Το ένα κεφάλαιο κλείνει και το άλλο ανοίγει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με την ανακοίνωση των στρες τεστ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύριο το μεσημέρι κλείνει οριστικά και με αίσιο τρόπο μία μεγάλη περίοδος δοκιμασίας για τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια ώρα η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου θα ανοίγει τον επόμενο φάκελο που έχει στο γραφείο της, στην οδό Σταδίου, για τις τράπεζες. Και αυτός φέρει τον τίτλο «Η επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα».

Η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συμφωνούν ότι το επόμενο μεγάλο βήμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί παρά να είναι η σταδιακή και με επωφελείς για το Δημόσιο όρους αποχώρησής του από αυτό. Οι φορολογούμενοι στήριξαν τις τράπεζες όταν χρειάστηκε και τώρα πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.

Οι τράπεζες πλέον, από την πλευρά τους, με επαρκή κεφάλαια γυρίζουν σελίδα. Και αν δεν επιβεβαιωθούν οι φόβοι του πολιτικού ρίσκου και αντιμετωπιστεί, όπως προβλέπεται, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, θα μπορούν να παίξουν και πάλι –όχι βεβαίως με τους όρους του παρελθόντος –τον ρόλο του αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας.

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, απαιτείται να σταλεί στις διεθνείς αγορές ένα ισχυρό σήμα ανεξαρτησίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον κρατικό έλεγχο που υπάρχει σήμερα. Ετσι θα «ξεκλειδώσει» η ροή των κεφαλαίων προς αυτό, θα ενισχυθούν η ρευστότητα, ο δανεισμός και οι επενδύσεις, επισημαίνουν θεσμικοί οικονομικοί παράγοντες και κορυφαία τραπεζικά στελέχη.

Ούτε όμως και η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα (εξαιρουμένων φυσικά των κερδοσκοπικών) των μετοχών που ελέγχει σήμερα το κράτος θα πρέπει να γίνει με βιασύνη και εις βάρος των ελλήνων φορολογουμένων. Το κράτος πρέπει να πάρει τα λεφτά του πίσω. Δεν θα γίνει όμως αυτό αν δεν ανέβει το ελληνικό Χρηματιστήριο. Και δεν θα ανέβει το Χρηματιστήριο αν δεν λυθεί, με όποιον τρόπο, η πολιτική αβεβαιότητα. Πάλι εκεί γυρίζουμε…