Πριν από λίγο καιρό μια εταιρεία κατασκευής smartphones και ο μελλοντολόγος Ιαν Πίρσον ολοκλήρωσαν μελέτη με τίτλο «Το μέλλον του ποδοσφαίρου». Είναι μια ιδιαίτερα απολαυστική βερσιόν των εκθέσεων που γράφουν συχνά οι μαθητές στα σχολεία όταν τους ρωτούν να περιγράψουν πώς φαντάζονται τον κόσμο 50 χρόνια από τώρα. Εχει αστείες πλευρές, όπως για παράδειγμα οι προτάσεις για «ηλεκτρονικά καπέλα και κασκόλ», αλλά και πιο σοβαρές.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές προτάσεις προβλέπει ότι οι ομάδες θα επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με το κοινό ώστε να λαμβάνονται από τους οπαδούς οδηγίες για το παιχνίδι και κάποιες εξ αυτών θα μεταφέρονται σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. «Η σύνδεση θα μπορούσε να γίνει με ειδικές εφαρμογές που θα εγκατασταθούν στα κινητά τηλέφωνα ώστε οι θεατές που καταβάλλουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια να έχουν και τον πιο βαρύνοντα λόγο» εξηγεί η μελέτη. Οι φίλαθλοι χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια χειρονομίες προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ποδοσφαιριστές να παίξουν καλύτερα, άρα αυτή η εξέλιξη θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη.

Οι προτάσεις πέφτουν βροχή. Από μικροσκοπικές κάμερες τοποθετημένες στις μπλούζες των παικτών έως κερκίδες που δονούνται ώστε να ενισχύεται η «διαχείριση της ατμόσφαιρας στο γήπεδο». Τι είναι αυτό που ωθεί την όλο και μεγαλύτερη εμμονή με την τεχνολογία; Η απάντηση για τις εταιρείες είναι απλή. Καθώς οι φίλαθλοι που καταφέρνουν να παρακολουθήσουν από κοντά το παιχνίδι της αγαπημένης τους ομάδας είναι σχετικά λίγοι, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι έχουν πολλά λεφτά να αποκομίσουν εάν δώσουν σε όλους τους φιλάθλους ένα κομμάτι της «γνήσιας» εμπειρίας.

Μόλις έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης μία από τις ιδέες της έγινε πραγματικότητα, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Google άρχισαν να προβάλλουν τα πρόσωπα των φιλάθλων σε ψηφιακές περιμετρικές οθόνες σε ένα παιχνίδι στο Ολντ Τράφορντ. Μάλιστα η πραγματικότητα έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις, καθώς στο αυριανό ντέρμπι του Μάντσεστερ μεταξύ Γιουνάιτεντ και Σίτι η αστυνομία έχει ήδη τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να αποτρέψει την πτήση πάνω από το γήπεδο Ετιχάντ τηλεκατευθυνόμενων μικρών αεροπλάνων. Κάτι που ήδη έγινε στο συγκεκριμένο γήπεδο πριν από δύο εβδομάδες αλλά προκάλεσε και εκτεταμένα επεισόδια στο Βελιγράδι στο παιχνίδι μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας. Η αστυνόμευση των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών θα πρέπει πλέον να γίνεται και από αέρος.

Από τεχνολογικής πλευράς, λοιπόν, το μέλλον του ποδοσφαίρου προδιαγράφεται λαμπρό. Οι ιδέες δεν λείπουν αλλά ούτε και οι πρόθυμοι να επενδύσουν για να κερδίσουν πολλαπλάσια. Τίποτε εξ αυτών όμως δεν θα «καθαρίσει» το δημοφιλέστερο παιχνίδι του κόσμου από τα βαθιά δομικά του προβλήματα και τη διαφθορά. Και αυτό ίσως είναι εκείνο που τελικά θα καθορίσει το μέλλον του…