Ολες οι σχετικές μελέτες δείχνουν πως το μέλλον του πληθυσμού αυτής της χώρας είναι η γήρανση και συρρίκνωση. Ολοι οι ειδικοί επισημαίνουν πως το Δημογραφικό είναι μια ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει εάν δεν εκπονηθεί μια εθνική στρατηγική με στόχο την αναστροφή του φαινομένου και των δυσοίωνων επιπτώσεών του. Κι όμως. Το πρόβλημα απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο σαν να μην ενδιαφέρεται να το αντικρίσει κανείς ή σαν το φαινόμενο να είναι μη αναστρέψιμο.

Η έρευνα που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» βρίσκεται ωστόσο στον αντίποδα και της αδιαφορίας και της μοιρολατρίας. Η έρευνα αυτή λέει πως είναι οι οικονομικές δυσκολίες και όχι κάποια νέα ήθη που κάνουν τα νεαρά ζευγάρια να μην κάνουν παιδιά. Και μάλιστα σε συντριπτικά ποσοστά: το 89,7% θα αποφάσιζε να αποκτήσει παιδί εάν το κράτος κάλυπτε τα έξοδα τοκετού, ενώ το 86,3% θα έκανε το ίδιο εάν είχε εξασφαλισμένη την επιδότηση του βρεφονηπιακού σταθμού.

Με λίγα λόγια, η υπογεννητικότητα έχει συγκεκριμένη αιτία. Οι πελαργοί δεν έρχονται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι και της απουσίας κρατικής αρωγής. Η διεθνής εμπειρία, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Γαλλίας, έχει δείξει πως η κρατική αρωγή έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση των γεννήσεων. Στη θεραπεία ενός προβλήματος που, σύμφωνα με τους ειδικούς, χωρίς τους πελαργούς θα οδηγήσει το έθνος νομοτελειακά στον αφανισμό.