Τα άλματα που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια συνθέτουν την εικόνα μιας διαφορετικής χώρας από αυτή που ίσχυε πριν απ’ την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι μια κοινή διαπίστωση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι δηλώσεις και οι δημόσιες τοποθετήσεις για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και της χώρας γενικότερα.  Ο πρόεδρος του Rochefeller International, Ruchir Sharma, σε άρθρο του στους «Financial Times», περιλαμβάνει τη χώρα μας στα επτά οικονομικά θαύματα μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο. Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν μειώσει τα κρατικά τους ελλείμματα κατά περισσότερο από το μισό και είναι λιγότερο εκτεθειμένες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε κραδασμούς στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο που προέρχονται από τη Ρωσία.

Λιγότερο από το 10% των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, από 50% κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει στο 50%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό καταγράφει δραστική μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Στο πεδίο των επενδύσεων – και εντός του γνωστού δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος – η χώρα μας κατόρθωσε να καταγράψει ρεκόρ 28ετίας στις συνολικές επενδύσεις με αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση και ρεκόρ 31ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 11 φορές τα τελευταία τρία χρόνια, 4 εξ αυτών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Επέστρεψε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και προσεγγίζει την επενδυτική βαθμίδα. Η ανοδική πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων συνεχίζεται και το 2022, αφού το α’ εξάμηνο αυτές έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους. Κάτι που σημαίνει ότι μόνο εντός του α’ εξαμήνου του ’22 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν συγκριτικά με ολόκληρο το 2021.

Σε όλους τους καίριους τομείς της ανάπτυξης υπάρχει εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας. Η Ελλάδα από επενδυτικός παρίας που ήταν τα προηγούμενα χρόνια έχει αναβαθμιστεί σε έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική επένδυση της Google που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.Το ίδιο αποδεικνύουν και οι μεγάλες επενδύσεις ξένων επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η Pfizer, η Amazon, η Cisco, η Microsoft. Πρόσφατα είναι τα επαινετικά λόγια του CEO της τελευταίας, Satya Nadella, προς τον Πρωθυπουργό στη συνάντησή τους στο Νταβός, σχετικά με την πορεία της ψηφιοποίησης του κράτους.

Το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής μας, το οποίο συνεχίστηκε αδιαλείπτως τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και κατά την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει το πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που είχε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Το έργο αυτό έχει αποκλειστικό σκοπό να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να σταθεί δίπλα και όχι απέναντι στον επιχειρηματία και τον επενδυτή, να δημιουργήσει και άλλες νέες θέσεις εργασίας, να απλοποιήσει όσο το δυνατόν όλες τις διαδικασίες, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Ο Νίκος Παπαθανάσης είναι αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων