Είναι εύκολο να είναι κανείς δύσπιστος για τα αποτελέσματα συναντήσεων όπως αυτές που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Αλλά οι τρεις σύνοδοι που έγιναν τον Νοέμβριο, η Οικονομική Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού (APEC), η Σύνοδος Ανατολικής Ασίας και η Σύνοδος του G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, θα πρέπει να κάνουν όσους δυσπιστούν να αλλάξουν γνώμη.

Στη Σύνοδο του APEC στο Πεκίνο έγινε πρόοδος μέσο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου των χωρών Ασίας – Ειρηνικού. Επίσης η Κίνα έβαλε τα θεμέλια για την αναπτυξιακή τράπεζα των 40 δισ. δολαρίων. Στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας έγινε πρόοδος όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη σύνοδο του G20 υπήρξε συμφωνία μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή. Επίσης υπήρξαν συμφωνίες για τη μεγαλύτερη αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ενώ εστάλη μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι τρεις αυτές σύνοδοι δείχνουν ότι οι συναντήσεις μεταξύ μεγάλου αριθμού χωρών μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη προόδου για θέματα που απασχολούν όλο τον πλανήτη.

Πρώτον, τέτοιες συναντήσεις προωθούν την ατζέντα για καίρια οικονομικά θέματα και για θέματα ασφάλειας. Δεύτερον, οι σύνοδοι αυτές αποτελούν αντίδοτο στην αδράνεια. Επιπλέον, τέτοιου είδους πολυμελείς σύνοδοι μπορούν να πετύχουν αποτελέσματα που δεν θα πετύχαιναν μικρότερης εμβέλειας πολιτικές συναντήσεις. Τέλος, οι σύνοδοι συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης, ειδικά εάν επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και παρέχουν χρόνο για συνομιλίες σε βάθος.

Στο σημερινό διεθνές σκηνικό υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς σκεπτικιστής και να ανησυχεί για τις εξελίξεις προβλέποντας το χειρότερο. Ισως όμως όλοι αυτοί θα πρέπει να αναγνωρίσουν έστω και για μια φορά ότι οι διαδοχικές τρεις σύνοδοι του Νοεμβρίου αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό την απαισιοδοξία.

Ο Γκάρεθ Εβανς είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας (1988-1996) και πρόεδρος του International Crisis Group (2000-2009). Είναι επικεφαλής του Australian National University.