Τώρα που οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται στα 30 με 50 δολάρια το βαρέλι, οι καταναλωτές ενέργειας σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν αύξηση του ετήσιου εισοδήματός τους που ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, επειδή από τη μείωση του κόστους της ενέργειας ωφελούνται περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα τα οποία δαπανούν όλο το ποσό που κερδίζουν.

Βέβαια θα υπάρχουν και μεγάλοι χαμένοι –κυρίως οι κυβερνήσεις πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Δεν θα είναι όμως το ίδιο χαμένοι όλοι οι παραγωγοί. Οι πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης ήδη προχωρούν σε δραστικές περικοπές μειώνοντας τις επενδύσεις κατά 200 δισ. δολάρια. Οι διοικήσεις των εταιρειών αυτών πρέπει να αντικρίσουν την πραγματικότητα και να εγκαταλείψουν την εμμονή τους με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων. Σε λίγο δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ και η Ρωσία όπου η παραγωγή πετρελαίου είναι φθηνότερη.

Οι εταιρείες της Δύσης θα πρέπει να σταματήσουν τις έρευνες για νέα κοιτάσματα και να αναζητήσουν κέρδη από την παροχή εξοπλισμού, υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών.

Ο επί σειρά πολλών ετών υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σεΐχης Ζάκι Γιαμάνι είχε εντοπίσει τις εξελίξεις από τη δεκαετία του ’80. «Η λίθινη εποχή δεν τελείωσε επειδή οι άνθρωποι των σπηλαίων ξέμειναν από πέτρες» προειδοποίησε τους συμπατριώτες του. Ο ΟΠΕΚ φαίνεται επιτέλους να καταλαβαίνει ότι η εποχή του πετρελαίου τελειώνει. Οι εταιρείες της Δύσης οφείλουν να το καταλάβουν κι αυτές σταματώντας τις εξορύξεις ώστε είτε να επενδύσουν στην καινοτομία είτε να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις στοιχείων ενεργητικού.

Ο Ανατόλ Καλέτσκι είναι επικεφαλής οικονομολόγος και πρόεδρος της Gavekal Dragonomics. Είναι ο συγγραφέας του «Capitalism 4.0, The Birth of a New Economy».