Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αποτελεί έναν αναχρονισμό διάρκειας περίπου μισού αιώνα. Συνίσταται σε μια στρέβλωση. Tη μετατροπή του «ασύλου ιδεών» και ελεύθερης διακίνησής τους, σε «άβατο» βίας, αυθαιρεσίας, αυταρχισμού και εγκληματικότητας. Ο λόγος για την ασφάλεια και την τάξη στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας. Αρχικά, τη μακρινή πλέον δεκαετία του 1970 μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, η εμπέδωση μιας διάχυτης ελευθεριότητας και κινητικότητας οδήγησαν σε μια παραδοχή: Οτι τα πανεπιστήμια για να είναι ελεύθερα, θα πρέπει να είναι χώροι «άβατα» για τις Αρχές. Η εμμονή με την παρεξηγημένη αυτή ερμηνεία του «ασύλου ιδεών» ως «άβατο» αντιδημοκρατικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, βίας, εγκληματικής δραστηριότητας, αυτή η συνειδητή διαστρέβλωση εννοιών και νοημάτων έγινε μέσα από το πέρασμα των δεκαετιών καθεστώς.
Οι κατά καιρούς πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των πανεπιστημίων από αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα και την αποκατάσταση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και γνώσεων σ' αυτά, δεν κατόρθωσαν να ανατρέψουν πλήρως αυτή την εικόνα, θέτοντας εγγυήσεις για την ασφάλεια πρυτανικών αρχών, φοιτητών ή την προστασία της δημόσιας περιουσίας.
Ωστόσο, η βελτίωση, η αναβάθμιση και η διασύνδεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις και την αγορά, παραμένουν καθολικό αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μας.
Για τους γονείς που ξοδεύουν από το υστέρημά τους για τη μόρφωση των παιδιών τους. Για τους φοιτητές που ονειρεύονται μια σύγχρονη, υψηλού επίπεδου ακαδημαϊκή κατάρτιση που θα τους οδηγήσει σε μια επαγγελματική καριέρα. Για τους καθηγητές που ήταν και είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν γνώσεις και επιστημονική εμπειρία. Για τους πολιτικούς, δημοσιολογούντες, διανοούμενους που προσβλέπουν σε μια διαφορετική και πιο ισχυρή Ελλάδα. Ολοι αυτοί ενώνουν τη φωνή τους και ζητούν την απελευθέρωση των πανεπιστημίων από παραβατικά στοιχεία, βίαιες μειοψηφικές ομάδες, καταλήψεις και περιθωριακού χαρακτήρα «ακτιβισμούς».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρωτίστως δια στόματος του Πρωθυπουργού ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις του 2019, δεσμεύθηκε για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποκαθιστώντας το αίσθημα ασφάλειας εντός της κοινότητας αυτής. Η Αστυνομία με στρατηγική, μεθοδικότητα και πάντοτε σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές έχει επέμβει για την «άρση καταλήψεων» σε πανεπιστημιακούς χώρους αλλά και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους καθηγητές και τους φοιτητές, εντός και πέριξ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το Βιολογικό της Θεσσαλονίκης, το κτίριο «Γκίνη» του ΕΜΠ και η «Βανκούβερ» στο ΟΠΑ είναι μόνον μερικά τέτοια παραδείγματα. Στην ουσία για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου έναντι όσων επιχειρούν την ακύρωσή του στην πράξη.
Παρά ταύτα, θλιβερά γεγονότα εξακολουθούν να συμβαίνουν χωρίς ωστόσο η έκταση και η συχνότητα αυτών να μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται. Σε πλήρη συνεργασία τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη προχωρούν στην υλοποίηση των προβλέψεων του Ν. 4777/2021 για την πολιτική ασφάλειας και προστασίας των ΑΕΙ. Αφενός καταρτίζονται σχέδια ασφαλείας από τις πρυτανικές αρχές σε ζητήματα όπως ο έλεγχος πρόσβασης, ο φωτισμός, η πυρασφάλεια. Αφετέρου η Ελληνική Αστυνομία προχωρά στην εκπαίδευση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Οι δυνάμεις αυτές, με 400 άτομα προσωπικό πανεπιστημιακής μόρφωσης, θα αναλάβουν υπηρεσία, εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σε πλήρη συντονισμό με τις πρυτανικές αρχές.
Οι ΟΠΠΙ δεν αποτελούν δυνάμεις καταστολής, όπως κάποιοι ακόμη και εντός του Κοινοβουλίου υπακούοντας σε παλαιοκομματικές νόρμες επιχειρούν να τις χαρακτηρίσουν. Αλλά φύλακες του «άσυλου ιδεών», της ελευθερίας και της ασφάλειας καθηγητών και φοιτητών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Είναι εντυπωσιακό ότι παράγοντες της Κεντροαριστεράς εκφράζουν την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι η ασφάλεια στα δημόσια πανεπιστήμια, αποτελεί καθήκον της Ελληνικής Αστυνομίας και συνταγματική υποχρέωση της ευνομούμενης ελληνικής Πολιτείας. Θα προτιμούσαν μήπως σε αυτό τον ρόλο ιδιωτικές εταιρείες;
Ολοκληρώνοντας, θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι οι σημερινές συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού καθιστούν επιτακτική την ουσιαστική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας των πανεπιστημίων μας. Καθήκον όλων μας είναι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να προσφέρουμε τις αναγκαίες για τη απρόσκοπτη λειτουργία συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας για τον ακαδημαϊκό χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Η κυβέρνηση έβαλε τις βάσεις για ένα επαρκές πλαίσιο προς επίτευξη αυτού του σκοπού. Απομένει όλοι μας, Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα να επιδείξουμε την αναγκαία κουλτούρα συνεργασίας που θα χαρίσει στις νέες γενιές σε περιβάλλον ασφάλειας, μια υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή κατάρτιση αντάξια των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Λευτέρης Οικονόμου είναι υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη