Χωρίς τον κινεζικό όμιλο της Fosun προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες ο διαγωνισμός για την πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς τελικά η κινεζική εταιρεία δεν προχώρησε στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Αν και μέχρι αργά χθες το απόγευμα από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας δεν είχε βγει καμία επίσημη ανακοίνωση, καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν ότι τελικά κατατέθηκε μόνο μία δεσμευτική προσφορά από τον έτερο κινεζικό όμιλο, Gongbao, ο οποίος όπως όλα δείχνουν μένει πλέον ο μοναδικός διεκδικητής της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας.

Πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας και οι σύμβουλοι που έχουν αναλάβει την πώληση να κρίνουν τι μέλλει γενέσθαι με βάση την προσφορά που έχουν στα χέρια τους.

Η υπαναχώρηση του κινεζικού ομίλου Fosun προκάλεσε έκπληξη στην ασφαλιστική αγορά, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα έδειχναν ότι το ενδιαφέρον του κινεζικού ομίλου παρέμενε ζωηρό. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ήταν στην Αθήνα το επιτελείο του ομίλου με επικεφαλής την πρόεδρο Λαν Καν, διενεργώντας τους σχετικούς ελέγχους ώστε να συντάξουν και να καταθέσουν την προσφορά τους.

Αν και από την πλευρά του κινεζικού ομίλου της Fosun δεν υπήρξε σχολιασμός της εξέλιξης αυτής, παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι η απόφαση να μην κατατεθεί προσφορά ενδέχεται να έχει σχέση και με τις εξελίξεις στην υπόθεση Folli Follie, στην οποία ο κινεζικός όμιλος αποτελεί μέτοχο.

Η Gongbao, η οποία κατέθεσε τελικά προσφορά για την απόκτηση της Εθνικής, είχε δηλώσει προς τις χρηματιστηριακές αρχές της Σαγκάης αναφορικά με το σχέδιο εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής ότι το ποσό της εξαγοράς θα καλυφθεί κατά 40% με ίδια κεφάλαια και κατά 60% από δανεισμό.