Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2012 20:00 |
[Ενστάσεις] Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου

Ως πολιτικός η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου άνθησε στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Εξελέγη ευρωβουλευτής τα ανέφελα χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος εμφανιζόταν καινοτόμος και μοντέρνος, έκανε κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί το Συμπόσιο της Σύμης και ανακάλυπτε στο βαθύ ΠΑΣΟΚ άγνωστες γυναίκες που τις έβγαζε στο πολιτικό προσκήνιο. Ηταν ωραία χρόνια, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αρκούνταν να παρίσταται σε συνεδριάσεις και επιτροπές, έλεγε τα τετριμμένα πολιτικά σλόγκαν και περίμενε την άνοδο του μέντορά της για να ανεβεί κι εκείνη πολιτικό σκαλοπάτι.
Ως δημόσιο πρόσωπο, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου είχε ένα θαυμαστό προσόν. Δεν παθιαζόταν για τίποτε, δεν επιδίωκε εξειδίκευση σε τίποτε, δεν επιζητούσε την προβολή σε δόσεις μεγαλύτερες από αυτές που της αντιστοιχούσαν εξαιτίας της κομματικής της ιδιότητας. Στις ειδήσεις έπαιζε στο φόντο, στις κομματικές συγκεντρώσεις περίμενε τη σειρά της κι από κάτω περίμεναν χασμώμενοι πότε θα τελειώσει.  Πάντα ήταν η φωνή της κομματικής νομιμότητας. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος πολιτικής ανόδου. Κανείς δεν θα σε θυμάται για την οξύτητα με την οποία διατύπωσες μια άποψη, κανείς δεν θα σε συνδυάσει με μια πολιτική ακρότητα. Απαρατήρητη, ωστόσο, ανεβαίνεις σταθερά με την επετηρίδα. Κι άμα έχεις και μέντορα με ισχύ, ανεβαίνεις γρηγορότερα.

Και κάπως έτσι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου βρέθηκε από την Ευρώπη στην Ελλάδα. Και θα ζούσε καλά κι εμείς καλύτερα αν λεφτά υπήρχαν πραγματικά και η ευτυχία με δανεικά συνεχιζόταν στους αιώνες των αιώνων, αμήν. Αλλά, δυστυχώς, και για εκείνη και για εμάς, το παραμύθι είχε δράκο.
Κι ήρθε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου στην κυβέρνηση κι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου ήρθε στην εξουσία. Στην αρχή, το 2009, ανέλαβε υπουργός Υγείας. Το καταλάβατε; Σχεδόν έναν χρόνο μετά ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών. Ούτε κι εδώ το καταλάβατε; Ευτυχώς, στις διεθνείς σχέσεις, αν είσαι ανίσχυρος, καλύτερα να περνάς απαρατήρητος. Στο μεταξύ, πάντως, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου χειροκροτούσε όλες τις επιλογές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Το πρώτο Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο, το δεύτερο Μνημόνιο, το κούρεμα του χρέους. Υστερα, όταν ο Γιώργος έφυγε κι εκείνη δεν εξελέγη, όταν πια δεν είχε τίποτε να χάσει, θυμήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν κάτι πιο φιλολαϊκό, ότι δεν την εξέφραζε. Κι έφυγε από το ΠΑΣΟΚ.
Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό το διάστημα την αναζήτησε κανείς. Αναζήτησε, όμως, εκείνη δίοδο και, τις προάλλες, εμφανίστηκε με άρθρο στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μη ρωτήσετε τι γράφει. Κάτι άνευ σημασίας. Σημασία έχει ότι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου βρήκε πια έναν νέο πολιτικό χώρο στον οποίο είναι βέβαιο ότι, τα χρόνια που έρχονται, θα επιδιώκει να συνεχίσει να περνά απαρατήρητη.

8
ουστττττττ..................
28/11/2012 14:45
και φυσικά όλα τα κομματόσκυλα ''απαρατήρητα'' την ξεπερνούσαν. Τώρα που κάηκαν στο χυλό φυσάνε και το γιαούρτι.Κάτι έννοιες του στυλ ''ήρεμη δύναμη''-χαμηλών τόνων''-'' μετριοπαθής'' κλπ τους είναι πια άγνωστες. Οι παλιοί πασοκοκουμουνιστοαναρχοδημοκρατικοαυτόνομοι, γιναν μνημονικότεροι του Τόμσεν. Οταν ο αρχηγός τους αντρίκος έστηνε τα θεμέλια του ξεχαρβαλώματος της χώρας μιλούσαν για ισχυρές Ελλάδες και τέτοια. Α να χαθείτε δημοσιογραφικά τσιράκια που έχετε και λ'όγο...............
Γιώργος Παράσχος
28/11/2012 13:45
Το κόμμα σου επιτρέπεται να ξεπουλάει την ιδεολογία και την ιστορία του εσύ όμως το κόμμα αυτό ποτέ. Πολύ παλαιοκομμουνιστικό μου ακούγεται αυτό κύριε Κανέλλη.
Άλκης Τ.
28/11/2012 13:42
Εγώ κατάλαβα ότι όσο η κυρία Ξενογιαννακοπούλου χειροκροτούσε όλες τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου δεν σας απασχολούσε, μπορεί μάλιστα να της γράφατε και κανέναν ύμνο, αν είχε κάνει μια δήλωση στήριξης υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του τρίτου μνημονίου. Από τη στιγμή όμως που επέλεξε να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και 'υπέπεσε στο έγκλημα' να γράψει ΚΑΙ άρθρο στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, έ αυτό δεν θα μπορούσατε να το αφήσετε ασχολίαστο. Αναρωτιέμαι αν θα ήσασταν εξίσου αυστηρός και επικριτικός αν βρίσκονταν (λέμε αν) κάποιος πολιτικός που να έκανε το αντίθετο βήμα. Δε νομίζω. Εκεί θα γράφατε μάλλον ότι "λογικεύτηκε".
ΑΣ
28/11/2012 12:27
Και γιατί ασχολείστε μαζί της; Είναι ένας ασήμαντος άνθρωπος που του δίνετε δημοσιότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προσφέρει στην κοινωνία. Αυτά όμως μας έχουν καταστρέψει. Ασήμαντη αυτή, ασήμαντο και το άρθρο σας.
Δημήτρης
28/11/2012 11:01
Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Είναι σύμπτωμα της ευρύτερης παθογένειας που μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
28/11/2012 10:01
Έκανε πολλά, μαζί με τήν ικανή κα. Φώφη , στο Υπ.Υγείας. Εξάλειψε το φακελλάκι,τήν υπερσυνταγογράφηση,τήν διαφθορά, τις μίζες καί την υπερτιμολόγηση στίς προμήθειες υλικών! Εκσυγχρόνησε τα νοσοκομεία,οι δοιηκητές έγιναν ικανοί καί τίμιοι καί οι γιατροί μεταμορφώθηκαν σε αγγέλους! Μετά...ξύπνησε.
jojos
28/11/2012 09:21
ΣΙ.ΡΙΖ.Α. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό..
Ελένη Β.
28/11/2012 08:36
Και λίγα λέτε. Αυτοι οι ανθρωποι δεν εχουν ιχνος αυτοκριτικης, αξιοπρέπειας; Υπουργός Υγείας;!;!;!; με τι προσοντα και τι εκανε;......