Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc, που είναι η πρώτη έρευνα γνώμης η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Ωστόσο, ένα από τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης για λογαριασμό του ΑΝΤ1, είναι ότι ενώ χάνει σχεδόν 3 μονάδες η ΝΔ, δεν κερδίζει πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα πολύ χαμηλό ποσοστό των ερωτηθέντων αποδίδει το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα σε ανθρώπινο λάθος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 29,6% (έναντι 32,5%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% (έναντι 25,1%), με το κυβερνών κόμμα να διατηρεί «ψαλιδισμένο» προβάδισμα 4,6 μονάδων.

Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με ποσοστό 9,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9%, το ΜέΡΑ25 με 3,5% και το ακροδεξιό μόρφωμα Εθνικό Κόμμα- Έλληνες του καταδικασμένου Κασιδιάρη με 3%.

Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 10%.

Στη διακύμανση της πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ ακολουθεί πτωτική πορεία – από 33% στο σημερινό 29,6%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοδική – από 19,2% στο 25%.

Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πτωτική – από 15,2% στο 9,7%.

«Να αποδοθούν ευθύνες για τα Τέμπη»

Στην ερώτηση, πού οφείλεται η τραγωδία στα Τέμπη, μόλις το 12,1% την αποδίδει σε ανθρώπινο λάθος ή «κακιά στιγμή», ενώ το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 87% μιλά για άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν.

Το δυστύχημα στα Τέμπη, η μεγαλύτερη ανησυχία

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών αυτή την περίοδο, το δυστύχημα στα Τέμπη είναι πρώτο με 86%.

Και ακολουθούν η ακρίβεια/ανατιμήσεις με 69%, που μέχρι πρότινος ήταν σταθερά στην πρώτη θέση, ενώ στην τρίτη θέση έρχονται οι υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών με 23,1%.

Ακολουθούν η εγκληματικότητα με 22,1% και τα εθνικά θέματα με 16,4%.