Την προπερασμένη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν ναυαγήσει το φέρι με τους εκατοντάδες μαθητές ανοιχτά της Νότιας Κορέας, ισλαμιστές επιτέθηκαν σε ένα οικοτροφείο θηλέων στο απομονωμένο κρατίδιο του Μπόρνο, στη Bορειανατολική Νιγηρία. Ολα τα σχολεία του Μπόρνο είναι κλειστά εδώ και τρεις εβδομάδες λόγω των εντεινόμενων επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ –το όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν είναι τυχαίο, σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη». Οι μαθήτριες του συγκεκριμένου οικοτροφείου, όμως, είχαν κληθεί να επιστρέψουν προκειμένου να δώσουν εξετάσεις στη Φυσική.

Οι ισλαμιστές σκότωσαν τους δύο φρουρούς και απήγαγαν τουλάχιστον 250 μαθήτριες, ηλικίας 16-18 χρόνων, φροντίζοντας να βάλουν φωτιά στο σχολείο πριν φύγουν προς το δάσος. Κάπου 40-50 μαθήτριες κατάφεραν να ξεφύγουν, πηδώντας από το εν κινήσει ανοικτό φορτηγό όπου τις είχαν στοιβάξει. Οι υπόλοιπες εξακολουθούν να αγνοούνται. Δέκα ημέρες τώρα. Τουλάχιστον 200 κορίτσια. Οι εξτρεμιστές έχουν απαγάγει στο παρελθόν και άλλες μαθήτριες –λέγεται πως όταν δεν τις σκοτώνουν τις χρησιμοποιούν ως μαγείρισσες και σκλάβες του σεξ. Ποτέ όμως δεν είχαν απαγάγει τόσες ταυτόχρονα.

Υποτίθεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στο κατόπι τους. Αλλά μιλάμε για τις ίδιες κυβερνητικές δυνάμεις που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν καταφέρει να διασώσουν όλες τις μαθήτριες πλην οκτώ –για να αποσύρουν κατόπιν την ανακοίνωση. Απελπισμένοι γονείς και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, λοιπόν, μάζεψαν χρήματα ώστε να αγοράσουν βενζίνη, καβάλησαν μοτοσικλέτες και κατευθύνθηκαν προς το Σαμπίσα, ένα δάσος τόσο πυκνό που κρύβει τον ουρανό, γνωστό κρησφύγετο των εξτρεμιστών. Ενας πατέρας είπε ότι καταδίωξαν τους απαγωγείς για καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα, ακολουθώντας τις οδηγίες χωρικών και βοσκών. Και έπειτα έφτασαν σε ένα σταυροδρόμι. Συνάντησαν εκεί έναν ηλικιωμένο άνδρα. Τους είπε ότι είχε δει τις κόρες τους. Οι απαγωγείς τις είχαν κατεβάσει από το φορτηγό και είχαν προχωρήσει πεζή. Τους έδειξε την κατεύθυνση. Τους προειδοποίησε όμως ότι αν τολμούσαν να συνεχίσουν την καταδίωξή τους θα τους σκότωναν μαζί με τις κόρες τους. Και έτσι, οι γονείς επέστρεψαν. Κάποιοι μάλιστα χάθηκαν και χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να βρουν τον δρόμο.

Αυτή είναι η ιστορία των 200 μαθητριών που αγνοούνται στη Νιγηρία.

Εφηβες και αυτές, όπως οι μαθητές που χάθηκαν μαζί με το φέρι στη Νότια Κορέα. Με γονείς εξίσου απελπισμένους όπως οι γονείς των νοτιοκορεατών μαθητών.