- Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ προκάλεσε 910 κλήσεις βοήθειας στην Αττική, με 318 αντλήσεις υδάτων, 32 κοπές δέντρων, 61 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 10 αφαιρέσεις αντικειμένων.
- Παρατηρήθηκαν έντονες βροχοπτώσεις με ύψη από 110 έως 170 χιλιοστά σε διάφορους σταθμούς, κυρίως στο κέντρο της Αττικής, τον Υμηττό και την Ανατολική Αττική, ενώ στη Γλυφάδα και το Ελληνικό έπεσαν περίπου 120 χιλιοστά βροχής μέσα σε δύο ώρες.
- Για την Τρίτη αποφασίστηκε τηλεκπαίδευση και τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο διϋπουργικής απόφασης και μετά από συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.
- Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, κυρίως στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.
Με αναφορά στη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε χθες τη χώρα από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Το 112 ήχησε προειδοποιώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, στις απολύτως αναγκαίες μέχρι αργά το βράδυ λόγω της εκτεταμένης κακοκαιρίας. Την Τρίτη, στο πλαίσιο διϋπουργικής αποφασίστηκε να γίνει τηλεκπαίδευση και τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενώ είχαν προηγηθεί δύο συνεδριάσεις για την κακοκαιρία, της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου. Στην περιφέρεια Αττικής από χθες, 21/01/2026 και ώρα 07:30 το πρωί και ως σήμερα 22/02/2026 και ώρα 06:30 έγιναν 910 κλήσεις για παροχή βοήθειας και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 318 αντλήσεις υδάτων, 32 κοπές δέντρων, 61 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 10 αφαιρέσεις αντικειμένων. Χθες στην Αττική, σε πολλούς σταθμούς καταγράφηκαν ύψη βροχής 110 με 120 χιλιοστών ενώ υπήρχαν και σταθμοί του Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν 140 με 170 χιλιοστά βροχής. Το μεγαλύτερο μέρος της ήταν στο κέντρο, κοντά στον Υμηττό, καθώς και στην Ανατολική Αττική. Περίπου 120 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας και του Ελληνικού ενώ τα 3/4 του όγκου έπεσαν μέσα σε δύο μόλις ώρες.
Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για την εξέλιξη της κακοκαιρίας κυρίως στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες», πρόσθεσε.
Επεσήμανε ότι «δυστυχώς, δύο συμπολίτες μας, μια γυναίκα στην Άνω Γλυφάδα και ένας άντρας στο Άστρος Κυνουρίας, έχασαν τη ζωή τους. Η πρώτη παρασύρθηκε -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- από χείμαρρο και εγκλωβίστηκε κάτω από ένα όχημα το οποίο επίσης παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ ο δεύτερος, ο οποίος ήταν λιμενικός σε υπηρεσία -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- παρασύρθηκε από κύματα άνω των πέντε μέτρων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους».
Περνώντας στο επόμενο θέμα της ενημέρωσης ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι δέκα βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και τριάντα σημαντικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2026, που αποτελεί έτος -ορόσημο για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου της δεύτερης τετραετίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ειδικά στις 10 κυριότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η νομοθετική πρωτοβουλία για ένα κράτος πιο φιλικό στους πολίτες και την οικονομική δραστηριότητα, η θεσμοθέτηση νέου Λυκείου και Εθνικού Απολυτηρίου, ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και η δημοσίευση αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, το σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας και το νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση.
Είπε επίσης ότι οι 30 μεταρρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, σε: νέες μειώσεις φόρων για πολίτες και επιχειρήσεις στη ΔΕΘ, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Δημόσιο, ολοκλήρωση αναβάθμισης 156 κέντρων υγείας και 80 νοσοκομείων, ολοκλήρωση Κτηματολογίου, αναβάθμιση σιδηροδρομικών μεταφορών και συστημάτων ασφαλείας πολιτικής αεροπορίας και ολοκλήρωση Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κά.
«Στο μεταξύ, το 2025, μια χρονιά διεθνούς αστάθειας, γεωπολιτικών εντάσεων, διεθνούς πολιτικής αβεβαιότητας και πιέσεων σε κρίσιμους τομείς της εγχώριας πολιτικής, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, υλοποιήθηκε το 66% των οροσήμων του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, εντός του έτους», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης. «Τα ορόσημα αυτά εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019 και ενισχύθηκε από την Έκθεση Πισσαρίδη. Σήμερα, το 83% των 525 συστάσεων της Έκθεσης έχει, ήδη, υλοποιηθεί ή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Κάτι που είναι αποτέλεσμα επιμονής και συνέπειας».
Το επόμενο θέμα αφορούσε την κυβερνητική προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση της λειψυδρίας και όπως είπε εγκρίθηκαν, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, 42 έργα, ύψους άνω των 75,5 εκατ. ευρώ. «Μεταξύ άλλων, αφορούν στη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μονάδων αφαλάτωσης, στη βελτίωση και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, σε δράσεις αξιοποίησης πηγαίων νερών, κά. Τα έργα θα υλοποιηθούν, τόσο στη νησιωτική χώρα -και ειδικότερα σε νησιά όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο- όσο και στην ηπειρωτική».
Ακολούθως είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος για το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2025 καταγράφει σημαντική αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, στις εξαγωγές και στις άμεσες επενδύσεις. «Ειδικότερα, τα τουριστικά έσοδα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ξεπέρασαν τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 8,9% σε σύγκριση με τα 21,12 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Μόνο τον Νοέμβριο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024 και τα τουριστικά έσοδα κατά 27,7%, στοιχεία που καταδεικνύουν την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας. Παράλληλα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σταθερές τιμές, ενώ χωρίς τα καύσιμα η αύξηση έφτασε το 4,9%. Τέλος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική άνοδο στο εντεκάμηνο, φτάνοντας τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ».
Αναφέρθηκε ακόμη στην ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ με 431 νέες υπηρεσιακές μοτοσικλέτες μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Οι μοτοσικλέτες αυτές θα κατανεμηθούν στις μάχιμες Υπηρεσίες της, σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να αναβαθμίσουν, σημαντικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των αστυνομικών ομάδων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ασφάλειας στους πολίτες.
«Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό έργο Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που είναι τμήμα, με μήκος 8 χλμ. περίπου, του κάθετου οδικού άξονα: “Ξάνθη – Εχίνος -Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα”», είπε πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης. «Πρόκειται για έναν δρόμο με τον οποίο αναβαθμίζεται η οδική ασφάλεια σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ορεινό ανάγλυφο. Επίσης, με τη νέα χάραξη και την παράκαμψη του οικισμού του Δημαρίου, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς απομακρύνεται η βαριά κυκλοφορία μέσα από τον οικισμό. Το εν λόγω οδικό έργο διευρύνει τους ορίζοντες οικονομικής συνεργασίας, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου μεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη χώρα χθες, από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, μέχρι αργά το βράδυ.
Το 112 ήχησε προειδοποιώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες μέχρι αργά το βράδυ λόγω της εκτεταμένης κακοκαιρίας.
Την Τρίτη, στο πλαίσιο διυπουργικής, αποφασίστηκε να γίνει τηλεκπαίδευση και τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ, είχαν προηγηθεί δύο συνεδριάσεις για την κακοκαιρία της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.
Στην Περιφέρεια Αττικής, από χθες 21/01/2026 και ώρα 07:30 έως σήμερα 22/01/2026 και ώρα 6:30 έγιναν 910 κλήσεις, για παροχή βοήθειας και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
– 318 αντλήσεις υδάτων
– 32 κοπές δέντρων,
– 61 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και
– 10 αφαιρέσεις αντικειμένων.
Χθες στην Αττική από πολλούς σταθμούς καταγράφηκαν ύψη βροχής 110-120 χιλιοστών, ενώ υπήρχαν και σταθμοί του Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν 140-170 χιλιοστά βροχής. Το μεγαλύτερο μέρος της ήταν στο κέντρο, κοντά στον Υμηττό καθώς και στην Ανατολική Αττική. 120 περίπου χιλιοστά βροχής έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας και του Ελληνικού ενώ τα 3/4 του όγκου έπεσαν μέσα σε δύο μόλις ώρες.
Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για την εξέλιξη της κακοκαιρίας κυρίως στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.
Δυστυχώς, δύο συμπολίτες μας, μια γυναίκα στην Άνω Γλυφάδα και ένας άντρας στο Άστρος Κυνουρίας, έχασαν τη ζωή τους. Η πρώτη παρασύρθηκε -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- από χείμαρρο και εγκλωβίστηκε κάτω από ένα όχημα το οποίο επίσης παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ ο δεύτερος, ο οποίος ήταν λιμενικός σε υπηρεσία -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- παρασύρθηκε από κύματα άνω των πέντε μέτρων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και θέλουμε για μια ακόμα φορά να κάνουμε έκκληση, όσο διαρκούν τα φαινόμενα αυτά και στις περιοχές στις οποίες υποδεικνύονται κάθε φορά, οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Δέκα βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και τριάντα σημαντικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2026, που αποτελεί έτος – ορόσημο για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου της δεύτερης τετραετίας.
Ειδικότερα, στις 10 κυριότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες συμπεριλαμβάνονται:
1. Η νομοθετική πρωτοβουλία για ένα κράτος πιο φιλικό στους πολίτες και την οικονομική δραστηριότητα
2. Η θεσμοθέτηση νέου Λυκείου και Εθνικού Απολυτηρίου
3. Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
4. Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών δόμησης και την ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολόγιο
5. Το νομοσχέδιο για την απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων και ενίσχυση εποπτείας
6. Η αναμόρφωση Κληρονομικού Δικαίου
7. Η νομοθέτηση Κοινωνικής Συμφωνίας για την Ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
8. Η δημοσίευση αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας
9. Το σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας
10. Το νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση
Παράλληλα, οι 30 μεταρρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, σε:
-Νέες μειώσεις φόρων για πολίτες και επιχειρήσεις στη ΔΕΘ
-Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
– Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Δημόσιο
– Ολοκλήρωση αναβάθμισης 156 κέντρων υγείας και 80 νοσοκομείων
-Ολοκλήρωση Κτηματολογίου
-Αναβάθμιση σιδηροδρομικών μεταφορών και συστημάτων ασφαλείας πολιτικής αεροπορίας
-Ολοκλήρωση Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ.ά.
Στο μεταξύ, το 2025, μια χρονιά διεθνούς αστάθειας, γεωπολιτικών εντάσεων, διεθνούς πολιτικής αβεβαιότητας και πιέσεων σε κρίσιμους τομείς της εγχώριας πολιτικής, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, υλοποιήθηκε το 66% των οροσήμων του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, εντός του έτους.
Τα ορόσημα αυτά εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019 και ενισχύθηκε από την Έκθεση Πισσαρίδη. Σήμερα, το 83% των 525 συστάσεων της Έκθεσης έχει, ήδη, υλοποιηθεί ή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Κάτι που είναι αποτέλεσμα επιμονής και συνέπειας.
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της λειψυδρίας εγκρίθηκαν, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, 42 έργα, ύψους άνω των 75,5 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, αφορούν στη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μονάδων αφαλάτωσης, στη βελτίωση και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, σε δράσεις αξιοποίησης πηγαίων νερών, κ.ά.
Τα έργα θα υλοποιηθούν, τόσο στη νησιωτική χώρα -και ειδικότερα σε νησιά όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο- όσο και στην ηπειρωτική.
Σημαντική αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, στις εξαγωγές και στις άμεσες επενδύσεις καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος για το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2025.
Ειδικότερα, τα τουριστικά έσοδα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ξεπέρασαν τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 8,9% σε σύγκριση με τα 21,12 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Μόνο τον Νοέμβριο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024 και τα τουριστικά έσοδα κατά 27,7%, στοιχεία που καταδεικνύουν την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας.
Παράλληλα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σταθερές τιμές, ενώ χωρίς τα καύσιμα η αύξηση έφτασε το 4,9%. Τέλος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική άνοδο στο εντεκάμηνο, φτάνοντας τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με 431 νέες υπηρεσιακές μοτοσικλέτες ενισχύθηκε η ΕΛ.ΑΣ. μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Οι μοτοσικλέτες αυτές θα κατανεμηθούν στις μάχιμες Υπηρεσίες της, σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσουν, σημαντικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των αστυνομικών ομάδων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ασφάλειας στους πολίτες.
Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό έργο Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που είναι τμήμα, με μήκος 8 χλμ. περίπου, του κάθετου οδικού άξονα: «Ξάνθη – Εχίνος -Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα».
Πρόκειται για έναν δρόμο με τον οποίο αναβαθμίζεται η οδική ασφάλεια σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ορεινό ανάγλυφο.
Επίσης, με τη νέα χάραξη και την παράκαμψη του οικισμού του Δημαρίου, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς απομακρύνεται η βαριά κυκλοφορία μέσα από τον οικισμό.
Το εν λόγω οδικό έργο διευρύνει τους ορίζοντες οικονομικής συνεργασίας, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου μεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».