Είναι καιρός για τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις να αφήσουν τις κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής να κυβερνηθούν από μόνες τους, σύμφωνα με την εθνική κυριαρχία και με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Κυριαρχεί ασφαλώς η αντίληψη ότι οι Αραβες δεν μπορούν να διαχειριστούν τη δημοκρατία. Στην πραγματικότητα, στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους απλώς δεν αρέσουν τα αποτελέσματα αυτής της δημοκρατίας, η οποία πολύ συχνά παράγει κυβερνήσεις εθνικιστικές, αντιισραηλινές, ισλαμιστικές και επικίνδυνες για τα πετρελαϊκά συμφέροντα της Αμερικής.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Η ζημιά που έγινε στη Λιβύη, στη Γάζα, στη Συρία και στο Ιράκ απαιτεί μια πολιτική λύση που θα βρεθεί εντός της περιοχής, δεν θα επιβληθεί από το εξωτερικό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται να παράσχει ένα διεθνές πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις θα αποσυρθούν, θα άρουν τις εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις και θα συμμορφωθούν με τις πολιτικές συμφωνίες που θα έχουν συναφθεί με πρωτοβουλίες και συνεννόηση των κυβερνήσεων και των ομάδων της περιοχής.

Το Ιράν, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Συρία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες γειτονικές χώρες γνωρίζονται αρκετά καλά μεταξύ τους –περισσότερο από 2.000 χρόνια, από το εμπόριο και τον πόλεμο –ώστε να δύνανται να λύσουν από μόνες τους τα προβλήματα, χωρίς παρέμβαση από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν κοινό συμφέρον ώστε βίαιες ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος, να αποκλείονται από την πρόσβαση σε όπλα, χρήματα και την προσοχή των ΜΜΕ. Επίσης, έχουν κοινό συμφέρον να διατηρήσουν τις πηγές του πετρελαίου που ρέει στις παγκόσμιες αγορές –και να καρπούνται οι ίδιες το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων.

Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα θα πάνε καλά αν οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις αποτραβηχθούν από το προσκήνιο. Υπάρχουν αρκετό μίσος, διαφθορά και όπλα στην περιοχή για να συντηρηθούν οι συγκρούσεις τα επόμενα χρόνια. Και κανείς δεν πρέπει να αναμένει σταθερές δημοκρατίες κάποια στιγμή σύντομα.

Αλλά μόνιμες λύσεις δεν θα βρεθούν όσο οι ΗΠΑ και άλλες ξένες δυνάμεις συνεχίζουν να αναμειγνύονται στην περιοχή. Εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αποικιακές πρακτικές πρέπει επιτέλους να τελειώσουν. Οι κυβερνήσεις των κρατών της Μέσης Ανατολής χρειάζονται την ευκαιρία που θα τους επιτρέψει να κυβερνούν, να προστατεύονται και να υποστηρίζονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών –και όχι από οποιαδήποτε μεγάλη δύναμη.

Ο καθηγητής Τζέφρι Ντ. Σακς είναι διευθυντής του Ινστιτούτου της Γης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια