Η εβδομάδα που άρχισε είναι κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Κι αυτό όχι απλώς γιατί την προσεχή Κυριακή (24 του μηνός) θα έχουμε τον δεύτερο γύρο για την εκλογή του νέου πρόεδρου του κόμματος. Αλλά και γιατί οι μέρες αυτές έχουν ένα σκληρό παρασκήνιο που θα έχει ως αποκρυστάλλωμα τη μετά Τσίπρα εποχή για τον εν λόγω χώρο.

Ολα έχουν αλλάξει από το βράδυ της Κυριακής και τις τελικές επιδόσεις των πέντε υποψηφίων. Η κινητικότητα των «στρατών», η νέα στρατηγική των δύο φιναλίστ, το πώς θα συμπεριφερθούν οι έτεροι τρεις που έμειναν έξω. Ολα αυτά έχουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον – για όλο το πολιτικό σύστημα – και προφανώς τα φώτα πέφτουν και πάνω στα πρόσωπα που αποτελούν τις άτυπες φρουρές των δύο μονομάχων: του Στέφανου Κασσελάκη και της Εφης Αχτσιόγλου.

Πάμε να δούμε τα πρόσωπα γύρω τους ή πλάι τους. Χαρακτηριστικό της ρευστοποίησης των παλιών τάσεων ή ρευμάτων και των νέων συμμαχιών αλλά και των ρήξεων που πολλοί προβλέπουν κατά την επόμενη ημέρα της νέας ηγεσίας.

Με τον Κασσελάκη

Πλάι στον Κασσελάκη, ήδη εδώ και ημέρες, είναι οι Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας, Ευάγγελος Αποστολάκης, Πέτρος Παππάς, Ραλία Χρηστίδου, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θάνος Μωραΐτης, Ελένη Αυλωνίτου ενώ τα ηνία της εικόνας του κρατά πάντα ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης. Από χθες είχαμε και μερικές ακόμη δηλώσεις στήριξης στον Κασσελάκη, όπως από τον Γιάννη Βουλγαράκη με πλούσια κομματική και οργανωτική πείρα (καταγράφεται στην τάση της ΡΕΝΕ). Ο ίδιος ο Κασσελάκης, όπως κατέδειξε η δήλωση του το βράδυ της κάλπης, θέλει να «ράψει» ένα ενωτικό και συλλογικό κοστούμι ενώ σήμερα θα επισκεφθεί πληγείσες, από τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες, περιοχές των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Με την Αχτσιόγλου

Το έτερο στρατόπεδο της Εφης Αχτσιόγλου έχει ένα μεγάλο μέρος των προεδρικών, την όλη ΔΗΜΑΡ, τη Γέφυρα, πασοκογενείς και βέβαια τον πυρήνα της ομάδας των 6 και 6 (Δ. Τζανακόπουλος). Ξεχωρίζουν με στρατηγικό ρόλο οι Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος αλλά και άλλα στελέχη όπως ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, τεχνοκράτες, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που επαναπροσέγγισε τον χώρο ήδη από τις εθνικές εκλογές και παλιοί όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Μπίστης. Η δική της τοποθέτηση βέβαια μετά τα αποτελέσματα ήταν εξόχως πολεμική, έθεσε τον άξονα «Πολιτική με σοβαρότητα» ή μη ενώ η αναφορά της στην αλίευση στα θολά νερά πυροδότησε αμέσως αντιδράσεις, όπως του υποστηρικτή του Κασσελάκη Παύλου Πολάκη και άλλων (Ελενα Ακρίτα).

Η στρατηγική των λίγων ημερών και των δύο μονομάχων θα έχει σαφώς και αντικυβερνητικές εκφωνήσεις, ακριβώς για να γίνουν με πιστευτό τρόπο ως οι πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την επόμενη ημέρα. Μεγάλο μέρος εξάλλου όσων προσήλθαν στην κάλπη της Κυριακής έχουν μια αντικυβερνητική αγωνία – λένε οι πηγές – και διαμορφώνουν ένα ρεύμα διακριτό που θέλει αμέσως ανασύνταξη και κυβερνώσα δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι απλώς ως πόλο αντιπολίτευσης ή διαμαρτυρίας. Ολο και πιο ζωηρό στο έδαφος της εβδομάδας αυτής – και στη νέα αντιπαράθεση που εξελίσσεται – τίθεται το σενάριο της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Το επανέλαβε ως ενδεχόμενο και χθες ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Ενας διχασμός που δεν διαπερνά απλώς τη βάση του κόμματος, συχνά με οξύτητα, αλλά και τα στελέχη. Και το εν λόγω θέμα ασφαλώς θα απασχολήσει τη νέα ηγεσία.