόεδρος Αλέξης εξέφρασε, λέει, στην υπουργό την ελπίδα ότι η επόμενη αντιπροσωπεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στη χώρα μας θα έχει επικεφαλής τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο!

Τρώω τα νύχια μου ήδη από την (γλυκιά) αναμονή. Να το δω και αυτό, κι ας πεθάνω.

Με το καλό

Και ενώ η κυβέρνηση πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία στο εξωτερικό, τα πράγματα εξελίσσονται με εξαιρετική επιτυχία στο εσωτερικό –άλλη μια απόδειξη της καλοκουρδισμένης μηχανής που από τις 25 παρελθόντος Ιανουαρίου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, ενημερώνω σχετικά ότι οσονούπω, ίσως και στις αρχές της εβδομάδας, κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

–Θα πρόκειται για κάποια επέκταση του νόμου Κατσέλη; ρώτησα κυβερνητικό παράγοντα, αναζητώντας μια ευκαιρία να αναφερθώ στην αγαπημένη Λούκα.

–Ο Σταθάκης το ετοιμάζει. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Ξέρω όμως ότι υπάρχει η άποψη να ανατεθεί στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους η δικαστική διεκπεραίωση των υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί ώστε ο νόμος να ισχύσει για το δεύτερο κύμα των κόκκινων δανείων.

Δεν ήταν σε θέση να μου πει περισσότερα. Αν γίνει πάντως θα ανακουφίσει πολύ κόσμο, διότι η εκκρεμότητα που επικρατεί τώρα είναι εις βάρος και των πολιτών και των τραπεζών.

Θλίψη βαριά

Σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο, είμαι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να γίνω άγγελος κακών ειδήσεων για τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ και ειδικά για εκείνον τον λεβέντη Καλφαγιάννη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το οποίο πηγαίνει στη Βουλή την Δευτέρα, πέρασε από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή χωρίς πρόβλημα. Μεταξύ των διατάξεων που πέρασαν είναι και μία που δεν θα αρέσει καθόλου στους λαϊκούς αγωνιστές σαν τον προαναφερόμενο εργατοπατέρα: κατά τη διάταξη αυτή θεσπίζεται ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του συνδικαλιστή και του μέλους της διοίκησης της ΕΡΤ.

Με δυσκολία συγκρατώ τα δάκρυά μου.

(Και αφήνω κατά μέρος ότι κατά την αξιολόγηση των υπό πρόσληψη εργαζομένων στη νέα ΕΡΤ θα ζητούνται και πιστοποιητικά ποινικού μητρώου. Ωχ!)

«Αλεξίσφαιρο» ξανά

Οι προσεκτικοί αναγνώστες θα ενθυμούνται ασφαλώς το σκάνδαλο με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και ειδικότερα την αποκάλυψη ότι άγνωστοι «χάκερ» είχαν σπάσει τα κλειδιά ασφαλείας του συστήματος και έκαναν πάρτι, άγνωστο για πόσο διάστημα με τις προμήθειες του Δημοσίου.

Χθες έμαθα ότι το σύστημα θωρακίστηκε εκ νέου και λογικά διασφαλίζεται ταυτόχρονα με αυτό και το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας.

Υπενθυμίζω ότι με τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου από το σύστημα αυτό αφαιρέθηκαν τα δημόσια έργα από 10 εκατομμύρια και άνω –για λόγους άγνωστους σ’ εμένα. Αν και μπορώ να καταφύγω σε ορισμένες εκτιμήσεις δεν θα το κάνω, αναμένοντας πότε ο υπερυπουργός Σταθάκης θα αποφασίσει να εντάξει στο ΕΣΗΔΗΣ και τα δημόσια έργα.

Στο Χίλτον, αδελφές μου

Τέλος, έχω χαρούμενα νέα για τη συντηρητική παράταξη, η οποία μένει αποσβολωμένη μπροστά στο χάος που επικρατεί μετεκλογικά στη Νουδού: ιδρύθηκε κόμμα «Δεξιά» (για να μην μπερδεύεται κανένας περί τίνος πρόκειται) και την επομένη Κυριακή 22 του μηνός κάνει πρεμιέρα στο Χίλτον –κλείνω όπως ξεκίνησα, με Χίλτον –με ομιλία του προέδρου του Τάκη Μαυρίκου. Ο πρόεδρος Μαυρίκος θα παρουσιάσει, αναφέρει η πρόσκληση που έλαβα, βασικούς άξονες του πολικού προγράμματος της «Δεξιάς» και θα υπάρχει, για τους φιλόμουσους οπαδούς προφανώς, και «ζωντανό μουσικό πρόγραμμα».