Εχω βαρεθεί να το γράφω ότι ο ευσταλής ως εύζωνος της (παλιάς) ανακτορικής φρουράς, ο μια νότα κομψότητας σε αυτό το κολέγιο των βλάχων επιτρόπων της Ευρώπης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά οφείλω να βάζω και τα πράγματα στη θέση τους διότι διαπιστώνω ότι ορισμένοι βιάζονται να το τελειώσουν το θέμα, ενώ το πράγμα έχει μια χρονολογική σειρά την οποία δεν μπορεί να υπερβεί κανείς.

Παράδειγμα: έγινα και εγώ δέκτης πληροφοριών από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες το πυρέσσον αριστερό μου αγόρι Αλέξης (σκέτο πυρέσσον, επισημαίνω –έχει εδώ και δέκα ημέρες έναν επίμονο πυρετό ο οποίος τον βασανίζει) συναντήθηκε μετά του Αβραμόπουλου στο γραφείο του τελευταίου στην Κομισιόν. Δεν γνωρίζω πώς διακινήθηκε η σχετική μούφα πληροφορία. Πιθανώς λόγω της γειτνίασης του γραφείου του Αβραμόπουλου με του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ουσία είναι ότι, ως εγκύρως ενημερώθηκα, συνάντηση Τσίπρα – Αβραμόπουλου δεν υπήρξε. Η πηγή μου μου ανέφερε πληροφοριακά ότι την ώρα που ο πρόεδρος Αλέξης κατέφθανε στα γραφεία της Κομισιόν για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε κολέγιο βλάχων της Ευρώπης, το λεγόμενο Κολέγιο των Επιτρόπων. Η συνεδρίαση, δε, άρχισε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι, όταν το πυρέσσον, επαναλαμβάνω, αριστερό αγόρι πετούσε για Παρίσι προκειμένου να πάρει και την κρυάδα Ολάντ.

Παρασκευή και 13

Αν τώρα καίγεται κανείς να μάθει τι ακριβώς θα συμβεί με την υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενημερώνω σχετικά ότι αυτά τα πράγματα περιβάλλονται από ένα θεσμικό περίβλημα. Για παράδειγμα: σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου οι άνθρωποι να γνωριστούν μεταξύ τους και να ακούσουν και τον πρόεδρο Αλέξη να τους καλωσορίζει. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα αναγγείλει τον Αβραμόπουλο. Εγώ πάλι λέω όχι. Αυτό, αν γίνει, θα συμβεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ας πούμε, την άλλη Τρίτη που ο μήνας έχει 10, και τρεις ημέρες μετά, στις 13, μπορεί να αρχίσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου. Νωρίτερα δεν βλέπω αναγγελία. Αν συμβεί, θα σκίσω τα πτυχία μου.

«Ουάου» και «six pack»

Στο μεταξύ, θέλω με έναν τρόπο να αποκαταστήσω το «ουάου» αγόρι Βαρουφάκη για το οποίο άφησα ορισμένους υπαινιγμούς, ότι ταξίδεψε από το Σάββατο στο Παρίσι ενώ η συνάντησή του με τον Μισέλ Σαπέν, τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής. Το «ουάου» αγόρι δεν μετέβη νωρίτερα στο Παρίσι γιατί ήθελε να πιει έναν αυθεντικό καπουτσίνο στη Σεν Μισέλ ούτε να πάει για όστρακα στο La Procope στο Σεν Ζερμέν, όχι. Το παρεξήγησα. Και απολογούμαι.

Είχε ραντεβού –πληροφορηθήκαμε εξωδίκως, διότι εκείνο από σεμνότητα, φαντάζομαι, μας το κρατούσε μυστικό: πήγε στο Παρίσι από το Σάββατο για να συναντηθεί με το six pack παλικάρι από τη Δανία Πολ Τόμσεν, το οποίο είχε κάψει καρδιές στην Αθήνα όσο μετείχε της τρόικας ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Επειδή αυτά τα έκανε μόνο η κυβέρνηση των δωσιλόγων, απογόνων του Τσολάκογλου, που κυβερνούσε ώς τις 25 Ιανουαρίου, θέλω να ελπίζω ότι άμα τη επιστροφή του στην Αθήνα, το «ουάου» αγόρι θα μας εξηγήσει καταλεπτώς προς τι η συνάντηση και φυσικά τι συζητήθηκε και αν συμφωνήθηκε οτιδήποτε. Κρίμα είναι να νομίζουμε εμείς, οι άδολοι οπαδοί και φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές, ότι στην πλάτη μας γίνονται ανομολόγητα αίσχη με τους βρωμερούς τροϊκανούς, ε;

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι εδώ

Και ενώ αυτά εξελίσσονται στο εξωτερικό, σε εξωτικούς προορισμούς τύπου Βρυξέλλες, Παρίσι κ.λπ., στην Ελλάδα η κυβέρνηση εργάζεται παρά την απουσία του Πρωθυπουργού της με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού. Αναφέρω παράδειγμα τελευταίο: η αρμοδία υπουργός «λέγε με Νάντια» (Βαλαβάνη) ανακοίνωσε με το που ανέλαβε υπουργός την κατάργηση του επάρατου ΤΑΙΠΕΔ και στη θέση του τη δημιουργία Ταμείου Κρατικής Περιουσίας. Εξαγγελία την οποία όλοι εμείς, οι αριστεροί αντιμνημονιακοί αγωνιστές, χαιρετίσαμε, διότι προφανώς το Ταμείο θα ήταν κάτι άλλο από το «άλλο» Ταμείο που είχε δημιουργήσει εκείνος ο Σαμαράς με τον (συν)εταίρο του στην κυβέρνηση πρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο.

Χθες πληροφορήθηκα ότι ούτε Ταμείο Κρατικής Περιουσίας δημιουργείται ούτε το ΤΑΙΠΕΔ καταργείται. Εξαλλος έγινα. Το πρώτο που σκέφθηκα ήταν ότι αντεπαναστατικές δυνάμεις ενήργησαν υπογείως για την αποτροπή της σημαδιακής μεταρρύθμισης.

Υστερα από πληροφορίες που συνέλεξα, όμως, την ανατροπή της κορυφαίας μεταρρύθμισης της «λέγε με Νάντια» υπουργού φαίνεται ότι την επέβαλε η σοβαρότητα: κάποιος σκέφθηκε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει υποχρεώσεις, έχει εισπράξει έναντι συμφωνιών προκαταβολές, του έχουν εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία φορείς, δεν είναι της πλάκας οι υποθέσεις αυτές. Και παραπέμφθηκαν για το μέλλον τα σχέδια. Δακρύζω…

Αναστολές, καταστροφές

Αλλά, είτε με ΤΑΙΠΕΔ είτε χωρίς, η απόφαση η οποία ελήφθη και θα ανακοινωθεί κατ’ αυτάς είναι ότι αναστέλλονται όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Και όταν λέμε όλες, εννοούμε όλες. Η αρχική απόφαση είναι η αναστολή να ισχύσει για έξι μήνες, αλλά, επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις των δανειστών και των αγορών θα ανακοινώσουν τρίμηνη αναστολή με την προοπτική της ανανέωσης για ένα ακόμη τρίμηνο. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου, μου ανέφερε μια πηγή μου χθες, θα έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και των υποχρεώσεών του έναντι τρίτων.

Σημειώνω, επειδή ρώτησα σχετικά, ότι Ελληνικό τέλος, όπως τέλος και η ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το Ελληνικό γιατί το τίμημα είναι υποδεέστερο σε σχέση με την πραγματική του αξία, και ο Αστέρας γιατί οι αγοραστές έχουν καταβάλει μόνο το μισό τίμημα και αδυνατούν να καταβάλουν το υπόλοιπο. Επίσης δεν θα προχωρήσει η πώληση της ΔΕΣΦΑ στην αζερική εταιρεία SOCAR, αλλά αυτό κατ’ εφαρμογήν απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία, λέει, έχει εκδοθεί αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Αντιθέτως, θα προχωρήσει η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτά έμαθα, αυτά έγραψα. Εντάξει;

Ερχεται, έρχεται

Αφήνω κατά μέρος τα κυβερνητικά για να στρέψω το ενδιαφέρον μου στο μικρό κόμμα ΠΑΣΟΚ/Βενιζέλου, το οποίο με ιδιαίτερη ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι βρίσκεται πλέον σε δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Η χαρμόσυνη εξέλιξη είναι συνάρτηση της ανάληψης του αξιώματος του γραμματέα της 13μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον αποκληθέντα και «φωτογράφο» (λόγω των νομοθετικών του επιδόσεων ως αναπληρωτή υπουργού Υγείας) Λεωνίδα Γρηγοράκο. Δηλώνω βέβαιος για τη συνέχεια.