Με περισσότερη μετριοπάθεια από ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και με επιφυλάξεις όπως μου μετέφεραν, άκουσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την πρόθεση των Ρώσων να μετατρέψουν την Ελλάδα σε γέφυρα μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Μιλώ για τον ρωσικής έμπνευσης αγωγό Turkish Stream, που αντικατέστησε τον ακυρωθέντα South Stream, τα οφέλη του οποίου ανέλυαν χθες για πολύ ώρα στον έλληνα υπουργό ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom και ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Με νωπές ωστόσο ακόμη τις αντιδράσεις αμερικανικών στελεχών από τα προ μηνός «ρωσικά ανοίγματά του» σε συνέδριο των Αθηνών, ο Λαφαζάνης ήταν χθες πιο ουδέτερος από ό,τι συνήθως. Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις ρωσικές προτάσεις στο πλαίσιο του εθνικού μας συμφέροντος, αλλά έως εκεί.

Οσον αφορά την ταμπακέρα, δηλαδή αν θα μας δώσουν οι Ρώσοι φθηνότερο φυσικό αέριο ή αν θα άρουν το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, λέγεται ότι η ανταπόκριση ήταν θετική.

Δείγμα ότι το υπουργείο θέλει και εδώ να κρατήσει χαμηλά τους τόνους είναι τα όσα έλεγε συνεργάτης του υπουργού: «Η επίσκεψη ήταν προπαρασκευαστική της συνάντησης Τσίπρα στις 8 Απριλίου. Εκεί θα ληφθούν οι πραγματικές αποφάσεις. Χθες το κλίμα ήταν θετικό, αλλά σε κάθε περίπτωση διερευνητικό».

Η αλήθεια είναι ότι τελευταίως πολλά γράφονται και έντονη κριτική ασκείται για την επιχειρούμενη στροφή προς Ανατολάς, που ως κύριο εκφραστή έχει τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. Εξού και οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε χθες.

Τι δουλειά έχουν οι ρώσοι επιθεωρητές στην Ελλάδα;

Στο μεταξύ, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι κάτι κινείται γύρω από την άρση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Και δεν είναι μόνο ότι το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο των χθεσινών επαφών Λαφαζάνη στη Μόσχα.

Είναι και ότι, όπως έμαθα, η πρεσβεία μας στη Μόσχα ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ότι τον Απρίλιο θα επισκεφθούν την Ελλάδα επιθεωρητές της Ρωσικής Υγειονομικής Υπηρεσίας προκειμένου να διεξαγάγουν επιτόπιους ελέγχους σε μεγάλο αριθμό εξαγωγικών επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης, από γαλακτοκομικά μέχρι προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας.

Στην προ εμπάργκο εποχή, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι από τους Ρώσους ήταν διαδικασία ρουτίνας που γινόταν κάθε χρόνο γύρω στον Απρίλιο. Η είδηση είναι ότι, παρά το εμπάργκο θα έρθουν και φέτος ρώσοι επιθεωρητές. Ποιος ο λόγος άραγε να κάνουν τέτοιο ταξίδι, αν δεν βλέπουν στον ορίζοντα ότι σύντομα κάτι θα αλλάξει;