Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η οικονομική κρίση του 2008, η επιβράδυνση που σημειώθηκε στο πέρασμά της, η αποτυχία των συμβατικών νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών να αναζωογονήσουν τις οικονομίες και οι ρωγμές στο παγκόσμιο εμπόριο που βλέπουμε σήμερα έχουν προκαλέσει μια γενικευμένη ανησυχία για τη συμβατική οικονομική επιστήμη.
Αντί να προτείνω μια συγκεκριμένη κριτική ή λύση, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των οικονομικών. Αυτό που καθιστά την αξιολόγηση των οικονομικών τόσο δύσκολη είναι η ίδια η φύση τους, που είναι ένα περίεργο μείγμα επιστήμης και λογικής. Μια άλλη πρόκληση προκύπτει από το γεγονός ότι, αντίθετα με τις περισσότερες φυσικές επιστήμες, αυτό που λένε οι οικονομολόγοι μπορεί να επηρεάσει αυτό που μελετούν. Κανένας οικονομολόγος δεν ήταν σε θέση να προβλέψει, για παράδειγμα, τα προβλήματα της χρηματιστηριακής αγοράς ή τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Τώρα, υποθέστε ότι υπάρχει ένας τέτοιος οικονομολόγος. Αν προέβλεψε ένα χρηματιστηριακό δυστύχημα τον επόμενο μήνα, η συντριβή θα συμβεί αμέσως, όχι τον επόμενο μήνα, επειδή οι άνθρωποι θα πουλήσουν τις συμμετοχές τους αμέσως. Ο μόνος λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι ο οικονομολόγος το προέβλεψε. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η συμβατική οικονομία και οι κοινωνικές επιστήμες γενικότερα δεν έχουν καταφέρει να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τον καινούργιο μας κόσμο και τα βασικά του ζητήματα: την ψηφιακή επανάσταση, τις ευμετάβλητες αγορές, τις έντονες κλιματικές αλλαγές και τα προβλήματα της δημοκρατίας.
Πρέπει να υπερβούμε τις απλές στατιστικές κανονικότητες για να καταλάβουμε, για παράδειγμα, πώς ο κόσμος των χρημάτων επηρεάζει την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών. Πρέπει να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα οικονομικά επηρεάζουν τις πολιτικές μας επιλογές και πώς οι επιλογές μας αλλάζουν την οικονομία. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η οικονομική συμπεριφορά διαμορφώνεται όχι μόνο από τις τιμές και τη ρύθμιση, αλλά και από κοινωνικούς κανόνες που επηρεάζουν τον ψυχισμό μας και τις ατομικές μας επιλογές - και μέσα από αυτές τις επιλογές την ευημερία των κοινοτήτων μας, των χωρών και του κόσμου.
Ο Καουσίκ Μπασού είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητής Οικονομικών στο Cornell University και συνεργάτης του Brookings Institution