Η γαλλική Ακροδεξιά θεωρεί πως όσα συνέβησαν στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δολοφονία από αστυνομικό του 17χρονου με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική, αποτελούν γι’ αυτήν προνομιακό πεδίο δράσης.

Ειδικά καθώς, όπως ισχυρίζεται, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν – ο οποίος χθες είχε συνάντηση με τους δημάρχους 200 περίπου πόλεων που έγιναν «θέατρα» επεισοδίων – εμφανίστηκε άτολμη απέναντι στους μετανάστες των φτωχών και υποβαθμισμένων προαστίων, που τόλμησαν να διασαλεύσουν την τάξη, διαδηλώνοντας και καταστρέφοντας τις περιουσίες των «κανονικών» πολιτών.

Ετσι, μετά τα πρώτα 24ωρα, αποφάσισε να αναλάβει δράση, με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα στα άλλα, οργανώνοντας και έναν διαδικτυακό έρανο για την ενίσχυση του «Ράμπο» της αστυνομίας που εκτέλεσε σχεδόν εξ επαφής τον 17χρονο Ναέλ Μ. και πλέον έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Στήριξη για την οικογένεια του αστυνομικού της Ναντέρ, Φλοριάν Μ., ο οποίος έκανε το καθήκον του και πληρώνει τώρα βαρύ τίμημα γι’ αυτό», αναφέρεται στο μήνυμα στην αμερικανική πλατφόρμα GoFundMe που φιλοξενούσε την εκστρατεία, εμπνευστής της οποίας ήταν ο Ζαν Μεσιά, γνωστός παράγοντας της Ακροδεξιάς και των μίντια, πρώην εκπρόσωπος του υποψήφιου για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ.

Το μήνυμα του μίσους

 

Η ανταπόκριση, μάλιστα, που είχε το κάλεσμα για ενίσχυση του δράστη της δολοφονίας αναδεικνύει και την απήχηση που έχει το μήνυμα μίσους που εκπέμπει η Ακροδεξιά στη γαλλική κοινωνία. Για του λόγου το αληθές, μέχρι χθες το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί στον εν λόγω λογαριασμό 1,5 εκατομμύριο ευρώ, προερχόμενα κυρίως από μικρές εισφορές, από 72.000 τουλάχιστον «δωρητές». Ποσό «αρκετό» ώστε να αποφασίσει ο Μεσιά να κλείσει, τα μεσάνυχτα, την εκστρατεία, αντιδρώντας έτσι στην αγωγή που κατέθεσαν εναντίον του δύο βουλευτές της Αριστεράς. Προκειμένου δε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί πως η αντίστοιχη εκστρατεία που οργανώθηκε με σκοπό την ενίσχυση της οικογένειας του αδικοχαμένου νέου είχε καταφέρει να συγκεντρώσει, μέχρι το ίδιο χρονικό σημείο, περίπου 350.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το ένα τέταρτο των εισφορών για τον δολοφόνο του.

Η Ακροδεξιά, πάντως, δεν μένει στα χρήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πολλές αναφορές από το Παρίσι και άλλες πόλεις που κάνουν λόγο για ακροδεξιές συμμορίες (ενίοτε ένοπλες) οι οποίες κυκλοφορούν σε διάφορα προάστια στα οποία τις περασμένες νύχτες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, με τα μέλη τους να περηφανεύονται ότι έχουν αναλάβει την περιφρούρησή τους από τους «τρομοκράτες» μετανάστες και τους υποστηρικτές τους – στο πλευρό της αστυνομίας ή ανεξάρτητα από αυτήν. Σχετικά μηνύματα μπορεί, μάλιστα, να βρει κανείς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – κάτι που κάνει αρκετούς να μιλούν για έναν ακήρυχτο εμφύλιο.

Σε όλη την Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Politico, τη νέα κρίση στη Γαλλία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή άκρα και λαϊκιστική Δεξιά. «Δεν θέλουμε να δούμε τέτοιες σκηνές στους δρόμους της Πολωνίας. Δεν θέλουμε να τις δούμε σε καμία πόλη της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ισχυριζόμενος πως όσα συμβαίνουν δικαιώνουν το βέτο που πρόβαλε η χώρα του και η Ουγγαρία στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Οσα συμβαίνουν στη Γαλλία αποτελούν «μια επιβεβαίωση της αποτυχίας του μοντέλου της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και μια προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε και ο Νίκολα Μολτένι, υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και στέλεχος της Λέγκας του Βορρά.

«Η Ευρώπη απειλείται από όχλους αντιευρωπαίων οι οποίοι καταστρέφουν αστυνομικά τμήματα, καίνε βιβλιοθήκες και μαχαιρώνουν για να κλέψουν ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ είναι απρόθυμοι να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής μας και τους νόμους μας», τόνισε από την πλευρά του ο ηγέτης του ισπανικού Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ.