Υστερα από μια μακρά περίοδο εσωκομματικών αναταράξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα βέλη του προς την πλευρά της κυβέρνησης – αξιοποιώντας συνταγή πόλωσης στον δρόμο προς την ευρωκάλπη του καλοκαιριού και δημιουργώντας εκ νέου ένα άτυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρώτη αφορμή ήταν οι δηλώσεις του πρώην μπασκετμπολίστα και εν αναμονή υποψήφιου ευρωβουλευτή Νίκου Παππά, που καταφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς απέναντι στην κυβέρνηση (Mega), με αναφορές σε «κυβέρνηση δολοφόνων», «κρεμάλες» και «βιασμό της δημοκρατίας λόγω υποκλοπών». Η δεύτερη ήταν η αναφορά του ευρωβουλευτή του κόμματος Κώστα Αρβανίτη πως στο καταδικαστικό ψήφισμα για την Ελλάδα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν εκείνος που είχε γράψει το άρθρο περί περικοπής κονδυλίων στην περίπτωση της μη συμμόρφωσης της χώρας: «Φώναζαν στην κυβέρνηση ότι είμαστε ανθέλληνες και πώς είναι δυνατόν να το κάνουμε και το ψηφίσαμε. Τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε κιόλας» ανέφερε ο ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Open). «Οχι οι ευρωβουλευτές, ο ευρωβουλευτής, εγώ το έγραψα» σχολίασε.

Για τις δηλώσεις Παππά, η απάντηση ήρθε από την Πειραιώς, που σε ανακοίνωσή της σημείωσε πως «ο πολακισμός είναι κυρίαρχη τάση στον ΣΥΡΙΖΑ» και κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να καταδικάσει τις δηλώσεις – στην Κουμουνδούρου, πάντως, το ζήτημα δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ δεν διαφαίνεται διάθεση ο Παππάς να μη συμμετάσχει στην προκριματική διαδικασία για την ανάδειξη της ευρωλίστας. Καταδίκη υπήρξε, πάντως, από την πλευρά του βουλευτή Κιλκίς Πέτρου Παππά: «Θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν βοηθάνε αυτές οι ακραίες δηλώσεις. Και σε κάθε περίπτωση αυτή η ρητορική δεν είναι η ρητορική, την οποία θέλει και θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής» σχολίασε. Τις δηλώσεις Αρβανίτη κατήγγειλε ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Ο Κώστας Αρβανίτης παραδέχθηκε κυνικά τη συμμετοχή του, περήφανος το παραδέχθηκε (…) Ελληνας ευρωβουλευτής με την ψήφο των ελλήνων πολιτών εξελέγη για να συκοφαντεί τη χώρα του και να φτιάχνει ψηφίσματα που θα μπλοκάρουν χρήματα της χώρας».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, λίγη ώρα αργότερα σε νέα ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «συμβολή του» στο ψήφισμα και για «αξιοθρήνητη εκστρατεία λάσπης για να καλυφθεί η πολύ αμήχανη γαλάζια επικαιρότητα των Βρυξελλών», μιλώντας για άγνοια εκ μέρους της κυβέρνησης «ακόμη και στις στοιχειώδεις διαδικασίες συνδιαμόρφωσης κειμένων».

«Πόλεμος» με τον πρώην διευθυντή

Η συζήτηση που άνοιξαν αυτές οι δύο παρεμβάσεις, πάντως, θα σήμαινε την επαναφορά σε μια πιο κανονική αντιπολιτευτική κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπήρχε η ανάρτηση του άρτι απολυθέντος γενικού διευθυντή του κόμματος Θύμιου Γεωργόπουλου, με βασικό θέμα το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη προς την Left Media, ώστε να πληρωθούν τα δώρα και οι μισθοί των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον Γεωργόπουλο, το δάνειο δεν χρησιμοποιήθηκε και επεστράφη στις 4 Ιανουαρίου, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει κατηγορηματικά απέναντι στο ενδεχόμενο δανεισμού του κόμματος.

«Υπερέβη κάθε όριο ψεύδους και κακοβουλίας» σχολίαζαν από την Κουμουνδούρου, εξηγώντας πως η εταιρεία που δάνεισε δεν είναι offshore, πως ένα μέρος του δανείου αξιοποιήθηκε για την καταβολή τμήματος του δώρου Χριστουγέννων και τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν μιάμιση ώρα πριν από την καταβολή της μισθοδοσίας. Η απομάκρυνσή του χαρακτηρίζεται, στην ίδια απάντηση, «απολύτως επιβεβλημένη», ενώ σημειώνεται πως ο Κασσελάκης αναμένεται να προσφύγει στην Δικαιοσύνη για δυσφήμηση και πως ο Γεωργόπουλος παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αποφασίστηκε και η διεξαγωγή μιας ανοιχτής εκδήλωσης στις 12 Μαρτίου για την ευρωπαϊκή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, με ομιλία του προέδρου του.