Τι θα γίνει λοιπόν η Νέα Αριστερά; Ενα πιο ανανεωτικό ΚΚΕ ή ένας πιο ορθόδοξος ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί μπορεί η ιδρυτική της συνδιάσκεψη να ήταν απόλυτα επιτυχημένη, να συζητήθηκε, να υπήρχε μια δίψα των συμμετεχόντων για κουβέντα πάνω στα πεδία της Πολιτικής και της επικαιρότητας στο ΣΕΦ, το ερώτημα όμως είναι αμείλικτο για τον νέο φορέα: Τι είναι και τι θέλει; Θα προβάλει τη λεοντή ενός ορθόδοξου ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι για καιρό η ομάδα που έφυγε από την Κουμουνδούρου λόγω της κασσελάκειας εκλογής; Τα στοιχήματα για τη Νέα Αριστερά είναι πολλά και δύσκολα. Από το να γίνει ένας σοβαρός υποδοχέας αριστερού κόσμου μέχρι του να μπορεί να πάρει τον χώρο της στο νέο πολιτικό τοπίο και να πείσει για τη δική της αξιοπιστία.

Βέβαια όλα αυτά θα συναρτηθούν από τη συριζαϊκή έκβαση, τις μετατοπίσεις της νέας ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, από την ανθεκτικότητα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει στις ευρωκάλπες, ακόμη και οι εξελίξεις στη ΝΑ σχετίζονται από το πώς θα κινηθούν οι άλλες αριστερές δυνάμεις αλλά και τις διεργασίες θα αποδεσμευθούν στην κοινωνία και στον προοδευτικό χώρο. Σήμερα το μεγάλο θέμα για την αντιπολίτευση στη χώρα είναι πως ενώ αναπτύσσονται κοινωνικές δυναμικές, δεν εφάπτονται με τις πολιτικές δυνάμεις. Το ΚΚΕ διατηρεί μια αυτόνομη τροχιά στο όλο μαζικό ρεύμα.

Παρένθεση: Η συζήτηση που ανοίγουμε με το σημερινό σημείωμα προφανώς δεν αφορά το ιστορικό κόμμα που δεν έχει εξάλλου μπει σε μια συζήτηση διαχείρισης ή ήπιου δρόμου του συστήματος. Οι άλλοι όμως; Από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Νέα Αριστερά κ.λπ.; Θα ανταγωνιστούν σε μια κυβερνησιμότητα ή σε μια περιοχή διαμαρτυρίας για καιρό και σε ένα τοπίο όπου ο Μητσοτάκης θα ηγεμονεύει για καιρό; Θα μου πει κάποιος: ακόμη δεν πρόλαβαν οι της Νέας Αριστεράς να συγκροτηθούν, είσαι αυστηρός. Ακόμη τώρα διαμόρφωσαν τον πόλο τους και τα πρώτα τους κείμενα. Ορθά.

Ομως ξαναλέω: τα ερωτήματα για εκείνους είναι εδώ και επείγοντα. Θα κάνουν διμέτωπο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Αν ναι, δεν θα κάνουν σε ΠΑΣΟΚ; Αν δεν μπουν πάλι στις συζητήσεις μετά την ευρωκάλπη στον κεντροαριστερό χώρο, δεν θα είναι σαν να παραδίδονται σε μια μοναχική ή σεχταριστική λογική; Πώς θα απαντούν για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν η Δεξιά θα τους θέτει στο ίδιο κάδρο ζητώντας ευθύνες αναδρομικά για πλευρές της συριζαϊκής κυβερνώσας εποχής; Και κάτι ακόμη. Θα φτιάξουν ένα κόμμα  νέου – νέου τύπου, ή μια δικτύωση πανελλαδικού χαρακτήρα του παλιού ΣΥΝ;

Ενας παλιός και έμπειρος μου έλεγε πως η ιδρυτική συνδιάσκεψη του θύμιζε κάτι απ’ το απελευθερωτικό κλίμα του πρώτου συνεδρίου του ΚΚΕ Εσωτερικού του Ιουνίου 1976. Το θέμα για τους ίδιους είναι αυτό να παροχετευθεί σε μια σοβαρή οδό.