Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ομως, χάρη στο κίνημα #MeToo, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και έχει επεκταθεί σε δεκάδες χώρες, πολλές γυναίκες, κατά κάποιον τρόπο η μία μετά την άλλη, τολμάνε να καταγγείλουν συμπεριφορές σεξουαλικής βίας, κακοποίησης ή παρενόχλησης που είχαν υποστεί στο παρελθόν. Γυναίκες εμπνεύστηκαν από άλλες που μίλησαν ανοιχτά και πήραν τη μεγάλη απόφαση να δημοσιοποιήσουν τις ιστορίες τους που έκρυβαν για χρόνια, μεταδίδοντας ισχυρά μηνύματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας.
Στη χώρα μας δεν έχει διαφανεί μέχρι στιγμής κάποιο ρεύμα μαζικών δημοσιοποιήσεων ή καταγγελιών, ωστόσο το τελευταίο διάστημα αρκετές περιπτώσεις σεξουαλικής βίας έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες, από διάφορους εργασιακούς χώρους, βρίσκουν τη δύναμη να «σπάσουν» τη σιωπή τους και να αποκαλύψουν τις εφιαλτικές στιγμές που ζουν ή έζησαν στο παρελθόν.
Πρόσφατα η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου συγκλόνισε μιλώντας δημόσια με δύναμη και θάρρος για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν από χρόνια. Ευχόμαστε να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την ιστορία της και να μιλήσουν.
Δυστυχώς, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που δημιουργούνται συνήθως σε έναν χώρο όπου υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης και εξουσίας αποτελούν καλά κρυμμένο μυστικό. Τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν για τις οδυνηρές εμπειρίες τους γιατί αντιμετωπίζονται με δυσπιστία ακόμη και στις μέρες μας και νομίζουν ότι αν αποκαλύψουν την αλήθεια δεν θα τα πιστέψουν ή θα χάσουν την εργασία τους. Πολλές φορές, δε, οι γυναίκες, που προσπαθούν να «ξεχάσουν» την τραγική περιπέτεια που έζησαν, δικαιολογούν την πράξη του δράστη και ενοχοποιούν τους εαυτούς τους.
Εμείς ενθαρρύνουμε τις γυναίκες-θύματα σεξουαλικής βίας να καταγγείλουν όσα δυσάρεστα βιώνουν. Η κακοποίηση των γυναικών δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, πρέπει να έρχεται στο φως και να αντιμετωπίζεται. Με τη δημοσιοποίηση του φαινομένου, η κοινωνία συνειδητοποιεί πόσο μαζικό είναι το φαινόμενο και τις μεγάλες εκτάσεις που έχει λάβει. Ετσι θα αφυπνίσουμε συνειδήσεις και θα σπάσουμε την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής.
Οι γυναίκες πρέπει να ζουν με ασφάλεια και κάθε καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης είναι από μόνη της μία νίκη. Σε αυτόν τον αγώνα τα θύματα δεν είναι μόνα τους. Είμαστε στο πλευρό όλων των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και θα τις βοηθήσουμε να νικήσουν, να ξεπεράσουν τα «τραύματά» τους και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ολες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι πάντα σε λειτουργία και έτοιμες να υποστηρίξουν γυναίκες-θύματα βίας.
Οι γυναίκες πρέπει να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν και να αποκαλύψουν τις σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν δεχθεί. Μπορούν μάλιστα να απευθυνθούν στην 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 και να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς της Γραμμής ή των 42 Συμβουλευτικών Κέντρων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα συμβουλευτικά κέντρα οι γυναίκες μπορούν να βρουν στις ιστοσελίδες www.isotita.grκαι www.womensos.gr.
Η Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια