Στα μεγάλα τραπέζια των κομματικών επιτελείων μπαίνουν πια πιο επιτακτικά τα χρονοδιαγράμματα και οι δράσεις. Η άτυπη κουβέντα Μητσοτάκη- Κουτσούμπα για την τελική ημερομηνία των εκλογών, οι περιοδείες του κυβερνώντος κόμματος που επικυρώθηκαν, είναι μερικές μόνον αποδείξεις πως ο εκλογικός χρόνος είναι εδώ.

Το τελευταίο αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει μπροστά του τρία πράγματα: Την πρώτη Πολιτική Γραμματεία και την πρώτη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συζητήσει επίσημα το πρώτο πακέτο υποψηφίων αλλά και ζητήματα στρατηγικής για την μάχη.

Και την «πρώτη» βέβαια αναμένουν όλοι -ες της νέας εκπροσώπου τύπου Πόπης Τσαπανίδου που αναλαμβάνει μόλις αναρρώσει από την πνευμονία που την ταλαιπωρεί. Τα στοιχήματα είναι τρία για την Κουμουνδούρου σε αυτό το momentum.

Μια αφίπλευρη διεύρυνση που θα αποτυπώνεται στα νέα ψηφοδέλτια.

Μια νέα στρατηγική δομικής αντιπολίτευσης και πειστικού συριζαϊκού αφηγήματος που θα ανατρέπει τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Μια εικόνα ομοψυχίας και ενότητας ενόψει του εκλογικού διαδρόμου. Εδώ καταγράφονται τρία ακόμη υπο- σημεία στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος εκλογικός χάρτης μετά την απογραφή διαμορφώνει και πιο ειδικούς σχεδιασμούς ανά περιφέρεια.

Τα παίρνει όλα

Το μότο είναι βέβαια «ο κερδισμένος τα παίρνει όλα», ή για να το πούμε πιο απλά «ο πρώτος θα πάρει όλες τις μονοεδρικές» που όμως θέλουν πολλή πολιτική δουλειά.

Δεύτερον: Η γραμμή προς το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι «από μακριά και αγαπημένοι» και με την χάραξη του σχεδίου «πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ» η όποια κουβέντα θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Τρίτον: Το όλο κόμμα σε διάταξη μάχης. Κάτι που όπως αναμένται θα επικυρωθεί στην ΚΕ που θα συνεδριάσει. Το τελευταίο έχει σημασία για όσους γνωρίζουν κάπως την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ αφού και τα ρεύματα εντός είναι διακριτά και ανά πάσα στιγμή υπάρχουν αφορμές για διενέξεις (κόμμα εν κινήσει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε κάποιος).

Η τελευταία πάντως φορά που βρέθηκαν όλοι μαζί, στην Βουλή και στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ειδικότερα, φάνηκε πως το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν ενωτικό. Και αν εξαιρέσεις κάποιες γκρίνιες για τον τρόπο που επιλέχθηκε η Πόπη Τσαπανίδου για το επικοινωνιακό πιλοτήριο, το κόμμα πάει στην μάχη «όλο μαζί».

Μια συζήτηση που γίνεται πάντως άτυπα αν και ζωηρά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με όλα τα παραπάνω είναι αν υφίσταται ακόμη το αντισύριζα μέτωπο, πόσο ανθεκτικό είναι και αν έχει διεμβολιστεί τον τελευταίο χρόνο. Έχει σημασία η κουβέντα αυτή αφού και στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν σε ένα ρήγμα στους φιλοΝΔ κεντρώους.

Ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάψει να κοιτάει προς τους μεσαίους και τα στρώματα εκείνα που σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου έχουν πληγεί πολύ κατά την τριετία Μητσοτάκη.