Η ομιλία του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στις 23 Ιανουαρίου 2013 με θέμα το μέλλον της Ευρώπης αποτέλεσε την αφετηρία για μια συλλογική δουλειά ηθοποιών και σκηνοθετών από όλη την Ευρώπη.

Η συλλογική αυτή παράσταση με τίτλο «Η υπέροχη ομιλία του Ντέιβιντ για την Ευρώπη» παρουσιάζεται από 12 ηθοποιούς και σκηνοθέτες 10 ευρωπαϊκών χωρώνστο Deutsches Theater του Βερολίνου στις 8 Ιουνίου.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί (μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματέως του mitos21, Ιφιγένειας Ταξοπούλου), η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris, με σκηνοθέτη τον Γιάννη Καλαβριανό και με τον ηθοποιό Γιώργο Γλάστρα.

Η ευρωπαϊκή αυτή συμπαραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ σύγχρονης δραματουργίας Autorenteatertage Berlin 2013 και αποτελεί συμπαραγωγή του Deutsches Theater Berlin και του Ευρωπαϊκού Θεατρικού Δικτύου mitos21.

Συμμετέχουν θεατρικοί οργανισμοί από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μέλη του Δικτύου mitos21: το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (Λονδίνο), το Ντόιτσες Τεάτερ (Βερολίνο), το Θέατρο Κάτονα Γιόζεφ (Βουδαπέστη), το Βασιλικό Θέατρο Ντραμάτεν (Στοκχόλμη), το Εθνικό Θέατρο Στάρυ (Κρακοβία), το Βασιλικό Θέατρο της Δανίας (Κοπεγχάγη), το Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ (Σάλτσμπουργκ), το Ντίσελντορφερ Σάουσπιλχαους, το Τεάτρε Λιούρε (Βαρκελώνη), το Σάουσπιλχαους της Ζυρίχης και το Σάουσπιλ Φράνκφουρτ.

Οι δώδεκα μικρές παραστάσεις δημιουργήθηκαν, η καθεμιά, από έναν σκηνοθέτη και έναν ηθοποιό, οι οποίοι εργάστηκαν ξεχωριστά από τους υπόλοιπους και θα παρουσιασθούν σε μια κοινή παράσταση, στα αγγλικά, γερμανικά, ελληνικά, σουηδικά, ισπανικά, ουγγρικά, πολωνικά και δανέζικα, με αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Deutsches Theater του Βερολίνου.

Θεματικός άξονας και αφετηρία όλων των προτάσεων, υπήρξε η ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον. Απευθυνόμενος στους Βρετανούς, ο Κάμερον θέτει – σε περίοδο οικονομικής κρίσης και εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση – όλα τα σύγχρονα ζητήματα που έχουν προκύψει, 60 χρόνια από την αρχική ιδέα της δημιουργίας της ΕΕ. Η 15σέλιδη ομιλία του, στάθηκε η αφορμή για την ελεύθερη δημιουργία 12 παραστάσεων.