Μόλις 15 ημέρες απομένουν για τη διεξαγωγή των εκλογών της 21ης Μαϊου και τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά στρέφονται στα θέματα οικονομίας που «καίνε» τους πολίτες. Η σημερινή πραγματικότητα ανασύρει τη στρατηγική του άλλοτε συμβούλου του Μπιλ Κλίντον James Carville, ο οποίος έγινε διάσημος για φράση «Είναι η οικονομία, ηλίθιε», που είχε ως στόχο να καταδείξει τις κακές επιδόσεις της διακυβέρνησης Μπους στην οικονομία. Πίσω στα τωρινά ελληνικά δεδομένα, η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει  να υπενθυμίζει στους πολίτες τα γεγονότα του 2015 για να πλήξει τον πολιτικό της αντίπαλο, προσθέτοντας ότι η ίδια τα έχει καταφέρει καλά σε πολύ δύσκολες συνθήκες (πανδημία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός). Σε αυτή τη συλλογιστική, υπερτονίζει την ικανότητά της να φέρνει επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ υπόσχεται μεγαλύτερο ΑΕΠ και αύξηση των μισθών. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει σε πρώτο πλάνο την αύξηση των ανισοτήτων, με την παράλληλη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών (ήδη πριν την εκτόξευση των τιμών) – στηλιτεύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη – και δεσμεύεται για σειρά μέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν την πλεινότητα των πολιτών, ενώ επαναφέρει το θέμα των αναδρομικών μαζί με τη 13η σύνταξη, αλλά και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους α λα 120 δόσεις.

Ακρίβεια και μισθοί

Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η ακρίβεια, αλλά και η αύξηση των μισθών, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να θέτουν επί τάπητος διαφορετικά σχέδια. Εάν και η τρέχουσα προεκλογική περίοδος δεν προσομοιάζει σε άλλες που το βασικό ζητούμενο ήταν η οικονομία, εντούτοις, οι πολίτες ανησυχούν ιδιαιτέρως για τα οικονομικά τους δεδομένα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Για αυτό και η παρουσίαση των δύο αντιμαχόμενων προγραμμάτων από τους δύο προέδρους είχε ως βάση τα οικονομικά θέματα, τα οποία υπάρχουν σε κάθε σπίτι ανά την ελληνική επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις περί κοστολόγησης έχουν τη σημασία τους, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο πυο συζητείται η αναθέωρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιονομικοί κανόνες επιστρέφουν από το 2024, μετά την πανδημική και μετα-πανδημική χαλάρωση.

Όπως αποτυπώθηκε τόσο στο debate μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη με την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, όσο και στο αντίστοιχο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση που διεξήγαγε ο ΟΤ, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές βάζουν στο τραπέζι ως κυρίαρχο την άνοδο των εισοδημάτων για τους πολίτες, οι οποίοι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας.

Μία από τις βασικές διαφωνίες σχετίζεται με το πώς θα αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών. Η ΝΔ θεωρεί ότι τόσο «Το Καλάθι του Νοικοκυριού» όσο και το «market pass» αποτελούν ένα ανάχωμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση σε ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση απορρίπτει, επισημαίνοντας ότι δε θα φέρει μειώσεις τιμών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η πορεία μείωσης του πληθωρισμού, ενώ στην αξιωματική αντιπολίτευσης ότι αποτελεί τεράστιο πρόβλημα η συνεχιζόμενη ανεξέλγκτη άνοδος στις τιμές των τροφίμων. Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους προς τα σχέδια των δύο κομμάτων, καθώς η επομένη της εκλογικής αναμέτρησης θα συνυπάρχει με τα σημερινά ακανθώδη ζητήματα της οικονομίας.

Βασικές προτάσεις  της ΝΔ

Στην προμετωπίδα της ΝΔ βρίσκεται η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα €1.500 από €1.170) και αύξηση κατώτατου μισθού στα €950 εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ο κ.Μητσοτάκης υπόσχεται σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

Όπως και τα εξής:

-Νέα αύξηση 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024. Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ απονέμονται εντός δύο μηνών.

-Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.

-Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

-Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά €1.000 για οικογένειες που έχουν παιδιά.

Τα κύρια σημεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για μια δέσμη άμεσων μέτρων εντός των πρώτων 50 ημερών, κάτι το οποίο θεωρεί επιτακτικό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να υπάρξει «ανάσα» στους πολίτες. Μεταξύ άλλων το σχέδιο τους ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τα εξής:

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

– Θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.

– Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια και χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

– Ξεπάγωμα των τριετιών ώστε να επιτευχθεί άμεση γενναία αύξηση του μέσου μισθού

– Αύξηση μισθών στον δημόσιο τομέα, από 1 ης Ιουλίου του ’23, κατά 10%

-Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

– Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

πηγή: ot.gr