Μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, χίλιοι νεκροί Παλαιστίνιοι και κάπου σαράντα Ισραηλινοί, διεθνής κινητικότητα με δηλώσεις, διαδηλώσεις και καταγγελίες, παγκόσμιος αποτροπιασμός και απόγνωση. Η ελληνική κυβέρνηση πού είναι; Στο σκηνικό που διαμορφώνεται με αίμα καθημερινά η Αθήνα δεν βρήκε να προσθέσει ούτε μία δήλωση.

Είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση επί των ημερών της οποίας εξελίσσονται τόσο δραματικά γεγονότα στην περιοχή και σιωπά. Ο αυτοπροβαλλόμενος ως αξιόπιστος ευρωπαίος παράγων Αντώνης Σαμαράς αποφεύγει επιμόνως να διατυπώσει τη θέση τής χώρας για το μακελειό. Γιατί ο μέχρι προχθές προεδρεύων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ζήτησε να σταματήσει η σφαγή; Πρακτικά η Ελληνική Δημοκρατία από ενεργός συμπαραστάτης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει πατρίδα μετατρέπεται σε σιωπηλό παρατηρητή της εξόντωσης από τις σιδερόφρακτες ισραηλινές δυνάμεις.

Δίπλα στον Πρωθυπουργό ο πολυπράγμων επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρήκε χρόνο να στείλει ρηματική διακοίνωση στην… κυπριακή κυβέρνηση γιατί τον προσέβαλε μια ευρωβουλευτής από την Κύπρο. Αλλά δεν βρήκε για να πει κάτι για την προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης στα πρόσωπα γυναικών και παιδιών που εξοντώνονται αναίτια στη Γάζα. Τη φωνή του Βαγγέλη Βενιζέλου ή, έστω, του κόμματός του δεν την ακούσαμε για τη Γάζα.

Αλλά μήπως ακούσαμε τη Σοσιαλιστική Διεθνή του Γ. Παπανδρέου ή τον ίδιο; Σουλατσάριζε στις Σπέτσες για να επανεφεύρει τη δημοκρατία, ενώ στη Γάζα ισοπεδωνόταν οτιδήποτε μπορεί να έχει σχέση με τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ανθρώπινη ζωή. Αν δεν μιλούσαν ο Αλέξης Τσίπρας και το ΚΚΕ για τις θηριωδίες, θα νόμιζε κανείς ότι στην Ελλάδα δεν φτάνουν οι εικόνες που μεταδίδουν καθημερινά τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Αν η σιωπή είναι αποτέλεσμα των διακρατικών σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις με το Ισραήλ, ακόμη χειρότερα. Οι μπίζνες με τους Ισραηλινούς κλείνουν τα στόματα και η χώρα απομακρύνεται από την ουμανιστική της παράδοση και τις σταθερές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο –τις οποίες δεν θυμήθηκε ούτε ο Κάρολος Παπούλιας που τις θεμελίωσε επί Ανδρέα Παπανδρέου.

Οπως μεταδόθηκε την Κυριακή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μίλησε για την κατάσταση στη Γάζα με τριάντα έξι –αριθμός: 36 –παράγοντες κυβερνήσεων. Ανάμεσά τους δεν ήταν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Τους αγνοούν. Λογικό. Γιατί όπως έλεγε η Θάτσερ: «Αν για να είσαι αρεστός συμβιβάζεσαι με οτιδήποτε, δεν θα καταφέρεις τίποτε».